Antibiotici u Trudnoći – Trudnoća i Zdravlje

0

Antibiotici su lekovi koji se, kada postoji indikacija za to, propisuju u trudnoći od strane lekara.

Ono o čemu lekar uvek vodi računa kada se odlučuje za konkretan lek jeste bezbednost njegove primene u trudnoći, odnosno u svakom trenutku procenjuje odnos koristi i rizika od primene konkretnog leka u određenoj situaciji.

Naime, bezbednost primene određenog leka, uključujući i antibiotike, zavisiće od različitih faktora, uključujući grupu leka (antibiotika), period uzimanja gde je prvo tromesečje trudnoće uvek najkritičniji period zbog intezivnog razvoja fetusa, doze, dužina trajanje terapije…

Odredjeni antibiotici su bezbedni u trudnoći , koriste se kada to lekar odredi. (2)

Antibiotici za koje postoje dokazi  da njihova primena u trudnoći ne nosi  nikakav rizik su najveći broj lekova iz grupe penicilina (amoksicilin, ampicillin, benzilpencilin), određeni lekovi iz grupe cefalosporina (cefaleksin, cefalotin), eritromicin iz grupe makrolida.

Neke treba izbegavati – tetracikline i baktrim, na primer.

 

 

Primena drugih antibiotika u trudnoći  može nositi manji ili već rizik ali je uvek na lekaru da u datoj situaciji donese odluku o njihovoj primeni,  procenom odnosa koristi i rizika od primene leka  za trudnicu i fetus.

U svakom slučaju, pre upotrebu antibiotika ali i svih drugih lekova koji se propisuju i/ili ne propisuju na recept  trudnica mora konsultovati  svog lekara.

Share.

About Author

Comments are closed.