Važno je Blagovremeno Uvođenje Dopunske Čvrste Hrane

0

Uvođenje dopunske čvrste hrane je obično postepen proces, a vreme uvođenja određuje se individualno za svako dete i zavisi od njegovog razvoja. Ipak, većina odojčadi je spremna za uvođenje nove hrane između navršenih četiri do šest meseci.

Beba i sama pokazuje znake spremnosti da uzme čvrstu hranu:

– zainteresovana je za hranu  koju drugi jedu – žvaće i guta kad  gleda druge  kako jedu

– stavlja stvari iz ruke direktno u usta – još uvek je gladna posle podoja ili pošto popije određenu količinu  adaptirane     mlečne formule

– kontrolišući gornje delove tela,  ona ih pokreće napred kad je gladna  i zabacuje unazad kad je sita.
Uvođenje Dopunske Čvrste Hrane
Pre tog uzrasta bebin sistem za varenje i nezreli bubrezi nisu spremni za čvrstu hranu. Digestivni sistem odojčeta u prvim mesecima je nezreo. Iako može uspešno da sisa, nema dovoljnu količinu pljuvčke za varenje hrane. Takođe, manje je izvesnih enzima za varenje ugljenih hidrata, pa će neka hrana proći nesvarena u pelenu. Mišići za žvakanje nisu dovoljno razvijeni da žvaću čvrstu hranu, a takođe nisu u stanju da jezikom prenose hranu iz prednjeg u zadnji deo usta, pa kada se kašičicom dodirne jezik odojče reaguje izbacivanjem jezika napolje ili u stranu. To se zove refleks izbacivanja i on ne iščezava pre šesnaeste nedelje.

Neka proteinska hrana (meso, jaja) može opteretiti nezrele bubrege. Prerano uvđenje nemlečne hrane takođe može dovesti do alergijskih reakcija, koje se najčešće manifestuju: nadutošću i povećanim gasovima, crvenilom oko usta i čmara, povraćanjem i prolivom, osipom po koži, sekrecijom iz nosa i očiju i neuobičajenom mrzovoljom

Prekasno uvođenje (posle navršenih šest meseci ili dvadeset šest nedelja) dovodi do neadekvatnog unosa kalorija i gvožđa sa posledičnom anemijom, lošim napredovanjem i zastojem u rastu, zbog nedovoljne kalorijske nadoknade. Mogu se stvoriti problemi sa ishranom i odbijanje čvrste hrane. Novija istraživanja pokazala su da odlaganje uvođenja žitarica nije zaštita od alergije. Štaviše, bebe kojima se žitarice ne uvedu do navršenih šest meseci, češće dobijaju alergiju, jer jedu veće količine i time iritiraju imuni sistem.

Blagovremeno uvođenje dopunske hrane obezbeđuje mnoge koristi,  , nudi nove nutrijente, ukuse i teksturu. Prvi ukus često postavlja temelje drugim ukusima i uvod je u uzbudljiv svet hrane. U uzrastu od navršenih četiri do šest meseci, beba je spremna za prvi ukus čvrste hrane i dodatak gvožđa u ishranu.

Rezerve gvožđa donete rođenjem su se istrošile, a onog iz majčinog mleka i pored dobre resorpcije, nema dovoljno. Nedostatak gvožđa ima dugoročne posledice. Anemija usled nedostatka gvožđa izaziva smanjenje mentalnih funkcija, niži nivo inteligencije i kasnije lošiji uspeh u školi. Takođe je povezana sa zastojem u rastu, većom podložnosti infekcijama i smanjenjem fizičkih sposobnosti.  Deci do godinu dana potrebno je da dnevno unesu 10 mg gvožđa da bi prevenirala nedostatak i bila zdrava.
milupa
Prim. dr med. Jasminka Komnenović
PROMO

Share.

About Author

Comments are closed.