Saveti o Nekim Vitaminima i Mineralima

O nekim vitaminima i mineralima u trudnoći

Upotreba C vitamina tokom trudnoće doprinosi jačanju imuniteta žene, poboljšava cirkulaciju, a nakon porođaja pomaže telu da se što pre oporavi, da se koža zategne, da raspoloženje majke bude stabilnije.

Vitamin C ima značajnu ulogu i u povećanju apsorpcije gvožđa. Namirnice bogate vitaminom C su: citrusi, kupus, crvena paprika, jagode, kivi, prokelj, dinja. Vitamin C je važan za izgradnju koštanog i vezivnog tkiva i kolagena, a dnevna potreba trudnice iznosi 70 miligrama. Najviše ga ima u agrumima i svežoj paprici.

Peach and Gray Watercolor Background Instagram Post

Potrebno je da trudnica dnevno unosi 15 miligrama cinka. Ima ga dosta u žitaricama i orašastim plodovima.

Smatra se da je dnevna potreba za gvožđem u trudnoći 7mg. Uzimanje većih količina dovešće do većih kalorijskih unosa. Zbog nedostupnosti gvožđa tokom normalne ishrane u trudnoći se savetuje suplementacija preparatima koji sadrže gvožđe.

Korišćenje jodirane soli u trudnoći je preporučljivo. S druge strane, unošenje većih količina joda može dovesti do depresije tireoidne funkcije.

Uloga magnezijumau trudnoći još uvek nije u potpunosti ispitana. Novija istraživanja ukazuju da magnezijum igra ulogu u prevenciji prevremnih porođaja. Postoje neki dokazi da suplementi magnezijuma mogu da pomognu trodnicama koje pate od grčeva u nogama. Dodatak magnezijuma može biti od koristi svima i dodatih 400 mg dnevno uz obroke može samo da pomogne, nikako da naškodi. Magnezijum-glicinat i magnezijum-malat ređe uzrokuju dijareju od magnezijum citrata i magnezijum-hidroksida i obično je dovoljno 100 do 400 mg dnevno.

Vitamin B12indukuje mnoge biohemijske promene u organizmu, stoga je neophodan kako u trudnoći, tako i van nje. Vitamin B6se može suplementirati, i to najmanje 2,6 mg dnevno u trudnoći i laktaciji.

Preporučuju se orasi, lešnici, bademi, kao i semenke (najrasprostranjenije su svakako semenke suncokreta i bundeve, koje su i najkorisnije). Bundeva, cvekla, čičoka, kupus, kasni su plodovi jeseni koji su izuzetno značajni za ishranu trudnica.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Endokrinolog. Šef Jedinice za ishranu i prevenciju metaboličkih poremećaja Klinike za endokrinologiju KCS. Autor knjiga i publikacija o mediteranskoj ishrani.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…