Žitarice prva hrana – Mlečne i nemlečne žitarice

Nutritivne potrebe bebe zavise od životne faze. Odojčadi je potrebno znatno više energije po kilogramu telesne mase nego odraslima. U prvim mesecima odojčad ne zahtevaju raznovrsnost u svojoj ishrani. Njihove nutritivne potrebe svedene su na jednostavnu hranu: majčino mleko ili odgovarajuću mlečnu formulu i vodu.

Međutim, u uzrastu od navršena četiri do navršenih šest meseci (između 17. i 26. nedelje života) ovo više nije dovoljno, zbog povećanog zahteva u kalorijama, vitaminima i mikroelementima (gvožđe, cink i dr). U ovoj fazi, razvoj sistema za varenje i neuromišićnog sistema dostigao je takav nivo, da odojče može da prihvati, žvaće i guta čvrstu hranu. Ono razvija kontrolu glave i vrata i sedi uz pridržavanje. Sve ove promene omogućavaju mu prihvatanje i druge hrane sem mleka.

Žitarice obezbeđuju dobru prvu hranu, jer čine dobru ravnotežu ugljenih hidrata, proteina i masti, a budući da su obogaćene gvožđem, predstavljaju važan nadoknađujući materijal za odojčad u uzrastu uvođenja dopunske hrane. One su odličan izvor gvožđa, vitamina B i kalorija koje su bebi potrebne za rast i razvoj.

Najčešće se počinje pirinčanim i kukuruznim žitaricama jer su lako svarljive i daju najmanje alergije, pošto ne sadrže gluten (protein koji se nalazi u pšenici i raži i kod osetljive dece može izazvati ozbiljnu bolest, glutensku enteropatiju).

Na raspolaganju su dve vrste ovih žitarica. Jedne u sebi već sadrže  mleko i spremaju se sa vodom.

Druga vrsta ne sadrži mleko i mogu je koristiti odojčad na prirodnoj ishrani koja uzimaju dovoljnu količinu majčinog mleka ili odojčad koja ne tolerišu mlečni šećer ili proteine iz mleka.

Posle šest mesecimogu se dati kombinovane žitarice koje sadrže pšenicu, proso, ječam, raž i koje se takođe mogu naći u nekoliko različitih ukusa, uglavnom sa dodatkom voća.  Treba početi sa manjom količinom zbog mogućih reakcija i postepeno povećavati do količine od 120 -150ml.

Žitarice uvek davati kašičicom, nikad bočicom da bi se smanjio rizik od karijesa i sprečilo unošenje veće količine. Uobičajeno je da se obrok žitarica daje predveče, kao prethodnica večere, ali nekim bebama više odgovara ujutru, kad je apetit najveći.

Prilikom hranjenja neka dete sedi udobno, budite strpljivi, nemojte odustajati, pokušajte ponovo sledećeg dana. Tri do četiri nedelje po uvođenju žitarica može se početi sa uvođenjem pirea od povrća. Dojenje ili mlečna formula sa dodatkom gvožđa nastavljaju se i posle uvođenja nemlečne hrane i ostaju bebina primarna hrana do kraja prve godine a poželjno je i duže.
milupa
Prim. dr med. Jasminka Komnenović

PROMO

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Preporučujemo vam...