Kondilomi – Uzrok nastanka i lečenje

kondilomi i lečenje

Sadržaj

Kondilomi mogu izgledati kao šiljaste ili polne bradavice koje se kod žena najčešće nalaze na spoljašnjosti i unutrašnjosti vagine, na grliću. Spadaju u polno prenosive bolesti. Kondilomi se sigurno prenose seksulanim putem, ali i na mnoge druge načine, bez seksualnog kontakta. Pored ginekološkog pregleda, HPV tipizacija je pouzdan način da utvrdite imate li virus u organizmu. Kako se leče, kako izgleda oporavak, da li predstavljaju prepreku začeću, šta ako se kondilomi pojave u trudnoći?

Zašto nastaju kondilomi i kako izgledaju?

Uzrok ove infekcije je velika grupa virusa poznatija kao HPV kojih ima preko 130 vrsta. Ono što je važno naglasiti je da su neki od vrsta HPV virusa opasni za žensko reproduktivno zdravlje. U tom smislu, postojanje kondiloma ili infekcije ne treba odlagati i prepuštati slučaju već reštiti zdravstveni problem.

Kondilomi - Uzrok nastanka i lečenje
Lečenje uvek podrazumeva pregled i uklanjanje kondiloma kod oba partnera.

Pojava bradavica, rozikastih tačkica ili osipa na genitalijama može biti razlog za odlazak kod ginekologa koji će potvrditi imate li kondilome. Ove bradavice izazvane dejstvom humanog papiloma virusa u organizmu mogu varirati u odnosu na izgled, veličinu, brojnost i mesto na kom se pojavljuju. Zato je dobro da zakažete običan ginekološki pregled gde ćete znati sa sigurnošću šta je u pitanju i kako da problem rešite.

Osim seksualnim putem, infekcija se može preneti i na druge načine, putem, recimo, upotrebe zajedničkog peškira, nehigijenski održavanih solarijuma ili salona za depilaciju…Upravo zbog osobine da se „lako“ prenose, kondilomi su jedna od najbrojnijih, tj najčešćih polnih infekcija u svetu.

Mogu se dobiti i bez seksualnog kontakta?

Kondilomi se sigurno prenose seksulanim putem, ali moram naglasiti da je ponekad dovoljan i samo, u zavisnosti od stanja imunog sistema jedne od osoba, i dodir dve sluzokože. Tako je moguće i u predigri dobiti HPV. Takođe, moguće je, ukoliko prijateljice pozajmljuju, na primer, jedna drugoj farmerke. Isto, prilikom sedanja na dasku od toaleta na kojoj je sedeo neko ko je imao infekciju… Ovo naglašavam jer ponekad se zaista dešava da do odnosa nije došlo, a infekcija postoji. Dakle, ne mora se preneti isključivo seksualnim odnosom, može i na druge načine, ali nezaštićen odnos svakako je način da se infekcija prenese.

Kondilome je važno skinuti jer HPV virus direktno ugrožava stanje grlića i matrice što nikako nije povoljno za žensko zdravlje, a naročito trudnoću. Zato, ukoliko planirate trudnoću, pametno je da i vi i partner uklonite infekciju.

kondilomi u trudnoći
Uspešno se leče i u trudnoći.

Šta kada se pojave u trudnoći?

Ukoliko se kondilomi pojave u trudnoći nemojte se plašiti. Oni se uglavnom uspešno skidaju, a ukoliko lekar proceni i ukoliko ih je manji broj, sa njihovim uklanjanjem se može sačekati i nakon porođaja. Međutim, jako je važno da se ovaj probelm reši jer na duže staze, narušava zdravlje grlića i materice. Ukoliko se kondilomi skidaju u trudnoći, najbolje vreme za to je drugi trimestar.

Leče se oba partnera

Ono što je važno da znate je da se kondilomi prenose nezaštićenim seksualnim odnosom. I to, bilo da je u pitanju vaginalni, analni ili čak oralni seksualni odnos. Lečenje uvek podrazumeva pregled i uklanjanje kondiloma kod oba partnera. Dok se ne utvrdi da se infekcija nije vratila, korišćenje zaštite tokom seksualnih odnosa. Takođe, morate izeti u obzir i činjenicu da je moguće da se spoljašnje manifestacije ove infekcije kod dva zaražena partnera ne moraju pojaviti istovremeno. Na primer, ako neko ima jači imunitet može se desiti da prođe 3 meseca od nezaštićenog odnosa pre nego što se na koži genitalija pojave promene.

kondilomi uzrok nastanka i kako se leče
Postoji nekoliko načina rešavanja ovog zdravstvenog problema.

Kako se ova infekcija leči?

Postoji nekoliko načina skidanja. Kondilomi se mogu ukloniti laser vaporizacijom. Jednostavnim medicinskim zahvatom koji se izvodi u lokalnoj anesteziji. Prednost ove metode je brzo zarastanje ožiljnog tkiva.

Polne bradavice se mogu ukloniti i radiotalsima, tj. radiohirurškom omčicom ili kuglicom, ova metoda se koristi za skidanje većih kondilomatoznih izraštaja. Ova intervencija se obavlja takođe u lokalnoj anesteziji.

Ono što je dobro da znate je da bi kondilome bilo dobro skinuti čim vam se završi menstruacija. To vreme će biti dovoljno da  rana zaraste i da naredno menstrualno krvarenje ne izazove iritaciju tkiva koje je u fazi zarastanja.

Kako izgleda oporavak?

Apstinencija koja se preporučuje nakon skidanja kondiloma je mesec i po dana. Nakon toga možete početi da radite na trudnoći. Ono što se preporučuje, svakako je i da se uz pomoć ishrane i suplementacije ojača imunitet. To će ojačati opšte stanje organizma i sprečiti infekciju da se ponovo ispolji.

Između dva ciklusa nakon uklanjanja kondiloma gledajte da ne kvasite ranu. Izbegavajte đakuzi, bazene, tople kupke. Pridržavajte se perioda apstinencije koji je prepisao lekar. I,svakako, sačekajte i rezultate partnera da biste izbegli ponovno vraćanje infekcije.

avatar
U ordinaciji Merida spojila je ginekologiju i akupunkturu. Medicina svakodnevno napreduje i nudi nova rešenja, ali mudrost akupunkture traje zauvek.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...

Averzija prema određenoj hrani u trudnoći nije retka pojava. Oko polovine svih trudnica je oseća. Mnogi bi se složili da je averzija prema hrani, jedan od najčudnijih simptoma trudnoće. Na...