Krpelji, kako se zaštititi? Kako se vadi krpelj? Simptomi Lajmske bolesti

Krpelji

Krpelji, kako se zaštititi? Boravak u prirodi, koji je toliko potreban deci, nosi i rizik od “kačenja” krpelja za kožu. Kako postupati tada? Krpelj je paukoliki parazit (iz reda Ixodida, potklase Acarina) koji živi na koži domaćih i divljih životinja. Pri prolasku životinje kroz travu se zakači za njene vlasi, ili padom sa grana drveća. Najviše krpelja ima na mestima gde je vlažno, u grmlju i visokoj travi Treba biti oprezan i kada se dete igra sa kućnim ljubimcem, jer krpelji sa psa ili mačke, mogu preći na dete.

Gde se najčešće zakače krpelji?

Najcesce se nalaze na ekstremitetima, na vratu i trbuhu, na kosmatom delu glave.

Krpelji

Kako se krpelji zakače za kožu?

Ujed krpelja je bezbolan zbog postojanja prirodnog anestetika u njegovoj pljuvački, ali nije bezazlen. Krpelji buše dve pore svojim rilicama na koži u smeru kazaljke na satu. Retko se javljaju alergijske kožne reakcije. Češće se javlja kao posledica Borelioza ili Lajmska bolest. Na sreću, samo oko 30% krepelja je zaraženo bakterijom koja se zove Borrelia burgdorferi. Prema podacima sa kojima raspolažu epidemiolozi, 30 – 40% krpelja na teritorji Beograda je zaraženo.

Krpelji

Kako se zaštititi od krpelja?

Ukoliko idete u prirodu, nosite odeću sa dugim rukavima i nogavicama. Nogavice je najbolje uvući u čarape. Poželjno je i nošenje kape. Za prevenciju od uboda krpelja koriste se repelenati (sprejevi) protiv krpelja. Nakon boravka u prirodi, obavezno detaljno pregledajte dete, kako bi se eventualni krpelj uočio. Pregledajte i garderobu deteta (najbolje je staviti je na pranje).

Kako postupiti ukoliko primetimo krpelja na telu?

Ukoliko primetite da vi ili vaše dete imate krpelja na telu, neophodno je da se javite lekaru. On će specijalnom pincetom ukloniti krpelja. Idealno je da se krpelj izvadi što pre, kako bi se smanjila verovatnoća prenošenja infekcije.

Šta ne treba raditi kada vidite krpelja na koži?

Na krpelja ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva ili ulja.  Zato što će ista izazvati povraćanje crevnog sadržaja krpelja i zarazu, jer se Borrelia nalazi u crevnom sadržaju zaraženog krpelja. Takođe, često se dešava da ukoliko samostalno pokušate da izvadite krpelja, ne uradite to  na pravilan način. Da ga ne odstranite celog. Ukloni se cistični deo pun krvi, a glava i rilice ostaju duboko u koži. Tako postaju izvor iritacije i stvaranja granuloma oko stranog tela.

Krpelji

Kako se pravilno vadi krpelj?

Prilikom vađenja krpelja moraju da se stave sterilne rukavice. Trebalo bi posedovati pincetu i rastvor alkohola. Pinceta koja se koristi treba da bude što finija. Krpelj može da bude veoma mali, što otežava njegovo vađenje. Nošenje rukavica prilikom vađenja krpelja je poželjno za lekara koji to radi. Ukoliko se krpelj dira golim rukama, hipotetički može da dođe do pojave infekcije, ako je isti zaražen. Krpelja treba uhvatiti što bliže koži, najbolje je direktno iznad usta. Mehanizam prodiranja u koži je prodiranje u dubinu i rotaciono pomeranje rilica u smeru kazaljke na satu. Prilikom uklanjanja krpelja uz blagu trakciju potrebno je umereno derotirati glavu i rilice pincetom u kontra smeru kazaljke na satu.

O čemu još voditi računa?

Velika je greska nespretno i grubo manipulisati. I tako, pri manipulaciji otkinuti telo od glave ili smrskati pojedine delove krpelja, a ostatak ostaviti duboko u koži. Kada se krpelj ukloni, mesto ujeda može da se opere sapunom i vodom. Može se  isprati i namazati nekim od lokalnih antiseptika.

Šta ako ostane deo krpelja?

I najmanje partikule krpelja u slučaju da ostanu u koži posle pokušaja uklanjanja mogu izazvati akutno gnojenje, čak i lokalne apscese.

Da li vađenje krpelja boli?

Vađenje krpelja ne boli, tako da nikakva anestezija nije neophodna. Mada, sama procedura može da bude pomalo neprijatna za pacijenta. Pogotovo ako su u pitanju deca.

Krpelji

Koji su simptomi Lajmske bolesti?

Prvi stadijum Lajmske bolesti se javlja neposredno nakon uboda.  Može biti praćen glavoboljom, bolovima u mišićima, povišenom telesnom temperaturom, groznicom, malaksalošću. Takođe, mogu se uvećati limfne žlezde. Simptom Lajmske bolesti je crvenilo na mestu ili oko mesta uboda krpelja koje se prstenasto širi i podseća na metu (Erythema migrans). Ovaj simptom je prisutan kod većine zaraženih osoba. Obično se javlja 3 – 30 dana posle uboda. Gnojna reakacija je izuzetno retka.

Kako se leči Lajmska bolest?

Leči se intenzivnom terapijom. Digestivni trakt je medium putem koga se ubodom krpelja prenosi lajmska bolest na domaćina. Vrlo često moze praviti ozbiljne komplikacije. Zato je važno da se odmah ide lekaru, a u slučaju da roditelj izvadi krpelja (što nije preporučeno), da se izvadjen krpelj odmah pošalje na analizu.

Magistar medicinskih nauka iz oblasti dečije hirurgije, asistent na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Pohađao brojna usavršavanja u Evropi i svetu. Izvršio prvu mikrohiruršku genitalnu operaciju kod dece na Balkanu koristeći tada novi i inovativni hirurški trend u svetu. Izvršio prvu mikrohiruršku ortopedsku operaciju kod novorođenih beba na Balkanu, na urodjeno deformisanim stopalima. Prvi na Balkanu izvršio transplantaciju koštne srži kod dece.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…