3 važna razloga zašto koristiti PARENTESE sa bebom

parentese, roditeljski govor

Način govora u komunikaciji sa bebom, nazvan Parentese (roditeljski govor), dolazi prirodno. Kada razgovarate s bebom, verovatno ćete koristiti glas visokog tona, izvaditi samoglasnike i govoriti muzikalno. Verovatno ćete gledati u bebu i koristiti preterane izraze lica. Uprkos tome, čuje se zabrinutost u vezi govora sa bebama: Nije li to previše blesavo ili uvrnuno? Zar ne bi bilo bolje razgovarati sa decom kao da su odrasli? Zapravo ne, jer istraživanja su pokazala da postoji istinska vrednost roditeljskog govora u odnosu na detetov jezički razvoj. Možete li naučiti parentese, vežbajući sa logopedom?

parentese, roditeljski govor
Možete naučiti razgovarati sa svojim detetom na ovaj način uz malo treniranja.

Zašto je važno koristiti Parentese?

  • Pomaže bebama da nauče jezik. Crtanje (isticanje) samoglasnika i različitog tona pomaže deci da nauče gde jedna reječ završava, a druga počinje. Takođe naglašavamo, dajući deci jasne modele zvukova koji čine reči. Razgovor licem u lice s bebom i uspostavljanje kontakta očima uči ih veštinama za socijalnu interakciju.
  • Podstiče motoričko planiranje. Studija Patricije Kuhl sa Univerziteta u Washingtonu pokazala je da kada ljudi koriste parentese, važni jezični centri se aktiviraju u mozgu beba. Neinvazivna skeniranja mozga pokazala su da ne samo da se pale slušna (ili slušajuća) područja bebinog mozga, nego svetle i područja za planiranje motorike (ili planiranje kretanja). To pokazuje da bebe zapravo uvežbavaju pokrete kako bi proizvele govor već 7 meseci, mnogo pre nego što počnu da govore.
  • Bebe to vole. Govor na ovaj način pomaže da privučemo detetovu pažnju. Razmislite o tome: jeste li ikada pokušali razgovarati sa detetom kao da je odrasla osoba? U većini slučajeva beba neće biti previše zainteresovana.
parentese, roditeljski govor
Ova metoda govora važna je za svu decu, a posebno ako je Vaše dete izloženo riziku od kašnjenja govora ili razvojnog poremećaja.

Parentse je način podsticanja razvoja jezika?

Iako je parentese super, ne želimo da previše pojednosavimo svoj govor. Nije potrebno razgovarati sa detetom sa netačnim izgovorom. Na primer, „Pogledajte sitnu slatkicu!“ Korisnije je pružiti tačne modele govora: „Pogledajte malu slatkicu!“ S iste strane, ne biste trebali koristiti telegrafski govor ili preterano pojednostaviti rečenice. Primer za to je reći „Maja želi mleko?“ kada se igrate sa svojim detetom i njegovom lutkom. Umesto toga, izradite gramatički tačnu rečenicu: „Želi li lutka mleko?“ Iako se to čini složenijim, to će deci olakšati da pokupe obrasce korišćenja jezika.

Ova metoda govora važna je za svu decu, ali može biti posebno važna ako Vaše dete ima ili je izloženo riziku od kašnjenja govora ili razvojnog poremećaja. Zato prigrlite tradiciju roditeljstva! Iako se ponekad možete osećati glupo, to je zapravo najlogičniji način poticanja razvoja jezika u mozgu mališana.

Možete li naučiti govoriti parentese sa logopedom?

Da! Možete naučiti razgovarati sa svojim detetom na ovaj način uz malo treniranja. Objavljena je studija koja je pokazala kada su roditelji bili trenirani, njihova deca su više brbljala i imala više reči u uzrastu od 18 meseci od dece čiji roditelji nisu koristili parentese. Osim toga, bebe čiji su roditelji bili trenirani imale su prosečan vokabular od 100 reči u poređenju sa 60 reči u kontrolnoj grupi. To je gotovo dvostruko brže učenje i usvajanje novih reči, govore studije.

parentese, roditeljski govor
Roditeljski ili majčinski govor je intuitivan.

Dakle, šta je Parentese?

Parentese (roditeljski govor) je kada razgovarate sa svojom bebom koristeći spor tempo, viši ton, ali koristite prave reči i ispravnu gramatiku. Mnoge mame, tate, bake i dedovi, starija braća i sestre, tetke, ujaci i dadilje govore roditeljski, intuitivno svesni da pomažu bebi da se društveno prilagodi i reaguje, čak i samo da guče ili brblja.

Parentese ima tri ključne karakteristike:

  1. Govoreći u višem ukupnom tonu. Ova visina je uopšteno cela oktava viša od onoga kako bismo razgovarali u normalnom razgovoru s odraslima.
  2. Konture intonacije su vrlo zakrivljene.To znači da govor uopšteno zvuči vrlo srećno i uzbuđeno. Usponi su vrlo visoki, a niski vrlo niski.
  3. Brzina i tempo su mnogo sporijinego što biste očekivali. Davanje stanki između reči i fraza daje detetu vremena za obradu, pa čak i odgovor. Čak i ako su ti odgovori da beba guče i brblja.

Podsticanje društvenog jezičnog dela mozga važno je kada deca uče jezik. Ovo područje mozga aktivno je angažovano kada zastanete i dopustite bebi da odgovori. Bebe su spremne da učestvuju u razgovoru i čini se da preferišu kada roditelji govore u parenteseu.

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Dete sve razume ali ne govori
Dete sve razume ali ne govori?
Dete sve razume ali ne govori, ne tako retko možemo čuti od roditelja. Može li ova tvrdnja da bude tačna? Dete sve razume ali ne govori – Kada će dete progovoriti prve reči? Prve reči javljaju se između jedanaestog i trinaestog meseca života deteta. Obično su dvosložne, kratke reči koje…
Kreativna mama Lea Lilić
Kreativna mama Lea Lilić autorka knjige Prvi bebin meni
Kreativna mama Lea Lilić je diplomirani menadžer bezbednosti. Majka je trogodišnje ćerke Maše i supruga gospodina Darka. Kreativna mama Lea Lilić Lea je autor knjige koja je nedavno izašla iz štampe – Prvi bebin meni. Ovu knjigu plasirala je u elektronskoj formi i od mladih mama je više nego prihvaćena.…