Dojenje i anestezija i analgetici ide li to zajedno?

Dojenje i Anestezija

Dojenje i anestezija– da li je kontraindikovano?  Obično se veruje da su anestetici i analgetici snažni lekovi i da njihovo prisustvo u majčinom mleku utiče na bebu. Šta su činjenice?

Dojenje i anestezija i analgetici ide li to zajedno?

Ženama  se savetuje prekid dojenja bar 24h uz pražnjenje dojki.

Dojenje i Anestezija

Dojenje i anestezija – šta su činjenice?

  • Većina anestetika bezbedna je za bebu i samo 1-2% anestetika koji je dat majci pojavljuje se u mleku.
  • Apsorpcija iz creva bebe takođe je zanemarljiva.
  • Majka može da doji čim se probudi iz opšte anestezije i postane svesna.
  • Ukoliko je majci koja doji potrebna anestezija zbog hirurške intervencije ili neke druge procedure uvek treba da se konsultuje sa anesteziologom. Postoje izuzeci  a nekada i drugi elementi koje treba uzeti u obzir u odluci da li da se nastavi sa dojenjem.
  • Isto važi i za stomatološke intervencije (anesterzija, snimanje zuba).

Naglasite stomatologu da  dojite zbog izbora antibiotika ukoliko su potrebni (DA: Cefalosporini i  penicilinski preparati ; NE:  tetracilkini /Dovicin i sl. , fluorohinoloni / Ciprocinal) i lekovi za anaerobe / Metronidazol,Orvagil).

Lokalna anestezija i dojenje

Lokalna anestezija se aplikuje i deluje lokalno (primenom pravilne tehnike davanja anestezije uz sve mere predostrožnosti, o kojima stomatolog vodi računa), u regiji zuba koji se sanira. Dakle, nije u pitanju sistemska primena, tako da nema bojazni od će naškoditi mleku i bebi. Svakako, posle stomatološke intervencije i lokalne anestezije pauzirajte par sati sa dojenjem a bebu možete podojiti pred sam odlazak kod stomatologa ili izmlazati mleko i sačuvati za obrok.

Dojenje i Anestezija

Informišite se o prednostima majčinog mleka

Informišite se pre porođaja o prednostima majčinog mleka i dojenja, kao i o problemima koji se mogu javiti;

  • To će Vam pomoći da lakše prebrodite poteškoće i da uživate u prvim danima sa Vašom bebom. Uključite tatu od početka.
  • Vi i Vaša beba morate da se naučite da radite kao efikasan tim. Za to je potrebno vreme; nemojte odustati ako u početku sve ne funkcioniše onako kako ste zamislili.
  • Dojenje je specifična komunikacije sa bebom jer vam pomaže da razumete njen specifičan neverbalni jezik i da joj odgovorite ljubavlju i razumevanjem. Time se uspostavlja i razvija veza između Vas i Vaše bebe.
  • Tokom dojenja oslobađa se hormon oksitocin, poznat kao hormon ljubavi, kod bebe kao i kod mame, on pomaže da se osobe osećaju da su voljene. Oksitocin (hormon ljubavi) podstiče osećaj altruizma; pomaže ženi ne samo fizički, već i emocionalno u procesu tranzicije ka materinstvu. Prolaktin kombinovan sa oksitocinom, što se događa brzo posle porođaja i tokom dojenja,podstiče euforiju i nesebičnu posvećenost detetu a time doprinosi majčinom zadovoljstvu, procesu vezivanja i bebinom fizičkom i emocionalnom zdravlju.
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.
Preporučujemo vam...