Dojenje i Lekovi – Privremeni Prekid Laktacije

0

Ukoliko je prepisani lek kontraidikovan za dojenje, a nema bezbednu zamenu,majci se  preporučuje  kratkotrajni prekid dojenja.

Beba se hrani mlečnom formulom a majka redovno prazni dojke da ne bi došlo do zastoja; ovo mleko se baca. Dojenje se obično preporučuje 24 sata nakon završetka terapije, ali je za svaki lek potrebna konsultacija sa lekarom i praćenje upustva proizvođača leka.

Čuvanje i skladištanje majčinog mleka (4)

ISHRANA ODOJČETA MAJČINIM MLEKOM ZA VREME TERAPIJE

Ukoliko se terapija može planirati unapred, kao i u slučaju planirane hirurške intervencije, pokušajte da prikupite što veću količinu mleka, da bi ste za vreme terapije mogli njime da hranite bebu.

Mleko se u otkuvanim flašicama za pojedinačne obroke čuva u zamrzivaču, do tri meseca. Pre upotrebe zagreva se u posudi sa toplom vodom do temperature tela (37 stepeni).  

Odmrznuto majčino mleko ne sme se ponovo zamrzavati, ali se može čuvati u frižideru još 48 sati. Mleko koje je ostalo u flašici posle obroka odmah baciti!

Ovakav način čuvanja mleka preporučuje se i ukoliko morate da se vratite na posao brzo posle porođaja ili idete na kraći put.

Share.

About Author

Comments are closed.