10 Saveta za pravilno izmlazanje majčinog mleka

Tehnike izmlazanja majčinog mleka

10 saveta  za pravilno izmlazanje majčinog mleka, na osnovu najnovijih preporuka iz internacionalnih časopisa posvećenih dojenju i vodiča za dojenje, iskustva profesionalaca i najnovijih saznanja o anatomiji dojke.

Važna je pravilna tehnika izmlazanja majčinog mleka?

Za uspostavljanje uspešnog dojenja važno je pražnjenja dojki, pa mame treba da savladaju pravilnu  tehniku izmlazanja.

Kada su dojke prepunjene, neophodno je izmlazati mleko iz dojki, takođe, ukoliko imate više mleka, izmlazano mleko možete sačuvati zakasnije, za situacije kada morate negde da odete ili za pripremu visokovrednih kašica za bebu, u nekom narednom periodu.

Saveti za izmlazanje majčinog mleka

  1. Pre pražnjenja dojki preporučuje se tuširanje toplom vodom ili tople obloge, da se kanalići otvore.
  2. Dojku masirati nežno ali energično.
  3. Posle masaže preporučuju se hladne obloge.
  4. Listovi kupusa su tradicionalno i, možda nepravedno, zapostavljeno sredstvo; smatra se da kupus ima protivupalni efekat i hladi dojku.Iako njegov efekat nije naučno dokazan, mnogim ženama je pomogao, probajte!
  5. Pumpe za izmlazanje (ručne ili električne) takođe mogu da pomognu; tehnika pražnjenja mora biti dobra, da se ne napravi dodatni otok ili oštećenje bradavica. Pumpe se ne preporučuju u početku, bolji efekat se prvih dana. Postiže se ručnim pražnjenjem.
  6. Dojku masirajte deo po deo kružnim pokretima.
  7. Palac postavite iznad bradavice a drugi i treći prst ispod, 3-4cm od bradavice, šaka formira slovo C.
  8. Pritisnite prema grudnom košu,a zatim istiskujte prema bradavici držeći prste u istom položaju.
  9. Otpustiti pa ponavljati postupak.

bradavice-1                              bradavice-2

10. Nemojte stiskati dojku ni vući bradavicu, oštetićete tkivo i povećati otok bradavice.
bradavice-3

 

Sačuvajte vaše dragoceno mleko!

Vaše mleko možete da sačuvate i koristite ga kada zatreba. Čuvanje započinje kada započnete

10 Saveta za pravilno izmlazanje majčinog mleka

Pravilna tehnika izmlazanja majčinog mleka

– ručno ili pomoću pumpice (ručne ili električne). Pumpice za izmlazanje se preporučuju, jer se mleko direktno sakuplja u sterilnu bočicu koja ide uz pumpicu, pa nema kontaminacije iz spoljne sredine. U takvim bočicama može da se odlaže i sačuva do obroka.

Uvek se izmlazajte čistim rukama! Posudice za čuvanje mleka operate deterdžentom u vrućoj vodi i nakon toga dobro isperite.

Izmlazano mleko možete zamrznuti. Mleko po izmlazanju prespite u kesicu na kojoj ce biti upisan datum izmlazanja. Ovako spremljeno mleko možete koristiti za pripremu kašica kada za to bude vreme.

Pravilno čuvanje mleka je izuzetno važno da bi se sačuvale nutritivna i antiinfektivna svojstva majčinog mleka i sprečilo zagađenje bakterijama iz spoljne sredine. Mleko može da se koristi samo ako je ispravno čuvano!

Pedijatar Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
uzimati lekove za alergije tokom trudnoće
Da li je bezbedno uzimati lekove za alergije tokom trudnoće?
Trudnice pitaju: Da li je bezbedno uzimati lekove za alergije tokom trudnoće? Može li se alergija prevenirati?Da li su trudnice izloženije alergijskim reakcijama?Trudnice spadaju u osetljivu grupu i svakako su izloženije riziku. U trudnoći može doći i do pojave alergije, na određenu hranu i hranu tretiranu hemijskim sredstvima. Kao što…
Bol u leđima u trudnoći
Bol u leđima u trudnoći i 7 predloga koji mogu pomoći
Bol u leđima u trudnoći je uobičajena pritužba – i nije ni čudo. Dobijate na težini, Vaš centar gravitacije se menja, a Vaši hormoni opuštaju ligamente u zglobovima Vaše karlice.Bol u leđima u trudnoćiMeđutim, često možete sprečiti ili ublažiti bol u leđima tokom trudnoće. Razmotrite ove   načine da olakšate bolove u…