Koliko dugo dojiti dete? 9 saveta za prekid dojenja

Prekid dojenja

Sadržaj

Koliko dugo dojiti dete, o produženom dojenju, kako teče prirodan prekid dojenja, trudnoća i dojenje? Koje su prednosti produženog dojenja? I kako  olakšati odvikavanje od dojenja, lekovi za prekid dojenja, šta dati bebi umesto majčinog mleka?…

Prekid dojenja – Koliko dugo dojiti?

Dok dojite svoju bebu, sigurno se pitate kada je pravo  vreme za završetak dojenja i kako da to učinite na što lakši način. Ako to učinite postepeno i sa ljubavlju, prestanak dojenja biće pozitivno iskustvo za oboje. U našem jeziku ne postoji poseban naziv za prekid dojenja; često se koristi izraz „odbijanje od dojke“. Važno je da imate na umu da, kad god je to moguće, dojenje ne treba prekinuti naglo. Mi vam nudimo neke savete kako da taj proces bude što lakši i za vaše dete i za vas.

Koliko dugo dojiti dete? 9 saveta za prekid dojenja - Prekid dojenja 2

Koliko ćete dugo dojiti svoje dete je vaša odluka

Preporuke SZO su da dojenje treba da traje najmanje godinu dana, a sve više se ohrabruje produženo dojenje u drugoj godini, pa i dalje. Majčino mleko je u svakom uzrastu najbolji izvor svih nutijenata, a sve je više saznanja da je dugoročna dobrobit od majčinog mleka za dete direktno vezana sa dužinom dojenja. Tokom cele istorije naše vrste, produženo dojenje bilo je uobičajena praksa. Tek u poslednjem veku dužina dojenja se skraćuje i skraćuje, kao i broj dojene dece. Razlog nisu naučne činjenice, već pre svega uticaj kulture. Srećom, počeli smo polako da se vraćamo prirodi, i sigurno će biti sve manje kritika i saveta kojima su izložene majke koje se odluče da doje svoje dete u drugoj godini ili i duže.

Vi najbolje možete da procenite kada je vreme da se dojenje prekine, jer najbolje poznajete svoje dete. Kad god da odlučite da prekinete dojenja, ostanite usresređeni na potrebe svoga deteta i svoje. Nemojte porediti svoju situaciju sa drugim porodicama koje poznajete i još jednom razmislite o rokovima koje ste sebi postavili dok ste bili trudni ili nakon rođenja deteta.

 

Prednosti produženog dojenja

Još jednom ćemo naglasiti da majčinim mlekom dete dobija sve što mu je potrebno tokom prvih šest meseci. I nakon uvođenja nemlečne hrane, mleko ostaje glavna hrana do kraja prve godine. Koliko god dugo da dojite, vaše dete dobija sve imunološke prednosti majčinog mleka, tokom perioda povećane izloženosti infekcijama. Kada je dete bolesno, obično odbija drugu hranu i dojenje zadovoljava njegove potrebe. Kada je dete uplašeno, uzrujano ili uznemireno, imate brz i lak način da ga umirite. Majčino mleko pruža zaštitu od alergija deci koja imaju urođenu sklonost. Brojne dugoročne prednosti dojenja (kao što je niži rizik od karcinoma i za dete i za majku) direktno su zavisne od dužine dojenja. Dojenje pruža bliskost, sigurnost i stabilnost detetu u periodu brzog rasta i razvoja.

Prekid dojenja

Prirodan prekid dojenja

Idealno bi bilo da dete samo prekine dojenje onda kada preraste ovu potrebu (prekid dojenja vođen detetovim potrebama). Promena u ritmu dojenja nastaje nakon uvođenja nemlečne hrane. Dete postaje više zainteresovano za drugu hranu i krajem prve godine, nakon što je isprobalo različite namirnice i ukuse i naučilo da pije iz šolje,  postepeno prestaje da sisa. Neka deca u drugoj godini postaju manje zainteresovana za dojenje, jer nemaju strpljenja da miruju za vreme podoja. Kada prepustite odluku o prekidu dojenja detetu, pošteđeni ste neprijatnog zadatka odvajanja od dojke kada ono još nije spremno!

Kad mama odluči da je bilo dovoljno dojenja

Kada mama odluči da se dojenje prekine, bez obzira da li je razlog neka vanredna situacija ili majčin osećaj da je vreme za to, prekid dojenja zahteva dosta vremena i strpljenja. Dojenje predstavlja imtimnu vezu između majke i deteta, tako da osećanja u vezi ove odluke mogu biti pomešana. Nemojte prekidati dojenje zato što vaša okolina smatra da je vreme, ako vi tako ne osećate!

Kako će se odvikavanje odvijati zavisi i od uzrasta deteta i od toga kako ono prihvata promene. Ako je moguće, koncentrišite se na proces odvikavanja od dojenja tokom nekoliko nedelja. Ukoliko beba ne pokazuje znake da želi da prekine dojenje, neće tako lako odustati, nakon što je sisala godinu dana ili duže. Nema razloga za bilo kakav osećaj krivice, dojili ste vašu bebu duže nego većima majki. Ostanite mirni i budite uporni! Prekid dojenja ne znači i prekid posebne veze koju ste tokom dojenja uspostavili  sa svojom bebom!

Saveti koji mogu olakšati proces odvikavanja od dojenja

  • Idite polako i u početku pratite znake koje vam beba šalje.
  • Ne nudite podoje, ali ih ni ne odbijajte. Odbijanje može učiniti da se dete još više fokusira na dojenje.
  • Preskočite jedan podoj; postepeno tokom nekoliko nedelja povećavajte broj podoja koji ste zamenili drugim obrokom. Na ovaj način „proizvodnja“ mleka će se postepeno smanjivati i neće biti rizika od upale i mastitisa. Prvi jutarnji i poslednji večernji podoj ostavite za kraj.
  • Skratite trajanje podoja; ako beba uobičajeno sisa deset minuta, skratite na pet. Nakon toga dajte detetu drugu hranu (na primer, pire od jabuka ili šolju mleka). Najteže ćete skratiti podoj pre spavanja; to je obično poslednji podoj koji na kraju ostaje.
  • Potrudite se da dete dobija sve druge obroke i užine na vreme, kao i dovoljno tečnosti, da se izbegne osećaj gladi ili žeđi
  • Odlažite podoj, zabavite dete , ako se radi o starijem detetu koje vas razume. Objasnite mu da će podoj biti kasnije i zabavite ga nekom aktivnošću; uveče mu objasnite da će dobiti podoj pred spavanje.
  • Promenite uobičajene dnevne rutine, da izbegnete situaciju u kojoj će dete tražiti da sisa. Znate da dojenje detetu ne pruža sama hranu, već i fizički kontakt, utehu, uspavljivanje. Ako dete traži dojku zato što mu je dosadno, zabavite ga na drugi način, dajte mu užinu prikladnu njegovom uzrastu ili ga izvedite napolje. Ako je naviklo da legnete pored njega dok se uspavljuje, probajte da mu čitate knjigu ili da ga ljuljuškate. Izbegavajte uobičajeno mesto i položaj za dojenje, na koje je dete naviklo.
  • Ako se probudi tokom noći, neka ga tata ponovo uspava; ako traži da sisa čim se probudi, neka ga tata podigne iz kreveta, a vi mu dajte doručak.
  • Prvi jutarnji i podoj pred spavanje detetu najviše znače; ukoliko primećujete da dete teško prihvata uskraćivanje ovih podoja nastavite još nekoliko nedelja, ako vam se ne žuri da prekinete dojenje zbog nekog konkretnog razloga.

Detetu je u ovom periodu i dalje potreban fizički kontakt, zagrljaji i uteha. Majke tokom odvikavanja izbegavaju da  uzmu dete u naručje; imajte u vidu detetovu potrebu za kontaktom koža-na-kožu, izbegavajte samo uobičajene položaje za dojenje na koje je dete naviklo.

Prekid dojenja

Kada se ne savetuje prekid  dojenja?

Da li ste se nedavno vratili na posao? Dete možda još nije naviklo na promenu rutine, pa će mu potpuni prekid dojenja biti težak. Zavisno od uzrasta deteta, razmislite o prekidu dojenja pre povratka na posao ili o kombinaciji podoja i hranjenja deteta vašim mlekom. Da li je dete bolesno? Bebe obično traže češće da sisaju kada su bolesne. Ovo ne samo da im pruža utehu, već im obezbeđuje i dovoljno tečnosti i energije tokom bolesti, kada često odbijaju drugu hranu. Da li se u vašem domaćinstvu dešava neka značajna promena? Selidba ili razvod mogu odvikavanje učiniti težim. Ukoliko vam se čini da dete teško prihvata uskraćivanje dojenja i da odbijanje od dojke postaje borba, možda nije pravo vreme!  Odložite svoju odluku za sledeći mesec; možda dete upravo prolazi kroz novu etapu u svom razvoju.

Šta dati detetu umesto majčinog mleka?

Ako je dete mlađe od godinu dana, potrebna mu je mlečna formula obogaćena gvožđem. Deci do godinu dana ne davati kravlje mleko! Ukoliko prekidate dojenje zbog povratka na posao ili kraćeg odlaska od kuće, razmislite o hranjenju bebe vašim mlekom. Mleko možete dati na flašicu sa cuclom ili iz šolje. Dete uzrasta 7-8 meseci može bez problema da pije iz šolje, uz malo strpljenja dok se ne navikne. Imajte u vidu da ako date detetu flašicu, morate u nekom trenutku da ga odvikavate i od flašice.

Zašto se ne savetuje nagli prekid dojenja?

Izbegavajte nagli prekid dojenja, kad god je moguće. Ideja da odete od kuće tokom vikenda da bi se dete odviklo od dojenja nije dobra! Nagli prekid  može dovesti do problema sa dojkama. Prepunjenost ili čak mastitis; takođe dovodi do naglog pada hormona dojenja, što može izazvati depresiju.  O čemu treba misliti naročito ako je majka već bila sklona depresiji.

Nagli prekid može biti veoma stresan za vašu bebu i može izvati emocionalnu traumu. Dojenje nije za bebu samo izvor hrane, već i emocionalne sigurnosti. Ne postoji način da bebi objasnite zašto više ne može da sisa! Postepen prekid dojenja omogućava da se bliskost tokom dojenja postepeno zameni drugim vidovima fizičke i emocionalne bliskosti.

Ukoliko morate da prekinete dojenje iz medicinskih razloga, morate da budete sigurni da ne postoji drugo rešenje. Često se umesto propisanog leka može koristiti neki drugi, bezbedan za dete. Specijalisti različitih oblasti nekada nemaju dovoljno znanja o lekovima tokom dojenja. Skloni su da savetuju da se dojenje prekine. Pedijatri i akušeri najčešće imaju više znanja i iskustva nego, na primer, stomatolozi ili anesteziolozi. Dobro je konsultovati ih pre konačne odluke. Isto važi i za dijagnostičke postupke, kao što su snimanje zuba ili mamografija.

Prekid dojenja

Lekovi za prekid laktacije

Često se poseže za lekovima za prekid laktacije. Pre nego što se za njih odlučite, dobro je da znate:

Lekova registrovanih za prekid laktacije je izuzetno malo. Lekovi imaju brojna moguća neželjena dejstva. Savet je da se koristi samo u izuzetnim situacijama, kada je neophodan nagli prekid dojenja. Iskljupčivo po savetu lekara.

Koji lek ne treba koristiti za prekid dojenja

Lek koji nikako ne treba da koristite za prekid dojenja je Bromergon/Bromokriptin. U indikacijama za njegovu upotrebu uopšte nije naveden prekid laktacije. Iako se kod nas dosta koristi i savetuje od strane lekara. Lek može da ima brojna neželjene dejstva. Od blažih kao što je pad krvnog pritiska i glavobolja, pa do ozbiljnih i opasnih. Kao što su halucinacije i moždani udar. Ovaj lek se u Evropi i Americiveć više godina  ne koristi za prekid laktacije.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...