Redosled Uvođenja Namirnica

redosled uvođenja novih namirnica u ishranu bebe

Ranije se smatralo da će se kasnijim uvođenjem nemlečnih namirnica u ishranu beba smanjiti rizik za pojavu alergija na hranu i glutenske enteropatije.

Naročito je postojala bojazan da će se ranijim uvođenjem namirnica koje su najčešći nutritivni alergeni (jaje, kikiriki, kravlje mleko, riba, soja, pšenično brašno), zapravo „podstaći“ taj „nepravilan“ imunski odgovor organizma na njih, što će rezultirati nastankom burnih alergijskih reakcija koje bi uslovile njihovo isključenje iz ishrane na neko vreme, a u nemalom broju slučajeva čak i doživotno.

Koje su preporuke pedijatara?

Nekoliko novijih, velikih studija pokazalo je, međutim, da je upravo suprotno. Odlaganjem započinjanja mešovite ishrane povećava se rizik za razvoj alergija na hranu.  Čak i kod one dece čija oba roditelja imaju ovaj problem. Shodno tome promenile su se i preporuke u ovoj oblasti.

Redosled uvođenja namirnica u ishranu bebe

Umesto da se uvođenje nemlečnih namirnica u ishranu odlaže za kasnije uzraste (pšenično brašno posle 10. meseca, jaja posle 2. godine, riba i orašasti plodovi posle 3. godine itd), ono je po najnovijim preporukama Evropskog udruženja za pedijatrijsku gastroenterologiju i ishranu (ESPGHAN-a) predviđeno za uzrast od 5  do 7. meseca.

Naročito se pokazalo korisnim (da bi se smanjio rizik za razvoj alergija na hranu) da se nove namirnice uvode u ishranu odojčeta dok ono još uvek sisa.

Da li je bitan redosled uvođenja nemlečnih namirnica u ishranu bebe?

Pri započinjanju mešovite ishrane roditelji su često u dilemi . Da li je redosled uvođenja nemlečnih namirnica bitan? Odmah da vam kažem da nije!

Da li ćete prvo uvesti u ishranu griz ili krompir, slatke ili slane, „crvene“ ili „zelene“ namirnice uopšte niije važno. Kako god uradite, nećete pogrešiti. Ali imajte u vidu to da je neophodno da što veći broj namirnica uvedete u ishranu svog deteta do njegovih 7 meseci.  Ne  počinjite s tim pre nego što ono napuni 4 meseca (sluzokoža njegovog creva do ovog uzrasta još uvek nije dovoljno „zrela“, pa propušta u cirkulaciju veće molekule hrane koji su u stanju da pokrenu alergijske reakcije u organizmu).

Pri njihovom uvođenju, da bi se dete naviklo na njih, počnite prvo sa oblicima koji su ređe konzistencije. Postepeno idite ka gušćima (od soka do kaše). Iz istog razloga,dajte ih prvo termički obrađene, pa onda sveže (od kompota do svežeg ploda).

Namirnice koje se teže vare uvedite kasnije (grašak, pasulj, grožđe/10-12. meseca/).

I nikako ne zaboravite ovo :

Uvođenje novih namirnica u ishranu odojčeta obavezno obavljajte u prepodnevnim satima.  Za slučaj da dođe do pojave alergijskih reakcija. I tako mogle pravovremeno da se primete i zaustave u fazi koja neće ugroziti njegovo opšte stanje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista pedijatar, gastroenterolog Dugogodišnje iskustvo u oblasti dečije gastroenterologije i poremećaja ishrane kod dece. UNICEF-ov je konsultant iz oblasti ishrane u pedijatriji. Član je Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, a u svojstvu autora i koautora objavio je više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim medicinskim časopisima.
Preporučujemo vam...
Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Pelenski ojed bebe je čest problem sa kojim se majke susreću. Koža bebe je osetljiva i nežna, a imunski sistem nezreo, tako da se svaka lezija kože mora ozbiljno shvatiti. Za potpuno funkcionalno i strukturno sazrevanje kože potrebne su i dve do tri godine.Šta je to pelenski ojed?Pelenski ojed (osip…
Olakšajte prirodni porođaj – Dianatal akušerski gel za lakši porođaj
Trudnice o izboru načina porođaja razmišljaju većinom u drugoj polovini trudnoće, najčešće u trećem trimestru. Predstavićemo vam podršku na porođaju. Informišite se o svim mogućnostima koje mogu olakšati i obezboliti porođaj, skratiti trajanje porođaja, obilazite porodilišta, ukoliko ima tih mogućnosti, gledajte uslove, raspitajte se… Ukoliko ste se opredelili za vaginalni…