Bebi Ne Odgovara Neka Hrana i Formula?

Kako ćete, prepoznati da vašoj bebi neka vrsta hrane ili adaptirana formula zaista ne odgovara? Koje su glavne manifestacije i kako postupati? 

Odojčad ponekad neke namirnice ne prihvataju rado kada im se prvi put uvode u ishranu. To, međuitim, ne znači da im one ne prijaju ili da bi na njih mogla da razviju neku alergijsku ili drugu reakciju koja bi predstavljala manifestaciju njihovog nepodnošenja. Neka deca neke namirnice neće prihvatiti ni nakon što im ih ponudite više puta, ali vi nikako ne odustajte od njih (pokatkad je potrebno ponuditi ih čak i 10 puta da bi ih najzad prihvatila), jer jedan od glavnih stubova temeljaca zdravlja je upravo raznovrsna ishrana.

kako da prepoznate da vašoj bebi ne odgovara neka vrsta hrane ili adaptirana formula (1)

Koje su manifestacije nepodnošenja neke hrane ili adaptirane formule?

Glavne manifestacije nepodnošenja (intolerancije) izvesnih namirnica potiču od strane sistema za varenje, ali i respiratornog sistema (organa za disanje), i kože.

Ako nakon uzimanja neke namirnice dete povrati ili dobije proliv, koji neretko može da bude praćen pojavom sluzi, pa čak i krvi, možete da budete skoro sigurni da ono ne toleriše tu namirnicu, zbog čega mu je privremeno, a nekada i doživotno, treba isključiti iz ishrane.

Kako se još može ispoljiti?

Nepodnošenje neke vrste hrane, isto tako, može se ispoljiti pojavom sitne ospe i otoka oko usnica (na mestu kontakta sa dotičnom namirnicom), koprivnjače (crvenih pečata po telu u čijem centru se uočava zona blede kože praćenih osećajem svraba i uznemirenošću deteta)i otoka očnih kapaka nakon čega, u slučaju burnije alergijske reakcije, može da dođe i do napada kašlja, otežanog disanja, pa čak i kolapsa (gubitka svesti), koji mogu da rezultiraju i tako da ugroze život deteta…

Oprez

Budući da alergijske reakcije na hranu mogu imati i fatalan ishod, preporučuje se da se nakon što primetite bilo koju od njih, odmah obratite pedijatru kako bi se što pre primenila neophodna terapija koja će ih prekinuti.

Takođe se i namirnica za koju smo sigurni, ili čak i samo sumnjamo, da je dovela do navedenog problema izostavlja iz ishrane u periodu od narednih 6-12 meseci, nakon koga se može pristupiti njenom ponovnom uvođenju, ali samo pod nadzorom lekara, u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi.  

Koji su najčešći alergeni hrane?

To su: jaja, koštunjavo voće (kikiriki, lešnik, badem, orasi, pistaći, indijski orah itd.), kravlje mleko, riba, soja, pšenično brašno.

Šta kada su u pitanju adaptirane formule?

Kada su u pitanju adaptirane mlečne formule, u slučaju njihovog nepodnošenja važe iste preporuke kao u slučaju nepodnošenja drugih namirnica, a pošto se sve one prave od kravljeg mleka, u njegovom osnovu, zapravo, stoji nepodnošenje njegovih proteina.

kako da prepoznate da vašoj bebi ne odgovara neka vrsta hrane ili adaptirana formula (2)

U tom slučaju detetu se, umesto standardne adaptirane formule, daje specijalna formula sa hidrolizatima koji, zapravo, predstavljaju razložene („usitnjene“) proteine kravljeg mleka, koji ’pak, zbog svoje manje veličine, nemaju potencijal da izazovu alergijsku reakciju.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista pedijatar, gastroenterolog Dugogodišnje iskustvo u oblasti dečije gastroenterologije i poremećaja ishrane kod dece. UNICEF-ov je konsultant iz oblasti ishrane u pedijatriji. Član je Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, a u svojstvu autora i koautora objavio je više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim medicinskim časopisima.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…