AD Formule (bljuckanje, grčevi, intolerancija na laktozu…)

AD Formule (bljuckanje, grčevi, intolerancija na laktozu...)

AD Formule (bljuckanje, grčevi, intolerancija na laktozu…).  Pored početnih i prelaznih adaptiranih formula standardnog sastava, na tržištu postoji adaptirano mleko koje se ubraja u hranu za posebne medicinske namene.

Kome su sve namenjene AD formule za posebne medicinske namene?

To je adaptirano mleko  za prevremeno rođenu odojčadili odojčad sa malom telesnom težinom na rođenju, bebe sa predispozicijom ili utvrđenom alergijom na proteine kravljeg mleka i/ili intolerancijom na laktozu, odojčad sa učestalim vraćanjem želudačnog sadržaja (bljuckanje), ali u u stanjima kao što su dijareja (prolivi) ili grčevi.

AD Formule (bljuckanje, grčevi, intolerancija na laktozu...)

Formule namenjene za ishranu beba intolerantnim na proteine kravljeg mleka ili laktozu

Ove adaptirane formule sadrže kao izvor proteina (umesto proteine kravljeg mleka) proteine poreklom iz soje. Ovakvi proizvodi ne sadrže laktozu pa su zbog toga namenjeni  i za ishranu odojčadi koja su istovremeno intolerantne i na proteina kravljeg mleka i na laktozu. Takođe formule na bazi proteina soje su jedine pogodne kod odojčadi kod kojih postoje glukozno-galaktozne malapsorpcije i galaktozemije.

Hipolalergene formule za ishranu odojčadi sa povećanim rizikom za pojavu alergije na proteine mleka

Adaptirana mleka koja sadrže kao izvor proteina  hidrolizat proteina surutke (poreklom iz kravljeg mleka) gde je protein razložen na manje gradivne komponente (peptide ili aminokiseline) i na taj način je smanjen alergeni potencijal i rizik za nastanka alergije.

Formule za potrebe ishrane odojčadi od rođenja kod kojih postoji povećan nagon za vraćanje želudačnog sadržaja (regurgitacija tj. bljuckanje)

AD Formule (bljuckanje, grčevi, intolerancija na laktozu...)

U svom sastavu, ove adaptirane formule, imaju dodat neki nutritivni sastojak (npr. prah banane) koji pripremljenoj hrani daje kremastu strukturu (pri čemu se ujedno može lako dati i putem flašice), što otežava vraćanje sadržaja iz želuca i na taj način smanjuje probleme čestog bljuckanja.

Formule namenje za potrebe ishrane kod odojčadi kod kojih postoji problem nadimanja, kolika i zatvora

Prilagođene su tako da je laktoza uklonjena ili smanjena (u poređenju sa uobičajenom hranom za odojčad),  a sadrže i  razgrađene proteine (surutke) što može uticati na bolju svarljivosti i smanjenje nadimanja. U ovoj vrsti formula se mogu naći i mlečne masti koje mogu dovesti do omekšavanja stolice odojčadi i na taj način sprečiti pojavu zatvora, a mogu imate i dodate galakto-oligosaharide koje predsatvljaju prebiotska vlakna identična onima koja se nalaze u majčinom mleku, a koja doprinose normalnom razvoju crevne mikrobote.

AD formule za potrebe ishrane kod prevremeno rođene bebe kao i za bebe rođene na vreme, sa malom telesnom težinom na rođenju.

Ovo su specijalno prilagođene mlečne formule u odnosu na standarne formule u pogledu veće energetske vrednosti i većih sadržaja vitamina, minerala i drugih esencijalnih nutrijenata u cilju zadovoljavanja povećanih energetskih i nutritivnih potrebama odojčadi koji moraju da dostignu željenu telesnu težinu.

Formule  za potrebe ishrane odojčadi sa dijarejom

Imaju snižen sadržaj laktoze i masti u poređenju sa uobičajenim mlečnim formulama što olakšava varenje i povećava njenu podnošljivost. Mogu sadrži i vlakana iz  banane koja doprinose brzoj normalizaciji stolice kod odojčad, ali i galako-oligosaharide, prebiotska vlakna identična onima u majčinom mleku, važna za normalizaciju balansa u c revnoj mikrobiote u korist korisnih bakterija.

AD Formule (bljuckanje, grčevi, intolerancija na laktozu...)

Koliko dugo se specijalne mlečne formule koriste u ishrani bebe?

Ove adaptirane formule se u promet stavljaju pod oznakom „Dijetetski proizvod – hrana za posebne medicinske namene“, pri čemu se neke mogu koristi od rođenja kao jedini izvor hrane u toku čitavog perioda hranjenja na flašicu kao što su hipoalergene formule kod kojih postoji i formula od rođenja i formula od navršenih 6 meseci starosti kao pandan početnoj i prelaznoj formuli.

Adaptirane formule specijalno prilagođene za ishranu odojčadi sa problemom bljuckanja, kolika, nadimanja, zatvora se mogu koristi od rođenja kao jedini izvor hrane, odnosno isto kao početne formule.  S druge strane formule za prevremeno rođenu decu (često nose oznaku broja 0 pored komercijalnog naziva ) se koriste dok beba ne dostigne određenu telesnu težinu kada se prelazi na početno mleko za odojčad (sa oznakom 1). Formule koje se koriste za potrebe ishrane odojčadi sa dijarejom mogu se koristiti tokom dužeg vremenskog perioda kao jedina hrana za odojčad ukoliko je to pedijatar prepisao, ali  čim se steknu uslovi (normalizuje stolica) potrebno je preći na odgovarajući početnu ili prelaznu formulu.

Na deklaraciji ovih proizvoda obavezno stoji napomena da je potrebno obratiti se pedijatru pre nego što donesete odluku da hranite bebu ovom hranom za odojčad što bi trebalo i učiniti!

Bromatolog Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Objavila je kao autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.
Preporučujemo vam...
Enterosgel i detoksikacija
Enterosgel i detoksikacija
Enterosgel i detoksikacija – DA jer ovim preparatom, štiti se vaš imunološki sistem. Bezbedan za primenu kod dece, trudnica i odraslih.Zašto je oslabljen imunološki sistem dece i odraslih?Klimatske promene i globalno otopljavanje pogoduju širenju i razvoju poznatih virusnih infekcija. Zatim alergijskih manifestacija (nutritivnih i inhalatornih) i pojavi i razvoju novih,…
Šta beba u 1. godini ne treba da jede
Šta beba u 1. godini ne treba da jede
Mame pitaju, šta beba u 1. godini ne treba da jede? Jer, period uvođenja nemlečne hrane je doba tokom koga su roditelji posebno posvećeni brizi da dete dobije što kvalitetniju hranu.Šta beba u 1. godini ne treba da jede Jedan od osnovnih principa zdrave ishrane je uvođenje što više raznovrsnih namirnica.…
mama koja pravi Tihe knjige
Tamara Jeremić, kreativna mama koja pravi Tihe knjige
Naša kreativna mama koja pravi Tihe knjige, po struci je diplomirani ekonomista EKOF-a. Kreativac, i vlasnica jednog malog biznisa po imenu Kreativna Iglica.Mama koja pravi Tihe knjigeMožda će i vama biti inspiracija Tamara Jeremić? Možda i vi oslušnete svoje skrivene talente? I dopustite im da vas pokrenu i promene život.…