Koji su najčešći stomačni problemi kod beba i male dece?

Koji su najcesci stomacni problemi kod beba i male dece

Koji su najčešći stomačni problemi kod beba i male dece? Koji su to simptomi i znaci kod beba i dece koji ukazuju na  postojanje stomačnih problema?

Simptomi stomačnih problema kod beba i dece

Simptomi i znaci koji ukazuju na stomačne probleme : To su uglavnom povraćanje i proliv, gubitak apetita, bolovi u trbuhu (najčešće po tipu grčeva), nekada povišena temperatura i malaksalost.

Grčevi kod beba

Kod odojčadi relativno čest problem, srećom krajnje benigne prirode, predstavljaju  infantilne kolike (grčići) koje se javljaju u uzrastu od kraja prvog meseca života, i traju do 4. – 5. meseca, manifestuju se uznemirenošću deteta (naročito nakon obroka), intenzivnim plačem, grčenjem nožica i ispuštanjem gasova, nakon čega se odojče obično smiri.

Koji su najcesci stomacni problemi kod beba i male dece

 

Crevne infekcije beba i dece

Kod dece svih uzrasta najčešći problem su svakako crevne infekcije, koje su najzastupljenije u letnjim mesecima. One mogu biti izazvane bakterijama ili virusima. Njihovi glavni simptomi i znaci su povraćanje i proliv, kao i gubitak apetita i povišena temperatura. Da bi se crevne infekcije prevenirale neophodno je voditi računa o higijeni ruku, kao i adekvatnom postupanju sa namirnicama (temeljno pranje i pravilno čuvanje), koje se daju deci. Kada je u pitanju tretman crevnih infekcija, njegova najvažniji element je briga o adekvatnoj hidraciji bebe ili deteta, dakle nadoknada izgubljene tečnosti i elektrolita, a uz to se primenjuju i probiotici.

Trovanje hranom beba i dece

Pored crevnih infekcija čest uzrok stomačnih problema predstavljaju i trovanja hranom. Njihovi glavni znaci su takođe povraćanje i proliv, ali se, za razliku od crevnih infekcija, kod njih ne javlja povišena temperatura. Njihov tretman podrazumeva iste one terapijske mere koje se preduzimaju i kod crevnih infekcija, a i mere prevencije su im iste.

Alergije kod beba i dece

Jedan od relativno čestih uzroka stomačnih tegoba kod najmlađih je i alergija na neke namirnice. Najčešći alergeni hrane su: jaje, koštunjavi plodovi (kikiriki, lešnik, badem, orasi, pistaći i sl.), mleko, riba, soja i pšenično brašno. Alergijske reakcije na namirnice mogu da se manifestuju promenama na koži i sluzokoži (koprivnjača, angioedem), ali i poremećajem rada digestivnog trakta (povraćanje i proliv/u stolici često prisutne i primese krvi i sluzi). Terapija ovog stanja podrazumeva isključivanje iz ishrane  inkriminisane/-ih namirnice/-ca, ili na neko vreme (6-12 meseci) ili čak i doživotno (obavezno u dogovoru sa lekarom).

Specijalista pedijatar, gastroenterolog Dugogodišnje iskustvo u oblasti dečije gastroenterologije i poremećaja ishrane kod dece. UNICEF-ov je konsultant iz oblasti ishrane u pedijatriji. Član je Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, a u svojstvu autora i koautora objavio je više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim medicinskim časopisima.
Preporučujemo vam...