Koji su najčešći stomačni problemi kod beba i male dece?

stomačni problemi kod beba i male dece

Koji su najčešći stomačni problemi kod beba i male dece? Koji su to simptomi i znaci kod beba i dece koji ukazuju na  postojanje stomačnih problema?

Simptomi – stomačni problemi kod beba i male dece

Simptomi i znaci koji ukazuju na stomačne probleme : To su uglavnom povraćanje i proliv, gubitak apetita, bolovi u trbuhu (najčešće po tipu grčeva), nekada povišena temperatura i malaksalost.

Grčevi kod beba

Kod odojčadi relativno čest problem, srećom krajnje benigne prirode, predstavljaju  infantilne kolike (grčići) koje se javljaju u uzrastu od kraja prvog meseca života, i traju do 4. – 5. meseca, manifestuju se uznemirenošću deteta (naročito nakon obroka), intenzivnim plačem, grčenjem nožica i ispuštanjem gasova, nakon čega se odojče obično smiri.

stomacni problemi kod beba i male dece (3)
Kod dece svih uzrasta najčešći problem su svakako crevne infekcije izazvane bakterijama ili virusima.

Crevne infekcije beba i dece

Kod dece svih uzrasta najčešći problem su svakako crevne infekcije, koje su najzastupljenije u letnjim mesecima. One mogu biti izazvane bakterijama ili virusima. Njihovi glavni simptomi i znaci su povraćanje i proliv, kao i gubitak apetita i povišena temperatura. Da bi se crevne infekcije prevenirale neophodno je voditi računa o higijeni ruku, kao i adekvatnom postupanju sa namirnicama (temeljno pranje i pravilno čuvanje), koje se daju deci. Kada je u pitanju tretman crevnih infekcija, njegova najvažniji element je briga o adekvatnoj hidraciji bebe ili deteta, dakle nadoknada izgubljene tečnosti i elektrolita, a uz to se primenjuju i probiotici.

Trovanje hranom beba i dece

Pored crevnih infekcija čest uzrok stomačnih problema predstavljaju i trovanja hranom. Njihovi glavni znaci su takođe povraćanje i proliv, ali se, za razliku od crevnih infekcija, kod njih ne javlja povišena temperatura. Njihov tretman podrazumeva iste one terapijske mere koje se preduzimaju i kod crevnih infekcija, a i mere prevencije su im iste.

Dijareja, proliv kod malog deteta je čest problem?

Dijareja

U istoj grupi znakova sa sličnim uzrocima, učestalošću i ishodom rame uz rame s povraćanjem, u dečjoj populaciji, nalazi se i proliv (dijareja). Proliv predstavlja prekomerni gubitak tečnostii elektrolita (minerala) putem stolice, pa treba da znate da nije broj stolica ključan element na osnovu koga će se stolica deteta proglasiti prolivastom, već  njena količina i konzistencija (retka). U osnovi nastanka proliva zapravo stoji poremećaj „upijanja“ (apsorpcije) vode i minerala kroz sluznicu gastrointestinalnog trakta.

Proliv se u dece najmlađih uzrasta daleko najčešće javlja u sklopu akutnih infektivnih bolesti creva (enterokolitisi), a mnogo ređe je manifestacija hroničnih bolesti i poremećaja sistema za varenje (alergija na izvesne namirnice, glutenska enteropatijahronične zapaljenske bolesti creva).

Savremena terapija dijareje u sklopu akutnih enterokolitisa, u slučaju dobrog opšteg stanja deteta, podrazumeva samo primenu nekog od probiotskih preparata. Primena antibiotika, koji su se nekada davali u sklopu medikamentoznog tretmana ovih stanja, više se ne preporučuje.

Povraćanje

Oni se kod dece najmlađih uzrasta javljaju u sklopu skoro svakog gastrointestinalnog  oboljenja. Do povraćanja dolazi zbog naglog spuštanja dijafragme i „zatezanja“ mišića trbušnog zida koji želudačni sadržaj „vraćaju“ nazad u jednjak, a odatle  u usnu duplju i, na kraju – u spoljašnju sredinu. Obično predstavlja manifestaciju neke akutne infektivne bolesti, pre svega digestivnog sistema (gastroenteritis), koja je prolaznog karaktera i ne zahteva nikakvo dodatno ispitivanje, osim u slučajevima kada je veoma intenzivno, zbog čega može da dovede do akutne dehidracije. Povraćanje se takođe javlja i u slučaju opstrukcije (postojanja prepreke) u digestivnom traktu, ali mogu da ga izazovu i oboljenja gušterače (pankreasa),  jetre i žučnih puteva. Povraćanje se, pored toga, često javlja i u sastavu metaboličkih poremećaja, kao i bolesti metabolizma, koje su, međutim, izuzetno retke.

stomacni problemi kod beba i male dece (3)
Jedan od relativno čestih uzroka stomačnih tegoba kod najmlađih je i alergija na neke namirnice.

Alergije kod beba i dece

Jedan od relativno čestih uzroka stomačnih tegoba kod najmlađih je i alergija na neke namirnice. Najčešći alergeni hrane su: jaje, koštunjavi plodovi (kikiriki, lešnik, badem, orasi, pistaći i sl.), mleko, riba, soja i pšenično brašno. Alergijske reakcije na namirnice mogu da se manifestuju promenama na koži i sluzokoži (koprivnjača, angioedem), ali i poremećajem rada digestivnog trakta (povraćanje i proliv/u stolici često prisutne i primese krvi i sluzi). Terapija ovog stanja podrazumeva isključivanje iz ishrane  inkriminisane/-ih namirnice/-ca, ili na neko vreme (6-12 meseci) ili čak i doživotno (obavezno u dogovoru sa lekarom).

Dugogodišnje iskustvo u oblasti dečije gastroenterologije i poremećaja ishrane kod dece. UNICEF-ov je konsultant iz oblasti ishrane u pedijatriji.
Preporučujemo vam...