Nedonošče, Prevremeno Rodjeno Dete

nedonošče, prevremeno rođena beba

Šta odredjuje zrelost bebe na rodjenju, kada se novorodjenče smatra prevremeno rodjenim? Bebe rođene pre 37. nedelje trudnoće smatraju se za nedonoščad.

Nedonošče – Nisu sve prevremeno rođene bebe iste?

Zbog prevremenog dolaska na svet ovim bebama je uskraćeno vreme potrebno za rast i pripremu za samostalan život izvan materice i zato im je često potrebna specijalna nega.  Nisu sve prevremeno rođene bebe iste! U zavisnosti od nedelje u kojoj su se rodile i težine nekima će trebati samo mala podrška u prvim danima po rođenju, kao što je dodatno utopljavanje, dok će za izuzetno male i nezrele bebe biti potrebna višemesečna intenzivna bolnička nega.

Nedonošče, Prevremeno Rodjeno Dete

Da li težina bebe na rođenju određuje njenu zrelost?

Težina bebe na rođenju ne određuje njegovu zrelost, iako se često smatra da su deca sa težinom ispod 2500 gr. prevremeno rođena, što je zabluda. Terminsko dete može imati malu težinu (i ispod 2000gr.)  zbog zastoja rasta u materici različitih uzroka. Nasuprot tome, neka prevremeno rođena deca imaju znatno veću težinu, ali ona zbog toga nisu pošteđena zdravstvenih problema karakterističnih za nedonoščad.

Ipak, što je zrelost (gestacijska starost) deteta manja, težina se više podudara sa nedeljom gestacija. Sva deca rođena sa težinom manjom od 1500gr označavaju se kao deca veoma male težine. U grupi prevremo rođenih posebno su ranjiva deca rođena pre 28.nedelje, sa težinom ispod 1000 grama (deca ekstremno male telesne težine). Ova deca i njihovi roditelji suočavaju se sa ogromnim izazovima; preživljavanje ove dece poslednih decenija znatno je povećano, ali njih kasnije često prate brojni zdravstveni problemi i posledice.

Srećom, i za vrlo rano rođenu decu ishod se stalno poboljšava! Bolje zbrinjavanje tokom porođaja i bolje tehničke mogućnosti savremenih  odeljenja intenzivne nege omogućile su preživljavanje neke dece izuzetno male težine (ispod 500gr) i starosti svega 22-23 nedelje. Ipak, roditelji moraju biti svesni da su rizici doživotnih posledica i hroničnih zdravstvenih problema ove dece  veliki.

nedonosce

Kasne preterminske bebe su posebna kategorija?

Da, kasna preterminska deca su posebna kategorija prevremeno rođenih. To su deca rođena između 34. i 37. nedelje, na koju do skora nije obraćana posebna pažnja, jer se smatralo da ona u odnosu na druge nedonoščiće imaju najmanji rizik oboljevanja, ozbilnih posledica ili smrti. Poslednjih godina posebna pažnja je usmerena upravo na ovu decu, jer se pokazalo da  i deca rođena samo 4 ili 5 nedelja pre termina mogu imati ozbiljne zdravstvene probleme specifične za nedonoščiće i da je njima, takođe, potrebno dugoročno praćenje. Ova deca su najbrojnija od svih prevremeno rođenih beba.

Kako se izračunava gestacijska starost bebe?

Za izračunavanje gestacijske starosti obično se koristi Negelovo pravilo: Na prvi dan  poslednje menstruacije dodaje se  sedam dana, oduzima tri meseca i doda jedna godina i tako dobija temin porođaja.  Lekari trudnoću broje nedeljama: normalna trudnoća traje 40 nedelja, odnosno 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci.

Neki elementi koji mogu otežati izračunavanje gestacijske starosti  su nepravilnan menstrualni ciklus ili vaginalno krvarenje u prvom tromesečju. Da bi poboljšali tačnost procene gestacijske starosti, lekari koriste pregled ultrazvukom pre 20. nedelje trudnoće, ne bi li potvrdili ili ispravili procenu gestacijske dobi.

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…