Nedonošče – Prevremeno rođeno dete

nedonošče, prevremeno rođena beba

Sadržaj

Šta odredjuje zrelost bebe na rodjenju, kada se novorodjenče smatra da je nedonošče – prevremeno rođenim? Bebe rođene pre 37. nedelje trudnoće smatraju se za nedonoščad.

Nedonošče – Nisu sve prevremeno rođene bebe iste?

Zbog prevremenog dolaska na svet ovim bebama je uskraćeno vreme potrebno za rast i pripremu za samostalan život izvan materice i zato im je često potrebna specijalna nega.  Nisu sve prevremeno rođene bebe iste! U zavisnosti od nedelje u kojoj su se rodile i težine nekima će trebati samo mala podrška u prvim danima po rođenju, kao što je dodatno utopljavanje, dok će za izuzetno male i nezrele bebe biti potrebna višemesečna intenzivna bolnička nega.

Nedonošče, Prevremeno Rodjeno Dete

Da li težina bebe na rođenju određuje njenu zrelost?

Težina bebe na rođenju ne određuje njegovu zrelost, iako se često smatra da su deca sa težinom ispod 2500 gr. prevremeno rođena, što je zabluda. Terminsko dete može imati malu težinu (i ispod 2000gr.)  zbog zastoja rasta u materici različitih uzroka. Nasuprot tome, neka prevremeno rođena deca imaju znatno veću težinu, ali ona zbog toga nisu pošteđena zdravstvenih problema karakterističnih za nedonoščad.

Ipak, što je zrelost (gestacijska starost) deteta manja, težina se više podudara sa nedeljom gestacija. Sva deca rođena sa težinom manjom od 1500gr označavaju se kao deca veoma male težine. U grupi prevremo rođenih posebno su ranjiva deca rođena pre 28.nedelje, sa težinom ispod 1000 grama (deca ekstremno male telesne težine). Ova deca i njihovi roditelji suočavaju se sa ogromnim izazovima; preživljavanje ove dece poslednih decenija znatno je povećano, ali njih kasnije često prate brojni zdravstveni problemi i posledice.

Srećom, i za vrlo rano rođenu decu ishod se stalno poboljšava!

Bolje zbrinjavanje tokom porođaja i bolje tehničke mogućnosti savremenih  odeljenja intenzivne nege omogućile su preživljavanje neke dece izuzetno male težine (ispod 500gr) i starosti svega 22-23 nedelje. Ipak, roditelji moraju biti svesni da su rizici doživotnih posledica i hroničnih zdravstvenih problema ove dece  veliki.

nedonosce

Kasne preterminske bebe su posebna kategorija?

Da, kasna preterminska deca su posebna kategorija prevremeno rođenih. To su deca rođena između 34. i 37. nedelje, na koju do skora nije obraćana posebna pažnja, jer se smatralo da ona u odnosu na druge nedonoščiće imaju najmanji rizik oboljevanja, ozbilnih posledica ili smrti. Poslednjih godina posebna pažnja je usmerena upravo na ovu decu, jer se pokazalo da  i deca rođena samo 4 ili 5 nedelja pre termina mogu imati ozbiljne zdravstvene probleme specifične za nedonoščiće i da je njima, takođe, potrebno dugoročno praćenje. Ova deca su najbrojnija od svih prevremeno rođenih beba.

NEDONOŠČE I NAJČEŠĆI ZDRAVSTVENI PROBLEMI PROČITAJTE OVDE

Kako se izračunava gestacijska starost bebe?

Za izračunavanje gestacijske starosti obično se koristi Negelovo pravilo: Na prvi dan  poslednje menstruacije dodaje se  sedam dana, oduzima tri meseca i doda jedna godina i tako dobija temin porođaja.  Lekari trudnoću broje nedeljama: normalna trudnoća traje 40 nedelja, odnosno 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci.

Neki elementi koji mogu otežati izračunavanje gestacijske starosti  su nepravilnan menstrualni ciklus ili vaginalno krvarenje u prvom tromesečju. Da bi poboljšali tačnost procene gestacijske starosti, lekari koriste pregled ultrazvukom pre 20. nedelje trudnoće, ne bi li potvrdili ili ispravili procenu gestacijske dobi.

ISHRANA PREVREMENO ROĐENE BEBE PROČITAJTE OVDE

Roditelji su važni

Mnogi roditelji nespremno dočekuju prevremeni porođaj. No, uprkos problemima na samom početku, većina sićušnih beba uspeva da izraste u zdravu decu. Njihovo podizanje svakako zahteva od roditelja više napora, umešnosti i strpljenja. Takođe,   određena saznanja vezana za negu i ishranu ove dece.

Ključnu ulogu u razvoju nedonoščeta imaju roditelji i osobe koje su u neposrednom kontaktu sa bebom. Oni moraju da budu dobro obučeni, što je zadatak naročito fizioterapeuta. Tako će kroz svakodnevne aktivnosti (uzimanje, držanje, nošenje, hranjenje, presvlačenje, igranje), stimulisali bebu. Kao i njene samostalne aktivnosti. Pružati  emocionalnu sigurnost i pomoći joj da se u potpunosti adaptira na okruženje.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...