Ishrana prevremeno rođene bebe

ishrana prevremeno rođene bebe

Ishrana prevremeno rođene bebeje veliki izazov i za zdravstvene radnike i za roditelje.

Stručnjaci pokušavaju da nađu odgovarajuću vanmateričnu zamenu za ishranu, koja bi u tom stadijumu razvoja deteta trebalo da se odvija preko posteljice. Po završetku trudnoće, uzrast bebe računa se oduzimajući broj nedelja koje beba nije provela u majčinom stomaku do termina, pa ishrana treba da bude prilagodjena.

Dilema AD formule ili majčino mleko za prevremeno rođene bebe?

Za nedonesene bebe nije dovoljno dobro ni mleko žena koje su rodile u terminu, niti obično adaptirano mleko za novorođenčad. Bebama koje su rođene blizu termina, mleko sopstvene majke može da zadovolji skoro sve nutritivne potrebe, ali ono neće biti dovoljno za decu vrlo male telesne mase, posebno ispod 1500 grama.

ishrana prevremeno rođene bebe

Šta se daje prevremeno rođenoj bebi?

Ili mleko sopstvene majke, kome su dodati specijalni „obogaćivači“, ili posebna mlečna formula (namenjena ovako nezrelim bebama) – koja sadrži više belančevina, minerala i nekih drugih sastojaka, a srazmemo manje vode.

U početku, zbog nezrelog refleksa sisanja i gutanja, kao i zbog raznih medicinskih procedura u sklopu intenzivne nege, ishrana se sprovodi preko cevčice plasirane kroz nos, koja vodi u bebin želudac. Pritom su obroci količinski mali – delom zbog malog kapaciteta želuca, delom zbog nezrelosti i sporosti organa za varenje. Izuzetno male i bolesne bebe se u početku hrane preko vene (odgovarajućim rastvorima), zatim  preko sonde, da bi kasnije mleko dobijale putem kašičice ili flašice.

Specijalne formule ili majčino mleko za prevremeno rođene bebe

Značaj majčinog mleka za prevremeno rođene bebe

Važno je da se što je ranije moguće započne sa davanjem makar minimalnih količina majčinog mleka, čak i najmanjim prevremeno rođenim bebama; pokazalo se da ovakve bebe imaju manje teških infekcija i da bolje napreduju.

Zato je od neprocenjivig značaja da mama prevremeno rođene bebe započne pražnjenje dojki odmah posle porođaja; mama treba da se pripremi i obuči za korišćenje pumpi. Beba se hrani majčinim mlekom dok ne bude u stanju da počne da sisa. Različiti sastojci majčinog mleka koji štite od infekcija od životnog su značaja za prevremeno rođeno dete, čiji imunitet nije dovoljno razvijen.

Dojenje nedonoščeta 

Sastojci majčinog mleka koji podstiču rast i razvoj mozga takođe su od ogromnog značaja za ovu decu.  U poslednjih 6-8 nedelja trudnoće odigrava se značajan rast mozga fetusa (jedna trećina ukupnog rasta); kod nedonoščića ovaj rast i sazrevanje mozga odvijaju se posle rođenja i majčino mleko u tome ima nezamenljivu ulogu.  Na žalost, baš kod ove dece povećan je rizik od neuspešnog uspostavljanja dojenja i kraćeg dojenja.

Dok je beba u bolnici, majka se podstiče i obučava za dojenje; beba počinje da sisa čim to njeno stanje omogući. Ipak, najčešće beba dobija mleko i na druge načine (majčino ili odgovarajuću formulu), na flašicu ili putem sonde, da bi se sprečio gubitak u težini i obezbedio dobar rast.

Pravi izazovi za roditelje nastaju kada prevremeno rođena beba stigne kući!

Čak i bebe veće zrelosti i težine (kasna preterminska deca starosti 34-37 nedelja) mogu imati u početku teškoće sa sisanjem. Zbog malog želuca ove bebe zahtevaju česte obroke. Nedonošče ima teškoće pri sisanju jer ima mala usta i vilicu, nema dovoljno snage i brzo se zamara. Koordinacija između sisanja, gutanja i disanja kod njih nije uvek dovoljno uspostavljena. Beba brzo zaspi na dojci, što roditelji nekada pogrešno razumeju kao znak da je beba sita. Nedonošče u početku ima veoma malo perioda kada je stavrno budno i aktivno. Beba se nekada mora  buditi za podoje i podsticati laganim golicanjem, trljanjem dlanova i drugim nežnim podsticajima. Kontakt koža-na-kožu može da pomogne da se beba stimuliše da sisa.

ishrana prevremeno rođene bebe

Nemojte se obeshrabriti!

Jedan podoj može biti uspešan, ali je nekoliko sledećih beba pasivna i nezainteresovana. Sve ovo brine i obeshrabruje roditelje. Najvažnije je imati na umu prednosti majčinog mlekai dojenja baš za prevremeno rođene bebe , kao i da je njihovo sazrevanje brzo i da će, zahvaljujući strpljenju i upornosti majke, većina početnih problema vremenom biti prevaziđena.

Kako da znate da li beba uspešno sisa?

Pratite kretanje njene telesne mase. Ukoliko dobija 15-30 grama dnevno, odnosno 100-200 grama nedeljno, na dobrom ste putu. Do datuma prvobitno utvrđenog termina porođaja bi trebalo da se približi telesnoj masi od 2700-3600 grama. Dalje napredovanje ovih beba i u težini i u dužini brže je nego kod donesenih, i većina ove dece do uzrasta od dve godine nadoknadi svoju malu težinu i dužinu na rođenju.

Pedijatar Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…