Prednosti majčinog mleka su brojne. Majčino mleko danas se definiše kao biološki sistem a ne samo kao hrana i smatra se medicinskim resursom. Dojenje je posebna bliskost mame i bebe.
Koje su prednosti majčinog mleka?
Jedinstveni sastav majčinog mleka ima nezamenljivo mesto u procesu programiranja zdrave ljudske vrste. Majčino mleko je uvek dostupno, higijenski ispravno, odgovarajuće temperature i besplatno. Mlečna formula je samo hrana, dok je humano mleko kompleksna živa hranljiva tečnost koja sadrži antitela, enzime, hormone i brojne druge sastojke neophodne za pravilan rast i razvoj i zdravlje vaše bebe.
Mlečne žlezde sisara služe da proizvedu mleko za potomstvo; svaka vrsta proizvodi mleko prilagođeno potrebama svojih mladunaca, specifičnog sastava.
Dojenjem se ostvaruje posebna bliskost mame i bebe
Dojenjem se uspostavlja i razvija veza između Vas i Vaše bebe. Tokom dojenja oslobađa se hormon oksitocin, poznat kao hormon ljubavi, kod bebe kao i kod mame, on pomaže da se osobe osećaju da su voljene. Oksitocin (hormon ljubavi) podstiče osećaj altruizma; pomaže ženi ne samo fizički, već i emocionalno u procesu tranzicije ka materinstvu. Prolaktin kombinovan sa oksitocinom,što se događa brzo posle porođaja i tokom dojenja,podstiče euforiju i nesebičnu posvećenost detetu a time doprinosi majčinom zadovoljstvu, procesu vezivanja i bebinom fizičkom i emocionalnom
Kako obezbediti obrok za bebu?
Vaše mleko možete da sačuvate i koristite ga kada zatreba. Čuvanje započinje postupkom izmlazanja – ručno ili pomoću pumpice (ručne ili električne). Pumpice za izmlazanje se preporučuju, jer se mleko direktno sakuplja u sterilnu bočicu koja ide uz pumpicu, pa nema kontaminacije iz spoljne sredine. U takvim bočicama može da se odlaže i sačuva do obroka.
Uvek se izmlazajte čistim rukama! Posudice za čuvanje mleka operate deterdžentom u vrućoj vodi i nakon toga dobro isperite.
Izmlazano mleko možete zamrznuti. Mleko po izmlazanju prespite u kesicu na kojoj ce biti upisan datum izmlazanja. Ovako spremljeno mleko možete koristiti za pripremu kašica kada za to bude vreme.
Pravilno čuvanje mleka je izuzetno važno da bi se sačuvale nutritivna i antiinfektivna svojstva majčinog mleka i sprečilo zagađenje bakterijama iz spoljne sredine. Mleko može da se koristi samo ako je ispravno čuvano!