Koliko često da dojim bebu? Znaci koje beba šalje kada je gladna

koliko često da dojim bebu, bebini znaci kada je gladna

Mame se često pitaju, koliko često da dojim bebu? Znaci koje beba šalje kada je gladna – da li ću ih prepoznati? Ne brinite, lako ćete i brzo naučiti da prepoznate ove znake…

Dojiti bebu onoliko često koliko to beba traži?

Beba od vas dojenjem dobija i hranu i vodu i nežnost; baš zbog toga je potrebno uvek kada beba traži dojku da joj se ona i ponudi. Dojenje na zahtev (kad beba traži) u prvim danima i nedeljama posle porođaja su od presudnog značaja za dobro uspostavjanje laktacije i za obezbeđivanje dovoljne količine mleka. U ovom periodu veoma su važni i noćni podoji, jer se tokom noći luči najviše prolaktina, „glavnog“ hormona za proizvodnju mleka.

Koliko često da dojim bebu Znaci koje beba šalje kada je gladna

Gledajte u bebu, a ne u sat!

Želudac novorođenčeta je mali pa ne može da primi veliku količinu mleka. Majčino mleko je po sastavu takvo da se vrlo brzo vari, unutar 90 minuta, pa dete ubrzo opet postaje gladno. Svaka beba je od samog rođenja ličnost za sebe; čak i veoma male bebe imaju svoje navike u vezi hranjenja, kao i odrasli. Neke bebe sisaju 6-8 puta dnevno, dok druge vole češće da „prezalogaje“ pa imaju 12-14 obroka. Mnogi roditelji pokušavaju da uvedu rutinu u hranjenje bebe od ranog uzrasta, da bebu „uobroče“. Međutim, pokazalo se da bebe najbolje napreduju ako roditelji prate njihove potrebe. Uvek zamislite sebe u sličnoj situaciji: ako ste žedni, da li biste voleli da čekate dok neko drugi ne odluči da je vreme da dobijete nešto za piće, koliko možete da popijete i za koje vreme?!

Ipak, ne može se izbor uvek prepustiti bebi!

Neke bebe su u prvim nedeljama pospane i pasivnije (naročito prevremeno rođene, bebe sa malom težinom na rođenju ili one koje su imale neki zdravstveni problem). Ovakvu bebu treba buditi na tri sata, prepoviti je da bi se razbudila, pokušati kontakt „koža na kožu“ da bi aktivnije sisala i češće kontrolisati težinu.

Većina beba nekoliko nedelja nakon rođenja uspostavi svoj ritam dojenja, tokom dana i noći. Postoje periodi kada je beba u skoku u razvoju i tada u trajanju od nekoliko dana češće traže da sisaju i to im treba omogućiti. Posle par dana će se situacija smiriti i beba će ponovo da pravi veće razmake između podoja.

Znaci koje beba šalje kada je gladna  

„Počinjem da budem gladna“ ! : – sisa svoju ruku, ćebence ili drugi predmet koji joj dodiruje usta, – okreće glavu tražeći dojku, – otvara usta i pruža jezik napolje

Ako majka ne reaguje na ove signale, beba počinje da se oglašava i postaje uznemirena, poručuje „Sada  sam stvarno gladna i uznemirena sam“. Ukoliko i dalje nema odgovora, beba počinje glasno da plače. Telo se izvija, beba je napeta; pokušaj da se nahrani beba koja neutešno plače naporan je i za majku i za bebu.

Naučite da prepoznate rane znake gladi vaše bebe i da na njih odgovorite;  najbolje je da beba bude u vašoj blizini da biste mogli  pravovremeno da reagujete. Naučite da prepoznate i kada je beba sita: telo se opušta, ručice padaju sa strane, sisa sporije, sa prekidima.

Naučite da prepoznate kada beba ne plače zbog gladi, već zato što je umorna, želi pažnju:  kada je stavite na dojku, beba kratko sisa i zaspi ili se smiri. Gladna beba sisa snažno i uporno, a vašoj bebi je verovatno bilo potrebno maženje i ljuljuškanje da bi se smirila.

Hranjenje prema potrebama deteta

Sve je više saznanja koliko je važno da se dete hrani prema svojim potrebama. To je dvosmerni odnos koji znači da roditelji razumeju signale i znake koje beba šalje i da na njih reaguju na pravi način. Vaša beba na ovaj način uči da ćete  odgovariti na njene signale i zadovoljiti njene potrebe na predvidljiv način. Tako se gradi odnos poverenja koji podržava sveukupni razvoj vašeg deteta.

Koliko često da dojim bebu Znaci koje beba šalje kada je gladna

Podrigivanje bebe posle obroka

U prvim nedeljama života vaše bebe, podižite je da podrigne često, svaki put kada je premeštate sa jedne dojke na drugu, i na kraju podoja. Ako je potrebno, prekinite  na kratko podoj za podrigivanje, naročito ako je beba halapljiva i guta veliku količinu vazduha ili je mlaz mleka previše snažan zbog prepunjenosti dojki.

Svaki put kada vaša beba podrigne glasno i snažno, ponovo joj ponudite dojku posle toga; možda je veliki mehur vazduha u želucu sprečio da posisa dovoljnu količinu mleka. Uobičajen položaj za podrigivanje je na ramenu; možete položiti bebu i preko kolena. Držite bebu u položaju za podrigivanje kratko vreme, no, ako ubrzo ne podrigne, nemojte se zabrinjavati oko toga. Budite uporni samo ako je beba sklona da  bljucka  posle obroka ilbeba ima jake grčeve.

Pedijatar Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Spontani pobačaji
Spontani pobačaji i Covid-19 – Prevencija vitaminom D
Spontani pobačaji su usled Covid-19 infekcije brojniji.  Koji je značaj vitamina D u smanjenju verovatnoće spontanih abortusa nakon COVID-19 pandemije?Spontani pobačaji i Covid-19Struktura placentalne barijere, specifičnosti placentalnog krvotoka i ishrana plodaPlacenta je jedini organ koji nastaje od tkiva dva različita organizma (tkivo majke i ploda). Počinje da se razvija oko…