Noćni podoji i hranjenje na flašicu – Do kog uzrasta?

Noćni podoji i hranjenje na flašicu

Noćni podoji i hranjenje na flašicu, do kog uzrasta dete treba hraniti noću? Česta nedoumica mama je odvikavati bebu od noćnog podoja/hranjenja, ili ne?

Noćni podoji trećina dnevnih kalorija?

Želudac novorođenčeta je mali pa ne može da primi veliku količinu mleka. Majčino mleko je po sastavu takvo da se vrlo brzo vari, unutar 90 minuta, pa dete ubrzo opet postaje gladno. Sastav  mleka je  takav upravo zato da osigura česti kontakt deteta s majkom i da ono dobije što više mleka, što mu je potrebno kako bi unutar šest meseci udvostručilo porođajnu težinu. Dete noćnim hranjenjem dobija jednu trećinu ukupnih dnevnih kalorija.

Noćni podoji i hranjenje na flašicu

Kako se dešavaju promene ritma?

U prvim danima, pa čak i nedeljama, beba nema uspostavlje ritam podoja i spavanja;  neprestano se smenjuju epizode budnosti i spavanja, pri čemu je iz meseca u mesec ukupna dnevna dužina spavanja sve manja. Od sedmog do devetog meseca periodi spavanja i budnosti su duži i stabilniji, i danju i noću. Izbacuje se jedan noćni podoj, tako da beba noću u kontinuitetu spava duže.  U ovim promenama ritma određenu ulogu igra i promena načina ishrane, kao i veća fizička aktivnost. Krajem prve godine spavanje postepeno prelazi iz polifaznog u bifazno (jednom kraće u toku dana, obično oko podne ili rano popodne i kontinuirano i dugo u toku noći). Naravno, dužina i ritam sna imaju  velike individualne razlike u svakom životnom dobu.

Kakva su vaša očekivanja?

Svaka beba je jedinstvena; iako bi se moglo dogoditi da vaše dete prespava celu noć sa svega par meseci, isto tako bi moglo tražiti hranu tokom noći dok ne navrši dve godine. Smanjite svoja očekivanja o tome kakav će vam život biti, i pričekajte dok ne upoznajte svog mališana i njegove potrebe i želje.

Noćni podoji i hranjenje na flašicu

Treba li dete buditi radi noćnog obroka?

Često vaše novorođenče može biti toliko pospano da se ne budi dovoljno često za obroke i ne dobija dovoljnu količinu hrane. To može postati začarani krug – što je beba manje hranjena, postaje pospanija. U prvih šest nedelja života bebi je potrebno 8-12 podoja dnevno. U to vreme je vrlo važno pratiti znakove dobrog napretka (broj mokrih i ukakanih pelena) i znakove gladi. Ako beba preko dana puno spava, ne stvarajte idealne uslove za spavanje (tišina, zamračena soba). Čim primetite prve znake gladi (počinje da se miče, stvara zvukove, prinosi prstiće ustima) znači da je vreme za obrok.

Merilo je kako beba napreduje?

Ponekad su roditelji, željni odmora nakon porođaja, zahvalni što beba ne plače puno i nije prezahtevna. Obično ne shvataju da postoji problem sve dok prvi put ne odu na pregled i pokaže se da je dete dobilo premalo u težini ili uopšte nije napredovalo. Ako beba ima dovoljno mokrih pelena dnevno, to znači da dobija dovoljno mleka. Ipak, ako je beba većinu vremena pospana, dobro je i dalje pripaziti na dobijanje na težini.

Noćni podoji i hranjenje na flašicu

Ako je vaša beba zdrava, stara preko šest nedelja i dobija dovoljno u težini, nema potrebe buditi je za noćne podoje, osim ako vi ne osećate veliku napetost u dojkama.

Kako produžiti noćno spavanje deteta?

Evo nekih saveta kako da produžite noćno spavanje i smanjte broj noćnih obroka:

  • Dojite često; pokušajte da povećate učestalost podoja preko dana i rano uveče;  to omogućava da dete dobije dovoljnu količinu kalorija preko dana, bez potrebe za noćnim obrocima, što je jedan od razloga noćnih buđenja.
  • Postupno povećavajte vreme budnosti deteta kupajući ga ili igrajući se s njim uveče, čime možete polako prilagođavati njegov ritam spavanja.
  • Ako vi idete na spavanje nekoliko sati posle bebe, pokušajte da je  podojite u vreme kad krećete na spavanje. Većina beba će malo dojiti i zatim ponovno utonuti u san.
  • Ako se dete noću probudi radi dojenja, dojite u tihoj, zamračenoj sobi. Ne menjajte pelenu, osim ako je jako mokra, ako se beba ukakila ili ako ima pelenski osip.
  • NE PREPORUČUJEMO DA BEBA SPAVA U ISTOM KREVETU SA MAJKOM!

 

Izbacivanje noćnog podoja ili hranjenja na flašicu – kada?

Od 6. meseca života bebama, koje lepo napreduju, noćni obrok nije više potreban. Sada je u pitanju samo navika, koja sve teže može da se promeni, što je dete starije. Veoma je loša navika da se dete uspavljuje hranom. Tako neće hteti da zaspi samo ni kasnije, a prisustvo mlečnog i drugog šećera u usnoj duplji tokom noći dovodi do kvarenja zuba koji počinju da izbijaju, sa dalekosežnim posledicama. Svaki ritual uspavljivanja tokom noći stvara naviku, pa dete bez njega neće da zaspi. Ukoliko ste sigurni da beba dobija dovoljnu količinu hrane tokom dana (lepo napreduje u telesnoj masi), pokušajte da odojčetu, starijem od šest meseci, izbacite noćni obrok.

Noćni podoji i hranjenje na flašicu

Kako da se prestanak noćnog hranjenja manje oseti?

Bebe koje sisaju

Ako vaša beba noću samo kratko sisa (manje od 5 minuta), probajte da jednostavno prestanete sa noćnim podojem i umirite bebu nekim drugim načinom koji primenjujete svakodnevno (ljuljuškanje, pevušenje itd.). Možda će trebati nekoliko noći da se beba navikne na ovakvu novu rutinu. Budite strpljivi. Ako je noćni obrok ipak nešto duži i traje kao svaki dnevni, duže od 5 minuta, možete postepeno smanjivati vreme obroka tokom 5 – 7 noći. Jedna od taktika je da bebu u ovom periodu odvikavanja noću kada se probudi uzme i umiri tata.

Hranjenje na flašicu adaptiranim mlekom

Ako vaša beba popije 60 ml mleka tokom noći ili manje, možete prestati naglo sa noćnim obrokom i bebu umiriti svojim isprobanim tehnikama, pa je usnulu, ali ipak budnu vratite u krevetac da bi se sama uspavala. Ako vaša beba popije više od 60 ml svake noći, smanjujte joj postepeno količinu mleka 5 do 7 noći i umirite bebu kao što stalno radite.

Odvikavati dete od noćnih hranjenja ili ne?

Svaka beba je različita. Neke će se odviknuti od noćnog hranjenja s četiri meseca, a neke s dve godine. Vaša beba će  prestati da se budi noću kad prestane njena potreba za noćnim hranjenjem i kad razvojno za to bude spremna. Treba da slušate zahteve vaše bebe i osetite kada je idealno vreme da se noćni podoj izbaci.

Odvikavanje zavisi i od roditelja?

Da, ako ste umorni od toga da se budite jednom ili više puta noću pokušajte sa odvikavanjem posle 6.meseca, ako je dete zdravo i dobro napreduje.  Ako se dete hrani na flašicu ovo je najkasnijni uzrast da se noći obroci izbace! Nemojte ih zameniti sokovima ni drugim zaslađenim napicima, da biste zaštitili zubiće od karijesa.

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…