Spavanje bebe i preporučeni uslovi- Univerzitetska klinika Hajdelberg i Američke Akademije za Pedijatriju 

U kom položaju treba da spava beba, uslovi za spavanje novorođenčeta

Preporuke za spavanje novorođenčeta i odojčeta u cilju snižavanja rizika od iznenadne smrti deteta  /Univerzitetska klinika Hajdelberg/.

Preporučeni položaj za spavanje novorođenčeta je na leđima?

Da, spavanje u položaju na leđima, nikako ne na trbuhu ni na boku. Ova preporuka važi za svako spavanje, bez obzira da li je u pitanju kratko dremanje tokom dana ili spavanje tokom noći, da li se beba probudila pa je ponovo uspavljujete. Važno je da ove preporuke usvoje svi koji se brinu o bebi- bake i deke, rođaci, bebi siterke. Oko 6.meseca beba će početi sama da se okreće u krevetu, to je trenutak kada treba da je pustite da zauzme položaj koji voli; vreća za spavanje popmoći će da i starije bebe spavaju na leđima.

Spavanje bebe i preporučeni uslovi- Univerzitetska klinika Hajdelberg i Američke Akademije za Pedijatriju

(Životna) sredina oslobođena od duvanskog dima tj. bez ekspozicije nikotinu ni tokom trudnoće ni nakon rođenja 

Najbolje bi bilo da buduća majka prestane da puši još pre planirane trudnoće. Pušenje u trudnoći je jedan od najvećih faktora rizika za SIDS, rizik je kod ove dece tri puta veći nego kod majki nepušača. Pasivno pušenje je takođe rizično, ne dozvolite nikome da puši u prostoru gde boravi ili spava vaša beba!

 

Temperatura u sobi za spavanje 18ºC

Za našu sredinu ovo se može činiti kao previše niska temperature, svakako da ne prelazi 20ᵒC. Izbegavanje pregrevanja (čvrsti i za vazduh propustljivi dušeci, nikakve kapice, nikakvi jastuci ili teška ćebad, nikakva „gnezdašca“, nikakve marame/šalovi, nikakva krzna, nikakve plišane igračke)

Krevet sa šipkama, spavanje u džaku za spavanje 

Ne ostavljati bebu da spava na kauču, fotelji ili nosiljci čak ni kratko preko dana.

Spavanje bebe i preporučeni uslovi- Univerzitetska klinika Hajdelberg i Američke Akademije za Pedijatriju

Optimalna sredina za spavanje je sopstveni krevet u roditeljskoj spavaćoj sobi

Nikako ne dozvolite da beba spava sa vama u krevetu! Na kraju podoja desi se da mama i beba zajedno utonu u san. To je jako opasna situacija, za nekoliko minuta beba se može ugušiti jastukom, pokrivačem ili maminom dojkom. TO SE DOGAĐA I MOŽE SE SPREČITI!! Oni koji preporučuju zajedničko spavanje mame i bebe preuzimaju na sebe veliku odgovornost i sigurno nikada nisu videli očaj majke kojoj se dogodila ova tragedija.

Zaštitno: Dojenje .Ako je dete naviknuto na cuclu, onda je dozvoliti i za spavanje

Nekada se oko ove preporuke mogu javiti nedoumice, zato što se u Deset koraka do uspešnog dojenja naglašava da detetu ne treba davati cuclu varalicu. Ovo se odnosi na prve dane/nedelje uspostavljanja laktacije. Kasnije se bebi koja to traži može dati cucla dok spava, a SIDS se i ne događa u prvom mesecu života. Bebi koja traži dajte cuclu dok se uspavljuje, ali je nemojte vraćati ako u snu ispadne iz usta. Održavajte higijenu cucle i zamenite je ako primetite oštećenja.

Radi izbegavanja ortopedskih problema, ali i radi vežbanja, novorođenče/odojče treba više puta dnevno, kada je budno, pod nadzorom roditelja da leži na trbuhu. Ovo treba preko celog dana da iznosi ukupno oko 30 minuta.

Preporuke za spavanje novorođenčeta i odojčeta Američke Akademije za Pedijatriju 

Osim navedenih preporuka, naglašava se

  • Značaj kontakta koža-na-kožu neposredno po rođenju
  • Preventivni efekat redovne imunizacije deteta
  • NE PREPORUČUJU se komercijalni proizvodi za pozicioniranje deteta u krevetu, kao ni monitori koji se reklamiraju za prevenciju SIDS-a.

Informacija o iznenadnoj smrti novorođenčeta/odojčeta (SIDS – Sudden Infant Death Syndrom)

  • Definicija: Neočekivana smrt deteta mlađeg od godinu dana (po većini definicija starijeg od mesec dana), koja nije mogla biti objašnjena ni nakon ispitivanja istorije bolesti, mesta smrti i obdukcije. To je zastrašujući događaj koji se dešava bez ikakvog upozorenja, kod do tada zdravog deteta. Najveći broj ovih smrti dešava se u toku spavanja, pa se nekad naziva i “smrt u kolevci”.
  • Učestalost: U razvijenom zemljama svake godine hiljade beba umire na ovaj način, SIDS je i dalje vodeći uzrok smrti odojčadi.
  • Prevencija: 90-tih godina širom sveta počinje kampanja za prevenciju SIDS-a; kao glavni faktor rizika prepoznato je spavanje na trbuhu, te je kao osnovna preventivna mera preporučeno spavanje na leđima. Ovo je dovelo do dramatičnog pada učestalosti SIDS-a, prosečno za 50%. U mnogim zemljama najveći pad zabeležen je u prvim godinama primene novih preporuka, da bi se dalje pokazalo da su i druge preporuke za bezbedno spavnja, osim položaja na leđima, važne u prevenciji.
  • Srbija: U našoj zemlji, na žalost, ove preporuke nisu u potpunosti usvojene čak ni od strane nekih zdravstvenih radnika, tako da roditelji dobijaju različite, često kontradiktorne preporuke u vezi položaja za spavanje bebe. Jedan od razloga je što se ne zna tačna učestalost SIDS-a kod nas, tako da se ovaj problem podcenjuje. Mesta za nedoumicu, zaprava, ne bi smelo da bude.

Prevencija

Ogroman broj zemalja usvojio je ove preporuke i one su dale odlične rezultate u prevenciji SIDSa kao i drugih uzroka smrti odojčeta vezanih za spavanje. Novi Standrdi za akreditaciju porodilišta i odeljenja neonatologije, koji su krajem 2016.g. usvojeni, obavezuju pedijatre  u porodilištima da svim majkama na otpustu iz porodilišta daju ovakvo pisano uputstvo za bezbedno spavanje.

Apsolutni rizik od SIDS-a je mali. Ali kada se dogodi povratka više nema, roditeljima ostaje samo osećaj gubitka i pitanje da li se tragedija ipak mogla sprečiti. Zato se ova “teška” tema i našla na sajtu koji je posvećen najlepšim temama trudnoće, rađanja i roditeljstva.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Šta je ljubav? – 3 koraka do ljubavi
Šta je ljubav? Većina veruje da zna šta je ljubav no, da li je uzrok svih patnji zapravo nerazumevanje ovog pojma, čije tumačenje i nije toliko apstraktno i individualno, koliko mislimo…Šta je ljubav – Može li se ljubav definisati?Iako bi većina volela da se pozove na uverenje kako je ljubav…
Ishrana bebe 12 meseci - Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci – Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci je raznovrsna, beba jede većinu toga što je na porodičnoj trpezi. Krajem prve godine deci, pored termički obrađenog, počnite da dajete i manje količine svežeg povrća, koje od druge godine treba da bude još značajnije zastupljeno u ishrani. Do godinu dana bebama se ne soli hrana!Ishrana…
23 Nedelja trudnoće
23 Nedelja trudnoće – Beba je sve aktivnija
23 Nedelja trudnoće je treća nedelja šestog lunarnog meseca.Kako se razvija Beba u 23 nedelja trudnoće?Plod je dugačak od 29-30 centimetara i težak oko 500 grama, porede ga sa veličinom patlidžana, u narednih mesec dana će duplirati telesnu težinu. U ovom uzrastu plod ima uspostevljene cikluse spavanja i budnog stanja,…