Spavanje bebe i preporučeni uslovi – Univerzitetska klinika Hajdelberg i Američke Akademije za Pedijatriju 

Spavanje bebe i preporučeni uslovi

Sadržaj

Spavanje bebe i preporučeni uslovi – Preporuke za spavanje novorođenčeta i odojčeta u cilju snižavanja rizika od iznenadne smrti deteta  /Univerzitetska klinika Hajdelberg/.

Preporučeni položaj za spavanje novorođenčeta je na leđima?

Da, spavanje u položaju na leđima, nikako ne na trbuhu ni na boku. Ova preporuka važi za svako spavanje, bez obzira da li je u pitanju kratko dremanje tokom dana ili spavanje tokom noći, da li se beba probudila pa je ponovo uspavljujete. Važno je da ove preporuke usvoje svi koji se brinu o bebi – bake i deke, rođaci, bebi siterke. Oko 6.meseca beba će početi sama da se okreće u krevetu, to je trenutak kada treba da je pustite da zauzme položaj koji voli. Vreća za spavanje popmoćiće da i starije bebe spavaju na leđima.

Spavanje bebe i preporučeni uslovi

Spavanje bebe i preporučeni uslovi

Životna sredina oslobođena od duvanskog dima tj. bez nikotina ni tokom trudnoće ni nakon rođenja. Najbolje bi bilo da buduća majka prestane da puši još pre planirane trudnoće. Pušenje u trudnoći je jedan od najvećih faktora rizika za SIDS, rizik je kod ove dece tri puta veći nego kod majki nepušača. Pasivno pušenje je takođe rizično, ne dozvolite nikome da puši u prostoru gde boravi ili spava vaša beba!

Temperatura u sobi za spavanje bebe

Temperatura u sobi za spavanje 18ºC. Za našu sredinu ovo se može činiti kao previše niska temperature, svakako da ne prelazi 20ᵒC. Izbegavanje pregrevanja. Poželjni su čvrsti i za vazduh propustljivi dušeci. Nikakve kapice, nikakvi jastuci ili teška ćebad, nikakva „gnezdašca“.  Nikakve marame/šalovi, nikakva krzna, nikakve plišane igračke!

Spavanje bebe i preporučeni uslovi

Kakav treba da bude krevet za spavanje novorođenčeta

Krevet sa šipkama, spavanje u džaku za spavanje. Ne ostavljati bebu da spava na kauču, fotelji ili nosiljci čak ni kratko preko dana. Optimalna sredina za spavanje je sopstveni krevet u roditeljskoj spavaćoj sobi.

Ne sa novorođenčetom u istom krevetu

Nikako ne dozvolite da beba spava sa vama u krevetu! Na kraju podoja desi se da mama i beba zajedno utonu u san. To je jako opasna situacija, za nekoliko minuta beba se može ugušiti jastukom, pokrivačem ili maminom dojkom. TO SE DOGAĐA I MOŽE SE SPREČITI!! Oni koji preporučuju zajedničko spavanje mame i bebe preuzimaju na sebe veliku odgovornost i sigurno nikada nisu videli očaj majke kojoj se dogodila ova tragedija.

Spavanje bebe i preporučeni uslovi

Cucla pred spavanje?

Ako je dete naviknuto na cuclu, onda je dozvoliti i za spavanje. Nekada se oko ove preporuke mogu javiti nedoumice, zato što se u Deset koraka do uspešnog dojenja naglašava da detetu ne treba davati cuclu varalicu. Ovo se odnosi na prve dane/nedelje uspostavljanja laktacije. Kasnije se bebi koja to traži može dati cucla dok spava. SIDS se i ne događa u prvom mesecu života. Bebi koja traži dajte cuclu dok se uspavljuje, ali je nemojte vraćati ako u snu ispadne iz usta. Održavajte higijenu cucle i zamenite je ako primetite oštećenja.

Radi izbegavanja ortopedskih problema, ali i radi vežbanja, novorođenče/odojče treba više puta dnevno, kada je budno. Uvek pod nadzorom roditelja da leži na trbuhu. Ovo treba preko celog dana da iznosi ukupno oko 30 minuta.

Spavanje bebe i preporučeni uslovi

Preporuke za spavanje novorođenčeta i odojčeta Američke Akademije za Pedijatriju 

Osim navedenih preporuka, naglašava se

  • Značaj kontakta koža-na-kožu neposredno po rođenju
  • Preventivni efekat redovne imunizacije deteta
  • NE PREPORUČUJU se komercijalni proizvodi za pozicioniranje deteta u krevetu, kao ni monitori koji se reklamiraju za prevenciju SIDS-a.

Informacija o iznenadnoj smrti novorođenčeta/odojčeta (SIDS – Sudden Infant Death Syndrom)

  • Definicija: Neočekivana smrt deteta mlađeg od godinu dana (po većini definicija starijeg od mesec dana), koja nije mogla biti objašnjena ni nakon ispitivanja istorije bolesti, mesta smrti i obdukcije. To je zastrašujući događaj koji se dešava bez ikakvog upozorenja, kod do tada zdravog deteta. Najveći broj ovih smrti dešava se u toku spavanja, pa se nekad naziva i “smrt u kolevci”.
  • Učestalost: U razvijenom zemljama svake godine hiljade beba umire na ovaj način, SIDS je i dalje vodeći uzrok smrti odojčadi.
  • Prevencija: 90-tih godina širom sveta počinje kampanja za prevenciju SIDS-a; kao glavni faktor rizika prepoznato je spavanje na trbuhu, te je kao osnovna preventivna mera preporučeno spavanje na leđima. Ovo je dovelo do dramatičnog pada učestalosti SIDS-a, prosečno za 50%. U mnogim zemljama najveći pad zabeležen je u prvim godinama primene novih preporuka, da bi se dalje pokazalo da su i druge preporuke za bezbedno spavnja, osim položaja na leđima, važne u prevenciji.
  • Srbija: U našoj zemlji, na žalost, ove preporuke nisu u potpunosti usvojene čak ni od strane nekih zdravstvenih radnika, tako da roditelji dobijaju različite, često kontradiktorne preporuke u vezi položaja za spavanje bebe. Jedan od razloga je što se ne zna tačna učestalost SIDS-a kod nas, tako da se ovaj problem podcenjuje. Mesta za nedoumicu, zaprava, ne bi smelo da bude.

Prevencija SIDSa

Ogroman broj zemalja usvojio je ove preporuke i one su dale odlične rezultate u prevenciji SIDSa kao i drugih uzroka smrti odojčeta vezanih za spavanje. Novi Standrdi za akreditaciju porodilišta i odeljenja neonatologije, koji su krajem 2016.g. usvojeni, obavezuju pedijatre  u porodilištima da svim majkama na otpustu iz porodilišta daju ovakvo pisano uputstvo za bezbedno spavanje.

Apsolutni rizik od SIDS-a je mali. Ali kada se dogodi povratka više nema, roditeljima ostaje samo osećaj gubitka i pitanje da li se tragedija ipak mogla sprečiti. Zato se ova “teška” tema i našla na sajtu koji je posvećen najlepšim temama trudnoće, rađanja i roditeljstva.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Vežbe hodanja u trudnoći za svaki trimestar – 3 nivoa fitnesa

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...