8 Načina kako sprovoditi negu koža na kožu kod kuće

sprovoditi negu koža na kožu

Sprovoditi negu koža na kožu kod kuće znači dati bebi ono što joj je od vitalnog značaja, a to je vaš dodir. Svim lјudima je potreban dodir, ali bebama je najpotrebniji. Bebe žele da budu u bliskom kontaktu sa svojim majkama. I tate mogu i treba da se uklјuče i sprovode ovu negu.

Evo kako sprovoditi negu koža na kožu odmah posle rođenja i dalјe

Držite bebu odmah nakon rođenja

Prvi sat (ili više!) nakon rođenja pruža divnu priliku za početak nege koža do kože. Ako majka ne može odmah da obezbedi negu kože do kože, na primer, nakon porođaja carskim rezom, bebin otac to može učiniti. Razgovarajte o ovoj opciji sa svojim zdravstvenim radnicima tokom prenatalnih poseta.

nega koža na kožu
Bolnica prijatelj beba, je inicijativa koja je u mnogim našim porodilištima zastupljena.

U sobi sa bebom

Smeštaj u sobi, da beba ostane u majčinoj sobi tokom celog boravka u bolnici, postaje tipična praksa u Srbiji. Rooming-in osigurava da ćete imati mnogo mogućnosti da svoju novorođenu bebu držite u naručju i sprovodite negu koža do kože.

Vežbajte nošenje bebe

Koristite remen, nosač u obliku uprtača, omot ili neku drugu vrstu nosilјke za bebu kako biste bebu držali blizu tokom dana. Da biste pobolјšali kontakt koža na kožu, držite bebu češće u peleni i često dodirujte bebu. Naravno, kada to vremenske prilike I temperature u sobi dozvole. Mame mogu razmisliti da nose grudnjak ili majicu bez rukava kada god mogu. Ako mame žele da koriste komercijalni omot, trebalo bi da istraže šta je najbolјe za njihovu bebu i da obrate veliku pažnju na uputstva proizvođača.

nega koža na kožu
Držite bebu blizu sebe tokom dana. Vaša blizina će je umirivati.

Utešite svoju bebu tokom hranjenja 

Ako vaša beba pokazuje znake uznemirenosti tokom hranjenja, nega kože do kože može joj pomoći da se oseća udobnije. Pojačavajući njen osećaj sigurnosti pomaže joj da nastavi sisanje ili hranjenje na flašicu.

Uklјučite se u vreme od stomaka do stomaka

Bebe bi trebalo da imaju malo vremena svakog dana na stomaku kako ne bi razvile ravnu tačku  na potilјku od ležanja na leđima tokom sati spavanja, i tako će im mišići vrata postati jači. Ali „vreme za stomak“ ne mora biti u krevetu. Može biti na Vama! Skinite bebu u pelenu, skinite majicu i stavite je na grudi. Držite jednu ruku na njemu radi stabilnosti. Prevucite lagano ćebence preko njegovih leđa radi topline.

Čitajte zajedno

Bebe vole da čuju umirujuće tonove glasova svojih roditelјa. Reaguju sa zanesenom pažnjom kada im se razgovara na tipičnom „ parenteze“, što je tip govora u kojem odrasla osoba razgovara sa detetom na preuveličan i ponavlјajući način, često uz pevanje ili muziku. Iskoristite vreme provedeno zajedno u čitanju da biste se uklopili u malo umirujući kontakt koža na kožu.

nega koža na kožu
Masažom ostvarujete bliskost ali ukoliko beba ima grčeve masažom stomačića ćete joj olakšati tegobe.

Masaža za bebe

Kontakt koža na kožu se ne odnosi samo na grudi majke ili oca. Bebe mogu dobiti ogromne koristi od drugih oblika dodira kože na kožu. To uklјučuje i masažu bebe. Postoji mnogo pristupa masaži bebe, ali ova praksa je najsmirujuća i najkorisnija kada se koristi kao predvidlјivi deo bebine dnevne rutine. I tata može masirati bebu i tako produbljavati bliskost sa bebom.

sprovoditi negu koza na kozu
Tatin glas može još u stomaku da umiri bebu, negom koža na kožu ostvaruju dublju vezu.

Ostavite vremena za negu koža na kožu i za tate

Nega koža na kožu od strane očeva je takođe korisna za bebu i za tatu! Očevi mogu da odvoje poseban sat svakog dana samo za njih i bebu da se zajedno opuste uz ovu negu.

U danima kada rasporedi rezultiraju nedostatkom kontakta koža na kožu, jednostavno mazite bebu što bliže možete što češće možete. To je dobro za nju, a dobro je i za Vas.

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…