8 Načina kako sprovoditi negu koža na kožu kod kuće

sprovoditi negu koža na kožu

Sadržaj

Sprovoditi negu koža na kožu kod kuće znači dati bebi ono što joj je od vitalnog značaja, a to je vaš dodir. Svim lјudima je potreban dodir, ali bebama je najpotrebniji. Bebe žele da budu u bliskom kontaktu sa svojim majkama. I tate mogu i treba da se uklјuče i sprovode ovu negu.

Evo kako sprovoditi negu koža na kožu odmah posle rođenja i dalјe

Držite bebu odmah nakon rođenja

Prvi sat (ili više!) nakon rođenja pruža divnu priliku za početak nege koža do kože. Ako majka ne može odmah da obezbedi negu kože do kože, na primer, nakon porođaja carskim rezom, bebin otac to može učiniti. Razgovarajte o ovoj opciji sa svojim zdravstvenim radnicima tokom prenatalnih poseta.

nega koža na kožu
Bolnica prijatelj beba, je inicijativa koja je u mnogim našim porodilištima zastupljena.

U sobi sa bebom

Smeštaj u sobi, da beba ostane u majčinoj sobi tokom celog boravka u bolnici, postaje tipična praksa u Srbiji. Rooming-in osigurava da ćete imati mnogo mogućnosti da svoju novorođenu bebu držite u naručju i sprovodite negu koža do kože.

Vežbajte nošenje bebe

Koristite remen, nosač u obliku uprtača, omot ili neku drugu vrstu nosilјke za bebu kako biste bebu držali blizu tokom dana. Da biste pobolјšali kontakt koža na kožu, držite bebu češće u peleni i često dodirujte bebu. Naravno, kada to vremenske prilike I temperature u sobi dozvole. Mame mogu razmisliti da nose grudnjak ili majicu bez rukava kada god mogu. Ako mame žele da koriste komercijalni omot, trebalo bi da istraže šta je najbolјe za njihovu bebu i da obrate veliku pažnju na uputstva proizvođača.

nega koža na kožu
Držite bebu blizu sebe tokom dana. Vaša blizina će je umirivati.

Utešite svoju bebu tokom hranjenja 

Ako vaša beba pokazuje znake uznemirenosti tokom hranjenja, nega kože do kože može joj pomoći da se oseća udobnije. Pojačavajući njen osećaj sigurnosti pomaže joj da nastavi sisanje ili hranjenje na flašicu.

Uklјučite se u vreme od stomaka do stomaka

Bebe bi trebalo da imaju malo vremena svakog dana na stomaku kako ne bi razvile ravnu tačku  na potilјku od ležanja na leđima tokom sati spavanja, i tako će im mišići vrata postati jači. Ali „vreme za stomak“ ne mora biti u krevetu. Može biti na Vama! Skinite bebu u pelenu, skinite majicu i stavite je na grudi. Držite jednu ruku na njemu radi stabilnosti. Prevucite lagano ćebence preko njegovih leđa radi topline.

Čitajte zajedno

Bebe vole da čuju umirujuće tonove glasova svojih roditelјa. Reaguju sa zanesenom pažnjom kada im se razgovara na tipičnom „ parenteze“, što je tip govora u kojem odrasla osoba razgovara sa detetom na preuveličan i ponavlјajući način, često uz pevanje ili muziku. Iskoristite vreme provedeno zajedno u čitanju da biste se uklopili u malo umirujući kontakt koža na kožu.

nega koža na kožu
Masažom ostvarujete bliskost ali ukoliko beba ima grčeve masažom stomačića ćete joj olakšati tegobe.

Masaža za bebe

Kontakt koža na kožu se ne odnosi samo na grudi majke ili oca. Bebe mogu dobiti ogromne koristi od drugih oblika dodira kože na kožu. To uklјučuje i masažu bebe. Postoji mnogo pristupa masaži bebe, ali ova praksa je najsmirujuća i najkorisnija kada se koristi kao predvidlјivi deo bebine dnevne rutine. I tata može masirati bebu i tako produbljavati bliskost sa bebom.

sprovoditi negu koza na kozu
Tatin glas može još u stomaku da umiri bebu, negom koža na kožu ostvaruju dublju vezu.

Ostavite vremena za negu koža na kožu i za tate

Nega koža na kožu od strane očeva je takođe korisna za bebu i za tatu! Očevi mogu da odvoje poseban sat svakog dana samo za njih i bebu da se zajedno opuste uz ovu negu.

U danima kada rasporedi rezultiraju nedostatkom kontakta koža na kožu, jednostavno mazite bebu što bliže možete što češće možete. To je dobro za nju, a dobro je i za Vas.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Uvođenje knjiga u bebin život je jedna od aktivnosti koja bogati detetovo iskustvo. Istovremeno podstiče njen govorno-jezički razvoj. Dok naše bebe rastu, mi primećujemo kako njihovu pažnju privlače različita dešavanja...

Zapušeni mlečni kanali su najčešći problem majki koje doje. Izazivaju bol i nelagodnost i mogu dovesti ido pojave mastitisa. Ovaj problem treba što pre rešavati. Koji su simptomi zapušenih mlečnih...

Evo sedam uobičajenih pitanja o dojenju posle carskog reza, i odgovora. Zabrinuti ste za proizvodnju mleka nakon carskog reza? Bez obzira da li se porođate planiranim ili hitnim carskim rezom,...

Kako potvrđivanje detetovih signala u igri unapređuju detetu komunikaciju? Šta signali predstavljaju za dete a šta za roditelje? Možemo reći, da je potvđivanje detetovih signala, ključ podsticaja i razvoja govora...