8 Načina kako sprovoditi negu koža na kožu kod kuće

sprovoditi negu koža na kožu

Sadržaj

Sprovoditi negu koža na kožu kod kuće znači dati bebi ono što joj je od vitalnog značaja, a to je vaš dodir. Svim lјudima je potreban dodir, ali bebama je najpotrebniji.

Evo kako sprovoditi negu koža na kožu odmah posle rođenja i dalјe

Bebe žele da budu u bliskom kontaktu sa svojim majkama. I tate mogu i treba da se uklјuče i sprovode ovu negu. Naučno je dokazano da je postavlјanje Vaše bebe “koža na kožu” na telo jedna od najbolјih stvari koje možete da uradite! Brojne istraživačke studije su pronašle korist nakon vremena provedenog sa svojim novorođenčetom u kontaktu koža na kožu. Ima višestruku korist i za bebu i za roditelјe.

Držite bebu odmah nakon rođenja

Prvi sat (ili više!) nakon rođenja pruža divnu priliku za početak nege koža do kože. Ako majka ne može odmah da obezbedi negu kože do kože, na primer, nakon porođaja carskim rezom, bebin otac to može učiniti. Razgovarajte o ovoj opciji sa svojim zdravstvenim radnicima tokom prenatalnih poseta.

sprovoditi negu koža na kožu

U sobi sa bebom posle porođaja

Smeštaj u sobi, da beba ostane u majčinoj sobi tokom celog boravka u bolnici, postaje tipična praksa u Srbiji. Rooming-in osigurava da ćete imati mnogo mogućnosti da svoju novorođenu bebu držite u naručju i sprovodite negu koža do kože.

Vežbajte nošenje bebe

Koristite remen, nosač u obliku uprtača, omot ili neku drugu vrstu nosilјke za bebu kako biste bebu držali blizu tokom dana. Da biste pobolјšali kontakt koža na kožu, držite bebu češće u peleni i često dodirujte bebu. Naravno, kada to vremenske prilike I temperature u sobi dozvole. Mame mogu razmisliti da nose grudnjak ili majicu bez rukava kada god mogu. Ako mame žele da koriste komercijalni omot, trebalo bi da istraže šta je najbolјe za njihovu bebu i da obrate veliku pažnju na uputstva proizvođača.

Utešite svoju bebu tokom hranjenja 

Ako vaša beba pokazuje znake uznemirenosti tokom hranjenja, nega kože do kože može joj pomoći da se oseća udobnije. Pojačavajući njen osećaj sigurnosti pomaže joj da nastavi sisanje ili hranjenje na flašicu.

sprovoditi negu koža na kožu

Uklјučite se u vreme od stomaka do stomaka

Bebe bi trebalo da imaju malo vremena svakog dana na stomaku kako ne bi razvile ravnu tačku  na potilјku od ležanja na leđima tokom sati spavanja, i tako će im mišići vrata postati jači. Ali „vreme za stomak“ ne mora biti u krevetu. Može biti na Vama! Skinite bebu u pelenu, skinite majicu i stavite je na grudi. Držite jednu ruku na njemu radi stabilnosti. Prevucite lagano ćebence preko njegovih leđa radi topline.

sprovoditi negu koža na kožu

Čitajte zajedno

Bebe vole da čuju umirujuće tonove glasova svojih roditelјa. Reaguju sa zanesenom pažnjom kada im se razgovara na tipičnom „ parenteze“, što je tip govora u kojem odrasla osoba razgovara sa detetom na preuveličan i ponavlјajući način, često uz pevanje ili muziku. Iskoristite vreme provedeno zajedno u čitanju da biste se uklopili u malo umirujući kontakt koža na kožu.

Masaža za bebe

Kontakt koža na kožu se ne odnosi samo na grudi majke ili oca. Bebe mogu dobiti ogromne koristi od drugih oblika dodira kože na kožu. To uklјučuje i masažu bebe. Postoji mnogo pristupa masaži bebe, ali ova praksa je najsmirujuća i najkorisnija kada se koristi kao predvidlјivi deo bebine dnevne rutine. I tata može masirati bebu i tako produbljavati bliskost sa bebom.

sprovoditi negu koža na kožu

Ostavite vremena za negu koža na kožu i za tate

Nega koža na kožu od strane očeva je takođe korisna za bebu i za tatu! Očevi mogu da odvoje poseban sat svakog dana samo za njih i bebu da se zajedno opuste uz ovu negu.

U danima kada rasporedi rezultiraju nedostatkom kontakta koža na kožu, jednostavno mazite bebu što bliže možete što češće možete. To je dobro za nju, a dobro je i za Vas.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...