8 Načina kako sprovoditi negu koža na kožu kod kuće

sprovoditi negu koža na kožu

Sprovoditi negu koža na kožu kod kuće znači dati bebi ono što joj je od vitalnog značaja, a to je vaš dodir. Svim ljudima je potreban dodir, ali bebama je najpotrebniji. Bebe žele da budu u bliskom kontaktu sa svojim majkama. I tate mogu i treba da se uključe i sprovode ovu negu.

Evo kako sprovoditi negu koža na kožu odmah posle rođenja i dalje

Držite bebu odmah nakon rođenja

Prvi sat (ili više!) nakon rođenja pruža divnu priliku za početak nege koža do kože. Ako majka ne može odmah da obezbedi negu kože do kože, na primer, nakon porođaja carskim rezom, bebin otac to može učiniti. Razgovarajte o ovoj opciji sa svojim zdravstvenim radnicima tokom prenatalnih poseta.

nega koža na kožu
Bolnica prijatelj beba, je inicijativa koja je u mnogim našim porodilištima zastupljena.

U sobi sa bebom

Smeštaj u sobi, da beba ostane u majčinoj sobi tokom celog boravka u bolnici, postaje tipična praksa u Srbiji. Rooming-in osigurava da ćete imati mnogo mogućnosti da svoju novorođenu bebu držite u naručju i sprovodite negu koža do kože.

Vežbajte nošenje bebe

Koristite remen, nosač u obliku uprtača, omot ili neku drugu vrstu nosiljke za bebu kako biste bebu držali blizu tokom dana. Da biste poboljšali kontakt koža na kožu, držite bebu češće u peleni i često dodirujte bebu. Naravno, kada to vremenske prilike I temperature u sobi dozvole. Mame mogu razmisliti da nose grudnjak ili majicu bez rukava kada god mogu. Ako mame žele da koriste komercijalni omot, trebalo bi da istraže šta je najbolje za njihovu bebu i da obrate veliku pažnju na uputstva proizvođača.

nega koža na kožu
Držite bebu blizu sebe tokom dana. Vaša blizina će je umirivati.

Utešite svoju bebu tokom hranjenja 

Ako vaša beba pokazuje znake uznemirenosti tokom hranjenja, nega kože do kože može joj pomoći da se oseća udobnije. Pojačavajući njen osećaj sigurnosti pomaže joj da nastavi sisanje ili hranjenje na flašicu.

Uključite se u vreme od stomaka do stomaka

Bebe bi trebalo da imaju malo vremena svakog dana na stomaku kako ne bi razvile ravnu tačku  na potiljku od ležanja na leđima tokom sati spavanja, i tako će im mišići vrata postati jači. Ali „vreme za stomak“ ne mora biti u krevetu. Može biti na Vama! Skinite bebu u pelenu, skinite majicu i stavite je na grudi. Držite jednu ruku na njemu radi stabilnosti. Prevucite lagano ćebence preko njegovih leđa radi topline.

Čitajte zajedno

Bebe vole da čuju umirujuće tonove glasova svojih roditelja. Reaguju sa zanesenom pažnjom kada im se razgovara na tipičnom „ parenteze“, što je tip govora u kojem odrasla osoba razgovara sa detetom na preuveličan i ponavljajući način, često uz pevanje ili muziku. Iskoristite vreme provedeno zajedno u čitanju da biste se uklopili u malo umirujući kontakt koža na kožu.

nega koža na kožu
Masažom ostvarujete bliskost ali ukoliko beba ima grčeve masažom stomačića ćete joj olakšati tegobe.

Masaža za bebe

Kontakt koža na kožu se ne odnosi samo na grudi majke ili oca. Bebe mogu dobiti ogromne koristi od drugih oblika dodira kože na kožu. To uključuje i masažu bebe. Postoji mnogo pristupa masaži bebe, ali ova praksa je najsmirujuća i najkorisnija kada se koristi kao predvidljivi deo bebine dnevne rutine. I tata može masirati bebu i tako produbljavati bliskost sa bebom.

sprovoditi negu koza na kozu
Tatin glas može još u stomaku da umiri bebu, negom koža na kožu ostvaruju dublju vezu.

Ostavite vremena za negu koža na kožu i za tate

Nega koža na kožu od strane očeva je takođe korisna za bebu i za tatu! Očevi mogu da odvoje poseban sat svakog dana samo za njih i bebu da se zajedno opuste uz ovu negu.

U danima kada rasporedi rezultiraju nedostatkom kontakta koža na kožu, jednostavno mazite bebu što bliže možete što češće možete. To je dobro za nju, a dobro je i za Vas.

Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
razvoj dece
Šta pokreće razvoj dece – 4 ključne radnje!
Šta pokreće i maksimalno stimuliše razvoj dece?  Roditelji najčešće misle da im treba veliki broj igračaka kako bi podstakli razvoj. Da bi ispunile svoju ulogu igračke moraju biti prilagođene uzrastu deteta. Igračke nisu najvažnije niti ključne za razvoj. Naročito nije presudan broj igračaka! Presudno je nešto drugo!Šta pokreće razvoj dece?Razvoj…
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…