Da li Položaj u Kome Beba Spava Može da Utiče na Oblik Glave?

: Položaj u kome beba spava može da utiče na oblik glave.

Nakon rođenja, pritisak na bebinu mekanu lobanju može promeniti oblik njene glave. Do ovoga najčešće dolazi ako beba stalno spava u istom položaju.

Položaj za spavanje utiče na oblik glave bebe?

Bebe imaju tendenciju da spavaju sa glavom okrenutom na levu ili desnu stranu. Pošto je bebina lobanja izuzetno mekana, stalnim pritiskom na dušek bebina glava može poprimiti asimetričan oblik. Roditelji primećuju da je bebina glavica u potiljačnom delu ili na bočnoj strani zaravnjena. Kada govorimo o plagiocefaliji (reč „plagiocephalia“ zapravo znači ravna glava). Bebin potiljak i uho sa polegnute strane glave potisnuti su napred. U težim slučajevima pojavljuje se izbočina na suprotnom delu glave u odnosu na polegnuti, i čelo može da bude asimetrično. Nekada je ceo potiljak simetrično zaravnjen, kada govorimo o brahicefaliji. Na zaravnjenom delu glavice primećuje se i da beba ima manje kose.

 

Oblik bebine glave
brahicefalija
Oblik bebine glave
plagiocefalija

 

                                                                                    

Najčešći uzrok plagiocefalije ili brahicefalije  jepoložaj u toku spavanja.

Američka Akademija pedijatara je 1994. godine pokrenula kampanju kako bi ohrabrila roditelje da decu stavljaju da spavaju na leđima. Kampanja je pokrenuta s namerom da se sindrom iznenadne smrti (SIDS) smanji za 50 odsto.  I tako se spasu životi više hiljada beba, međutim kampanja je drastično povećala broj slučajeva sindroma “ravne” glave. Spavanje na leđima ne dozvoljava puno okretanja. Tačnije zahteva statičnu poziciju za razliku od spavanja na stomaku. Nova kanadska studija, objavljena u časopisu “Pedijatrija” pokazala je da je poziciona plagiocefalija kod beba (ulegnuća glave), starosti od dva do tri meseca u porastu. Ulegnuća se kod mališana pojavljuju na potiljku i bočnim stranama glave.  Nastaju kao posledica spavanja u istom položaju, na leđima.

Šta se događa sa našim bebama?

Zanimljivo je pomenuti da su u ranijim vremenima deca u seoskim sredinama u našoj zemlji obično imala zaravnjene, brahicefalične glave. Beba je bila u čvrstom povoju i ležala je na leđima u uzanoj kolevci. Ovako bi bila mirna, jer majka koja je imala više dece i brojne obaveze u seoskom domaćinstvu nije mogla da joj posveti mnogo vremena. Za to vreme američke bebe spavale su na stomaku i imale glavice izduženog potiljka, dolihocefaličnog oblika. Nove preporuke za bezbedno spavanje novorođenčadi i odojčadi potpuno je preokrenulo situaciju i oblik glavica!

Drugi uzroci asimetrije glave bebe 

Prerano rođene bebe sklonije su kranijalnim deformitetima. Zato jer su kosti njihove glave mekše nego kod beba koje su se rodile u terminu. Kod ovih beba se takođe javlja poseban oblik plagiocefalije. Uglavnom leže rotirajući glavicu za 45 stepeni levo-desno, te im glava poprima duguljast izgled. Ulegnuće na glavi česta je pojava kod blizanaca i višestrukih trudnoća.  U kojima jedan plod vrši pritisak na drugi. Manjak plodove vode(oligohidramnion) takođe može biti uzrok prolazne, položajne asimetrija glavice prisutne na rođenju.

„Krivi vrat“ ili tortikolis je prilično česta pojava kod beba. Bez obzira da li je urođena ili stečena zahteva neodložnu terapiju. Smatra se da na pojavu tortokolisa utiče položaj koji beba zauzima u maminom stomaku u poslednjim mesecima trudnoće. Postoji nekoliko različitih tipova tortikolisa.  Plagiocefalija se javlja usled istog položaja koji beba zauzima zbog krivog vratića dok spava.

Mnogo ređi, ali i ozbiljniji uzrok asimetrije glavice su kraniosinostoze. Prerano srastanje jednog ili više lobanjskih šavova, koje treba blagovremeno otkriti i lečiti. Može da ostavi trajne posledice. Pedijatar prilikom sistematskih pregleda odojčeta proverava i oblik glavice. Ali se i roditeljima savetuje da se konsultuju sa lekarom ako primete da bebina glavica izgleda asimetrično.

Kako možete sprečiti položajni deformitet glavice svog odojčeta?

Da li su položajni deformiteti glavice opasni?

Mnogi roditelji su zabrinuti da bi ovaj problem mogao da utiče na razvoj mozga i da može biti uzrok ili znak invaliditeta. Stručnjaci tvrde da ne uzrokuje nikakve ozbiljnije posledice na pravilan razvoj bebe. Pedijatar će svakako pri svakom sistematskom pregledu odojčeta meriti obim i pratiti oblik glavice.  I dati roditeljim savete za prevenciju ili ublažavnje asimetrije, ako je uoči. Sa izuzetkom kraniosinostoze, koja ograničava rast mozga, plagiocefalija ili  brahicefalija su obično privremeno stanje. Obično ne izaziva nikakve probleme.  Simptomi su najizraženiji između 6. i 8. nedelje,  ublažavaju se čim beba  počne da sedi .  Nestaju do 18. meseca. Međutim, kod izraženijih deformiteta, iako se stanje tokom vremena popravlja, neki stepen zaravnjenosti trajno ostaje.

Kako možete sprečiti položajni deformitet glavice svog odojčeta?

Srećom, to se vrlo lako može postići. Ne ostavljajte svoju bebu da bude često u jednom položaju. Druga, ujedno i najvažnija, stvar u prevenciji plagiocefalije jeste da se potrudite da vaša beba ne provodi puno vremena na leđima dok je u budnom stanju.

– Omogućite bebi da, kada je budna tokom dana, što više vremena provodi na stomaku, pod vašim nadzorom. Ohrabrite je da proba nove položaja tokom vremena za igru.

– Osim što ćete na taj način sprečiti pojavu plagiocefalije, takođe ćete je i pripremiti na druge razvojne aktivnosti koje slede u njenom razvoju, kao što su sedenje i okretanje. Dok je beba na stomaku, ona će držati glavu gore, tako da je u neutralnom položaju, a to, osim što sprečava pojavu “ravne” glave, takođe i jača  vrat.

Uzimajte dete češće iz krevetića.

– Kada spuštate bebu u krevetić, trudite se da to ne bude uvek u istom položaju.

– Promenite položaj glavice dok beba spava.

– Smišljeno postavite igračke i sitnice koje privlače bebinu pažnju sa svih strana krevetca, kako bi ona što više pomerala glavu u različitim pravcima ne bi li gledala u njih.

– Okrećite dete svaki put na suprotnu stranu krevetca (nogice na mesto glave, glava na mesto nogu) kako bi vaša beba okretala glavu u suprotnu stranu kako bi vas videla.

– Koristite različite opcije u kolicima, sedištima za kola i ljuljaškama. Kačite premete na različite strane u različitim periodima. Ako se vaše starije dete često vozi sa bebom u kolima, vodite računa na kojoj strani ono sedi, jer će beba prirodno okretati glavu u tom pravcu.

Dojenje i držanje bebe na obe strane

Dojenje, prirodno tera mame da drže bebu sa obe strane, što pomaže da se glava razvija pravilnije. U slučaju da bebu hranite iz flašice, postarajte se da menjate stranu, ili tokom svakog hranjenja, ili je hranite držeći bebu sa jedne i druge strane naizmenično. Vodite pri tome računa da dete uvek spava na leđima, jer je to za njega/nju najbezbednije! Jastuci za pozicioniranje nisu ni efikasni ni bezbedni za dete.

Kako možete sprečiti položajni deformitet glavice svog odojčeta?

Kako se tretira plagiocefalija?

Terapija plagiocefalije je  slična prevenciji. Ona podrazumeva sprečavanje bebe da sedi i leži okrenuta na leđima duže vreme. Probajte da je uspavate tako da joj svaki put glava bude drugačije okrenuta, stavite je da leži na stomaku kad god je budna i obavezno je nadgledajte. Efekti će se videti nakon nekoliko nedelja, a kod većine dece problem se rešava do 6. meseca, kad dete počinje samostalno da sedi.

Kod neke dece potrebno je primeniti fizikalnu terapiju; naročito je važno da se fizikalna terapija započne na vreme ako dete ima tortikolis ili neki drugi neuromišićni poremećaj.

Šta su to specijalne kacige?

U težim oblicima plagiocefalije nekada se savetuje primena  specijalne „kacige“. Ove metode su najefikasnije ukoliko se primenjuju između četvrtog i šestog meseca života, odnosno u periodu kada se beba najbrže razvija. Osnovna funkcija ovih “šlemova” jeste vršenje blagog ali konstantnog pritiska na kosti lobanje, što koriguje njihov oblik i položaj tokom razvoja. Ipak, veoma malom broju beba potrebne su primene ovih mera.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Pelenski ojed bebe je čest problem sa kojim se majke susreću. Koža bebe je osetljiva i nežna, a imunski sistem nezreo, tako da se svaka lezija kože mora ozbiljno shvatiti. Za potpuno funkcionalno i strukturno sazrevanje kože potrebne su i dve do tri godine.Šta je to pelenski ojed?Pelenski ojed (osip…
Olakšajte prirodni porođaj – Dianatal akušerski gel za lakši porođaj
Trudnice o izboru načina porođaja razmišljaju većinom u drugoj polovini trudnoće, najčešće u trećem trimestru. Predstavićemo vam podršku na porođaju. Informišite se o svim mogućnostima koje mogu olakšati i obezboliti porođaj, skratiti trajanje porođaja, obilazite porodilišta, ukoliko ima tih mogućnosti, gledajte uslove, raspitajte se… Ukoliko ste se opredelili za vaginalni…