Izgled i veličina glave novorođenčeta, mala i velika fontanela

Izgled i velicina glave novorodjenceta

Sadržaj

Kakav je sve  izgled i veličina glave novorođenčeta? Normalno je da neposredno posle rođenja oblik glave novorođenčeta bude izdužen, on se kasnije menja. Šta su mala i velika fontanela? Kosti lobanje novorođenčeta  su mekane, što je potrebno da bi što lakše prošla kroz porođajni kanal. Prilikom porođaja kosti se prilagođavaju pa je nakon izlaska glava deteta još uvek izdužena.

Kakav je sve oblik glave novorođenčeta?

Često je prisutan porođajni naduv, najčešće na zadnjem delu temena, nekada više levo ili desno, zavisno od položaja koji je glavica zauzimala u porođajnom kanalu. Naduv nekada može biti jako veliki, kao šubara na bebinoj glavici (posebno ako je beba rođena uz pomoć vakuuma), ali se povlači neverovatno brzo, već posle nekoliko sati. Deca rođena carskim rezom nemaju toliko deformisanu glavu. Od drugog dana života kod nekih beba može se zapaziti kefalhematom, „čvoruga“ koja je locirana bočno na temenu, sa jedne strane ili obostrano. Kefalhematom se ubraja u porođajne povrede, ali je i to bezazlen problem i postepeno se povlači tokom narednih nedelja, zavisno od veličine.

Izgled i veličina glave novorođenčeta

Šta još može da utiče na oblik glave novorođenčeta?

Na oblik glave na rođenju mogu da utiču i brojni drugi faktori, kao što su prevremeni porođaj, blizanačka ili višeplodna trudnoća, manjak plodove vode.

Bebe koje su tokom trudnoće bile u karličnom položajuimaju specifičan oblik glavice na rođenju u sve liče jedna na drugu (osoblje po obliku glavice odmah može da prepozna „karlične“ bebe). Lice je okruglo, teme zaravnjeno, a glava izdužena u pravcu potiljka.

U svakom slučaju oblik glave će se već u prvih nekoliko nedelja promeniti i ona će postati pravilnijeg oblika i polako poprimati oblik koje je bebi „zadat“genima.  Nemojte ni za trenutak zaboraviti da je vaša beba jedinstvena i najleša na svetu!!!

Izgled i veličina glave novorođenčeta – obim glave

Ne može se reći koji je prosečan obim glave novrorođenčeta, jer on zavisi od gestacijske starosti i pola deteta. Karakteristika glavice novrorođenčeta i odojčeta je da je nesrazmerno velika u odnosu na telo – kod odraslih glava čini osminu ukupne visine, a kod novorođenčeta četvrtinu! Ovo je još više izraženo kod prevremeno rođene dece i kod dece sa intrauterusnim zastojem rasta.

Obim glave može dosta da se razlikuje kod dece koja imaju istu težinu i dužinu i gestacijsku starost. Neke bebe imaju sitniju glavicu, a neke su baš „glavate“ i deca po tome liče na nekog od roditelja ili bliskih srodnika, jer se i mi odrasli dosta razlikujemo po veličini glave. Važno je, naročito tokom prve godine, kontrolisati rast glavice. Dete treba da prati svoju krivulju rasta.

Izgled i veličina glave novorođenčeta

Mala i velika fontanela

Kada se beba rodi, kosti lobanje su odvojene, a srastanje se odvija postupno kako bi se mozak mogao širiti i rasti. Slobodan prostor između kostiju lobanje ispunjen je vezivnim tkivom. Na mestima gde se sastaju kosti koje se još nisu spojile, nalaze se fontanele. Postoje dve fontanele – prednja ili velika, koja se nalazi na temenu, i mala ili zadnja koja se nalazi na potiljku. Iako ta mesta, na kojima kosti još nisu srasle, izgledaju vrlo ranjivo, nije tako.

Vreme zatvaranja prednje fontanele je  različito. U proseku, to se dešava oko četrnaestog meseca (kod 96 odsto dece pre navršene dve godine, vrlo retko pre petog meseca), nešto ranije kod dečaka nego kod devojčica. Mala fontanela se nalazi u predelu potiljka, između temenih kostiju i potiljačne kosti. Obično je veličine oko pola centimetra, i najčešće se zatvori do drugog meseca života.

Veličina fontanele na rođenju nije povezana sa vremenom zatvaranja. Veličina može da varira od malog otvora u koji jedva staje vrh prsta do široko otvorene fontanele promera 3-4 cm. Mali promer fontanele nije razlog za brigu ako je obim glavice u okviru normalnih vrednosti. Kod ove dece, kao i kod sve druge, treba pratiti da li tokom prve godine glava raste očekivanim tempom.

Izgled i veličina glave novorođenčeta

Kada roditelji treba da se zabrinu?

  • Ukoliko je fontanela izrazito mala i zatvara se već nakon nekoliko meseci, pogotovu ako je obim glave na donjoj granici ili ispod očekivanih vrednosti.
  • Ako glavica počinje da zaostaje u rastu u odnosu na prethodna merenja (ne prati svoju krivu rasta).
  • Ako glava deteta od rođenja ima nepravilan oblik ili se tokom rasta zapaža asimetrija.

Ovo su situacije kada treba potražiti pomoć stručnjaka- neurohirurga.  On će proceniti da li kod deteta možda postoji prevremeno zarastanje lobanjskih šavova – kraniosinostoza. Takođe će dati savet roditeljima ili započeti lečenje,ukoliko je potrebno.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...