Noktići temenjača soor – Kako održavati higijenu bebe?

Noktići, temenjača, soor - Kako održavati higijenu bebe?

Sadržaj

Noktići temenjača soor –  Kako održavati higijenu bebe u prvim danima?

Kada se seku noktići novorođenčetu?

Noktići kod bebe se mogu iseći čim se za to ukaže potreba. Potrebno je da koristite makazice za bebe jer su one prilagođene(zaobljene) bebi.Najbolji način da prvaziđete strah je da to uradite zajedno sa Vašom patronažnom sestrom.

Šta je temenjača, kako se sprovodi higijena?

Temenjača se veoma retko sreće ukoliko se pridržavate preporuka u vezi nege novorođenčeta.

Temenjača je promena kože na bebinom temenu, do koje dolazi usled pojačanog lučenja lojnih žlezda (seboreja). Pojačano lučenje je prisutno kod svakog novorođenčeta, sam nastanak temenjače zavisi od nege bebinog temena glave.

Šta je temenjača, kako se sprovodi higijena?

Za kupanje koristimo blage, neutralne šampone. Jako značajno je da kosmati deo glavice bebe dobro isperemo. Posle kupanja sledi brisanje- kružnim, energičnim ali ujedno i nežnim pokretima. Obavezno češljanje, mekanom četkom za bebe od prirodne dlake. Teme treba očešljati čak i ako nema kosice na njemu. Ukoliko ipak dođe do temenjače, posebno je značajna nega i kupanje. Preporuka je da se češljanje vrši bar dva puta dnevno.

Kada nestaje temenjača?

Temenjača, spontano nestaje u toku prve godine života deteta, kada i prestaje pojačano lučenje lojnih žlezda.

Šta je soor?

Soor- beličaste naslage u ustima bebe. Soor je gljivična infekcija usne duplje koja se javlja kod novorođenčeta ili odojčeta. Promene se javljaju u   bebinim ustima (sluzokoži jezika, nepca, usne duplje) ali i na majčinim bradavicama.

Šta raditi ako se pojavi soor?

Ukoliko dođe do pojave sora neophodno je jedan sat pre hranjenja (nikako posle obroka, kada je beba sita) tretirati rastvorom sode bikarbone usnu duplju.

Rastvor sode bikarbone: jedna kafena kašičica sode bikarbone na 100gr prokuvane i ohlađene vode. Prst se obavije gazom, potopi u rastvor sode bikarbone i prvo se očisti unutrašnja strana obraza, pa zatim od jezik (od korena ka vrhu jezika).

Neposredno pre podoja mama prebriše dojku (bradavicu i areolu) istim rastvorom.

Da li je potrebno lečenje?

Zajedno sa Vašom patronažnom sestrom pratite da li došlo do poboljšanja i da li ima potrebe da se uključe u lečenje i  antigljivične kapi ili antigljivični gelovi.Ukoliko je to neophodno, dojke tretirati posle podoja. Ne preporučuje se tretman kod beba neposredno posle obroka već  jedan sat pre hranjenja.

Noktići, temenjača, soor - Kako održavati higijenu bebe

Higijena bebe kao prevencija

Bebe često sisaju prst, drže ručice stegnute u pesnicu i tako vlažna sredina pogoduje nastanku infekcije. Perite bebi ruke više puta u toku dana.

Za higijenu bradavica koristite samo vodu. Koristite samo pamučne grudnjake, a jastučiće za grudnjake menjajte čim se nakvase.

Vodite računa o higijeni bebinih igrački i cucli. Sterilišite ih bar dva puta nedeljno.

Nije dobro da bebinu sobu i krevetac zatrpate plišanim igračkama koje veoma brzo budu prepune prašine i postaju izvor alergena.

avatar
Nastavnik Visoke zdravstvene škole u Beogradu. Član Republičke stručne komisije za podršku dojenju, razvojnoj i porodičnoj nezi novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Esensa Propomint
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...