Noktići, temenjača, soor – Kako održavati higijenu bebe?

Noktići, temenjača, soor - Kako održavati higijenu bebe?

Kako održavati higijenu bebe? Noktići, temenjača, soor … Kako sprovoditi higijenu novorođenčeta u prvim danima daće vam savet vaša patronažna sestra.

Kada se seku noktići novorođenčetu?

Noktići kod bebe se mogu iseći čim se za to ukaže potreba. Potrebno je da koristite makazice za bebe jer su one prilagođene(zaobljene) bebi.Najbolji način da prvaziđete strah je da to uradite zajedno sa Vašom patronažnom sestrom.

Šta je temenjača, kako se sprovodi higijena?

Temenjača se veoma retko sreće ukoliko se pridržavate preporuka u vezi nege novorođenčeta.

Temenjača je promena kože na bebinom temenu, do koje dolazi usled pojačanog lučenja lojnih žlezda (seboreja). Pojačano lučenje je prisutno kod svakog novorođenčeta, sam nastanak temenjače zavisi od nege bebinog temena glave.

Šta je temenjača, kako se sprovodi higijena?

Za kupanje koristimo blage, neutralne šampone. Jako značajno je da kosmati deo glavice bebe dobro isperemo.Posle kupanja sledi brisanje- kružnim, energičnim ali ujedno i nežnim pokretima.Obavezno češljanje, mekanom četkom za bebe od prirodne dlake. Teme treba očešljati čak i ako nema kosice na njemu. Ukoliko ipak dođe do temenjače, posebno je značajna nega i kupanje. Preporuka je da se češljanje vrši bar dva puta dnevno.

Temenjača, spontano nestaje u toku prve godine života deteta, kada i prestaje pojačano lučenje lojnih žlezda.

Šta je soor?

Soor- beličaste naslage u ustima bebe. Soor je gljivična infekcija usne duplje koja se javlja kod novorođenčeta ili odojčeta. Promene se javljaju u   bebinim ustima (sluzokoži jezika, nepca, usne duplje)ali i na majčinim bradavicama.

Ukoliko dođe do pojave sora neophodno je jedan sat pre hranjenja(nikako posle obroka, kada je beba sitada) tretirati rastvorom sode bikarbone usnu duplju.

Rastvor sode bikarbone: jedna kafena kašičica sode bikarbone na 100gr prokuvane i ohlađene vode. Prst se obavije gazom, potopi u rastvor sode bikarbone i prvo se očisti unutrašnja strana obraza, pa zatim od jezik( od korena ka vrhu jezika).

Neposredno pre podoja mama prebriše dojku (bradavicu i areolu) istim rastvorom.

Zajedno sa Vašom patronažnom sestrom pratite da li došlo do poboljšanja i da li ima potrebe da se uključe u lečenje i  antigljivične kapi ili antigljivični gelovi.Ukoliko je to neophodno, dojke tretirati posle podoja. Ne preporučuje se tretman kod beba neposredno posle obroka već  jedan sat pre hranjenja.

Noktići, temenjača, soor - Kako održavati higijenu bebe

Higijena bebe kao prevencija

Bebe često sisaju prst, drže ručice stegnute u pesnicu i tako vlažna sredina pogoduje nastanku infekcije. Perite bebi ruke više puta u toku dana.

Za higijenu bradavica koristite samo vodu. Koristite samo pamučne grudnjake, a jastučiće za grudnjake menjajte čim se nakvase.

Vodite računa ohigijeni bebinih igrački i cucli. Sterilišite ih bar dva puta nedeljno.

Nije dobro da bebinu sobu i krevetac zatrpate plišanim igračkama koje veoma brzo budu prepune prašine i postaju izvor alergena.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista stukovna medicinska sestra, oblast javno zdavlje. Nastavnik Visoke zdravstvene škole u Beogradu. Član Republičke stručne komisije za podršku dojenju, razvojnoj i porodičnoj nezi novorođenčeta. Član tima za edukaciju zdravstvenih radnika (posebno patronažnih sestara) na nivou Srbije u oblasti dojenja.
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Vitamil
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…