Kako izabrati najbolja sredstva za higijenu bebe?

Kako izabrati najbolja sredstva za higijenu bebe

Kako izabrati najbolja sredstva za higijenu bebe?  Čime ćemo bezbedno kupati bebu i čistiti njenu kožu, jedno je od prvih pitanja mama, kada bebica dođe kući? Koža beba se razlikuje od kože odraslih (tanja je, osetljivija, razlikuje se po sadržaju vlage, pH vrednosti površine, zaštitnoj funkciji), pa joj je potrebna i odgovarajuća nega.

Kako izabrati najbolja sredstva za higijenu bebe, sapune, kupke, emulzije…

Za čišćenje kože novorođenčeta i beba treba napraviti pažljiv izbor kozmetičkih proizvoda. Proizvodi moraju imati odgovarajući, bebama prilagođen sastav, treba da budu blaga sredstva za čišćenje, moraju biti klinički ispitani (pod kontrolom dermatologa i pedijatara), potrebno ih je koristiti u malim količinama i dobro ispirati sa kože.

Higijena bebe u prvim danima

Tokom prve dve nedelje života novorođenčeta proizvode za čišćenje treba koristiti samo za pelensku regiju. U ovom slučaju treba birati isključivo sapune namenjene bebama od rođenja (0m+). Ovi sapuni sadrže blaga sredstva za čišćenje (koja će ukloniti samo nečistoće, bez uklanjanja fizioloških lipida i isušivanja osetljive kože beba), birane emolijense prirodnog porekla koji će premastiti kožu (maslinovo ulje, ulje slatkog badema), imaju prilagođenu pH vrednost (5,5), ne sadrže boje i mirise ili imaju diskretne, birane hipoalergene mirisne komponente.

I povremeno kupanje “preko ruke”-  beba se drži tako da vam leži potrbuške preko podlaktice , čime se štiti pupčana rana, i poliva iz bokala. U ovom periodu ne preporučuje se upotreba kupki  i šampona, koji iritiraju i isušuju nežnu kožu novorođenčeta.

Kako izabrati najbolja sredstva za higijenu bebe

Nega kada pupčana rana zaraste?

Nakon zarastanja pupčane rane, bebe se već mogu kupati u kadici, kad je moguće korišćenje i drugih kozmetičkih proizvoda za bebe (ulja i losioni za kupanje, kupke i šamponi) i to dva do tri puta nedeljno ukoliko je koža zdrava .

Najbolje bi bilo koristiti ulja, losione za kupanje ili kupke čija je pH vrednost u opsegu od 5 do 5,5.

Što se tiče šampona, iako imaju prilagođen sastav (blaga sredstva za čišćenje u niskim koncentracijama), imaju znatno višu pH vrednost od proizvoda za kupanje kako ne bi iritirali oči bebe, te ih treba koristiti samo za pranje kose (zbog više pH vrednosti nisu odgovarajući za čišćenje kože tela). Za kosu beba treba uzimati male količine šampona, šampon nanositi samo jednom, ne ostavljati ga dugo na kosi i dobro isprati vodom.  Sapun se i dalje može koristiti za pranje pelenske regije.

Koža bebe je vrlo nežna – koliko dugo kupati bebu?

Treba imati u vidu da i čista voda može negativno uticati na tanku i osetljivu kožu beba – vruća voda (neodgovarajuća temperatura vode) i dugo kupanje može dovesti do uklanjanja fizioloških lipida i isušivanja kože beba. Iz tog razloga je bitno voditi se preporukama pedijatara i patronažnih sestara i ograničiti vreme i učestalost kupanja beba.

Upotreba vlažnih maramica za bebe

Što se tiče upotrebe vlažnih maramica, treba ih koristiti samo u situacijama u kojima nije moguće pelensku regiju oprati sapunom i vodom. Prednost dati maramicama koje su natopljene uljem ili losionom, a ne smešom vode i sredstava za čišćenje.

Takođe, izbegavati vlažne maramice koje sadrže metilizotiazolinon i metilhloroizotiazolinon kao konzervanse (značajni iritansi i alergeni).

Kako izabrati najbolja sredstva za higijenu bebe

Da li se kupanje i nega devojčica i dečaka razlikuju?

Kupanje i nega isti su kod dečaka i devojčica, osim u delu higijene genitalija.  Kod dečaka se preporučuje da se, ukoliko je otvor kože prepucijuma  suviše uzak, u toku kupanja u vodi nežno povlači  kožica. Na taj način se sprečava nagomilavanje oljuštenih ćelija epidermisa (smegme) i eventualni nastanak infekcija.

Pošto ste okupali vašu bebu, dobro posušite njenu kožu nežnim tapkanjem, a ne trljanjem kože peškirom. Da biste zaštitili kožu i sprečili pojavu ojeda, predeo ispod pelena namažite tankim slojem zaštitnog krema koji stvara masni film na površini kože i tako odbija štetno dejstvo vlage od mokraće i stolice.Kod devojčica kremu ne nanositi direktno na genitalije, nego samo na pregibe, kao i kod dečaka.

Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.
Preporučujemo vam...