Kako negovati pupčanu ranu novorođenčeta?

Kako negovati pupčanu ranu kod novorođenčeta ?

Kako negovati pupčanu ranu novorođenčeta? Nakon otpadanja pupčanog patrljka ostaje pupčana rana.  Šta uraditi ako posle otpadanja patrljka pupak i dalje vlaži, ako se koža oko pupka zacrveni? Šta je granulom pupka?

Kako negovati pupčanu ranu novorođenčetu?  

Treba dezinfikovati 1-2 puta dnevno, dok se potpuno ne zasuši. Sterilnom gazom natopljenom dezinfekcionim sredstvom očistiti samu pupčanu ranicu, a zatim prebrisati okolinu kružnim pokretom u smeru kazaljki na satu. Ranu pokriti suvom sterilnom gazom i fiksirati flasterom ili benkicom.

Šta ne treba da radite?

Nikada ne ostavljajte na pupčanoj rani gazu natopljenu dezinfekcionim sredstvom! Koža novorođenčeta je nežna i tako možete napraviti hemijske opekotine okolne kože/pupčanog prstena. Za negu pupka preporučuje se povidon jodid. Drugo dezinfekciono sredstvo koje možete koristiti je oktenisept, mada on ne suši pupčani patrljak tako dobro kao povidon.

Ne preporučuje se upotreba alkohola ni hidrogena, kao ni istovremena upotreba različitih dezinfekcionih sredstava. Patrljak se ne maže antibiotskim mastima i ne posipa praškom (iako ponekad roditelji dobiju i takve savete). Masti vlaže regiju koja treba da bude suva, a prašak se taloži/zacementira i omogućava da se ispod tog sloja razvijaju otporni mikroorganizmi koji mogu izazvati infekciju.

Kako negovati pupčanu ranu novorođenčeta

 

Pupčani patrljak treba da je suv?

Pupčani patrljak se brže suši i otpada ako se održava suvim. Nakon kupanja bebe, menjanja pelena i sl. pupak uvek treba ostaviti da se dobro osuši na vazduhu. U ovom periodu se ne preporučuje kupanje bebe u kadici, već preko ruke tako što se pupčana regija zaštiti pelenom, a pupčani patrljak obradi nakon kupanja. Bilo bi dobro ponovo obraditi pupčani patrljak ako ga beba upiški tokom promene pelena.

Pelenu postavite tako da bude ispod pupčanog patrljka, da bi se sprečilo vlaženje mokraćom. Rub pelene za jednokratnu upotrebu saviti upolje i postaviti ispod patrljka; naravno, pelene treba često menjati, bar na 3 sata i posle stolice.

Šta uraditi ako posle otpadanja patrljka pupak i dalje vlaži?

Uobičajeno je da nakon otpadanja pupčanog patrljka na gazi ostaje sukrvičani trag još dan-dva. Nekada može da traje i duže; ako je vlaženje bistro i nema nikakvih promena ni crvenila na koži oko pupka, a beba pri tome izgleda zdravo i normalno se ponaša, treba biti strpljiv 3-4 dana i budno pratiti eventualne simptome upale (crvenilo, otok, gnojenje, promena ponašanja deteta, odbijanje hrane itd.). Za ovo vreme pupčna rana se obrađuje dva puta dnevno. Ukoliko ni nakon 5 dana od otpadanja patrljka rana ne zarasta, verovatni uzrok je bujanje granulacionog tkiva na njenom dnu.

Ni jednu promenu na pupku ne treba zanemariti, već se blagovremeno obratiti pedijatru ili hirurgu.

Kako negovati pupčanu ranu novorođenčeta

Šta je granulom pupka?

Granulom je pečurkasti izraštaj na dnu pupka novorođenčeta, koji je posledica bujanja tzv. granulacionog tkiva, kao reakcije na blagu infekciju. Svetloružičaste je boje, različite veličine i vlažan. On se može videti posle otpadanja pupčanog patrljka i čest je razlog nemogućnosti zarastanja pupčane rane. Odstranjuje se podvezivanjem ili „spaljivanjem“ pomoću štapića srebro-nitrata (lapisiranje), što mora da obavi iskusna osoba, najbolje u ustanovi u kojoj ste se porodili. Antibiotska terapija kod nekomplikovanog granuloma nije potrebna. Kada pupčana rana neobjašnjivo dugo vlaži i ne zarasta, dete treba uputiti hirurgu. U izuzetno retkim situacijama vlaženje pupka je posledica neke od urođenih anomalija pupčane vrpce koje se leče hirurškim putem.

Šta preduzeti ako se koža oko pupka zacrveni?

Crvenilo kože oko pupka znak je početne infekcije i treba odmah reagovati, naročito ako postoji i otok, neprijatan miris i pojačana sekrecija, ili gnojenje. Dete treba odmah odvesti lekaru, koji će proceniti da li je potrebno lečenje ili je dovoljna lokalna obrada. Već je pomenuto da preko krvnih sudova pupčanika postoji direktna komunikacija sa dubokim krvnim sudovima, pa infekcija ove regije brzo može dovesti do sepse i teških komplikacija. Omfalitis (infekcija pupka) leči se u bolnici.

Dva su osnovna pravila u nezi pupčane rane: treba da bude čista i suva!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…