Promene na koži novorođenčeta

Promene na koži novorođenčeta

Promene na koži novorođenčeta često zabrinu roditelje, a one vremenom spontano iščezavaju i ne zahtevaju nikakav tretman. Na koži novorođenčeta i odojčeta mogu se videti brojne bezazlene promene: sirasti maz, milia, ljušćenje kože, tamno plava prebojenost kože, crvenkaste mrlje…

Promene na koži novorođenčeta

Promene na koži novorođenčeta mogu biti brojne?

Sirasti maz (verniks)

Koža novorođenčeta je tanka, meka i baršunasta, neposredno po rođenju ružičasta. Zavisno od zrelosti deteta, može da bude delimično prekrivena belim, sirastim mazom, obično u pregibima . Kod nedonoščadi, čija je koža tanja, postoji veća količina ovog zaštitnog sloja, dok ga prenesena deca nemaju uopšte. Sirasti maz štiti nežnu kožu novorođenčeta i pomaže održavanju termostabilnosti, pa se ne preporučuje se da se skida odmah po rođenju, kao ni da se novorođenče kupa.

Promene na koži novorođenčeta

Fiziološko ljuštenje kože

Prvih dana po rođenju može doći do blagog ljuštenja kože, koje je fiziološko, tj. normalno i ne zahteva poseban tretman. Kod prenesenih beba koža prvih dana može da bude  izrazito suva, perutava, da se ljušti na dlanovima i tabanima, nakon čega ostaje fina i nežna koža koja ne zahteva posebnu negu.

Promene na koži novorođenčeta

Milia, beličasto žućkaste tačkice

Na koži lica mogu se pojaviti sitne beličasto-žućkaste tačkice veličine glave čiode.Mogu zahvatiti celu kožu lica ili se javiti samo na pojedinim njenim delovima, najčešće nosu. Povećana količina loja (sebuma), izazvana majčinim hormonima, dovodi  do stvaranja malih lojnih cista – nakupljanja loja i deskvamiranog epitela u izvodnim kanalima lojnih žlezda.Ove promene se spontano povlače za dve do tri nedelje.Ne zahtevaju  poseban tretman osim pravilnog održavanja higijene, tj. svakodnevnog umivanja mlakom vodom.

Sufuzije i hematomi, modrice na bebinoj koži

Nakon rođenja, neke bebe imaju modrice prednjačećeg dela ili sitne ljubičaste tačkice po licu. Najčešći uzrok sufuzija (modre prebojenosti) lica je pupčanik obmotan oko bebinog vrata i one prolaze spontano za nekoliko dana. Modrice(hematomi) ili tačkasta krvarenja (petehije) takođe mogu nastati u toku porođaja. One takođe spontano prolaze, ali mogu da budu uzrok intenzivnije ili produžene novorođenačke žutice.

Hemangiomi

Kapilarni hemangiomi su česta pojava kod novorođene dece, obično su prisutni u potiljačnoj regiji, na korenu nosa (“rodin kljun”) ili kapcima. Radi se o crvenim promenama u nivou kože, koje na pritisak poblede, a jače se zacrvene kad beba plače. Spontano iščezavaju do kraja prve godine, mada hemangiomi na potiljku mogu da ostanu trajno.

Promene na koži novorođenčeta

Mongolska mrlja, tamno plava prebojenost kože

Ovako se naziva tamno plava prebojenost kože, različite veličine, u predelu trtične kosti. Javlja se kod dece crne i orijentalnih rasa, u našoj sredini kod romske dece, ali i u 10% beba bele rase. Iščezava spontano do četvrte godine života.

Toksični eritem, crvenkaste mrlje na koži novorođenčeta

Kod nekih beba se u prvim danima mogu pojaviti crvenkaste mrlje po koži sa žućkasto-belim ispupčenjem na vrhu. Izgled kože se brzo menja, promene spontano iščezavaju na jednom delu kože i pojavljuju se na drugom, obično na koži trupa- grudima, trbuhu ili leđima.  Najintenzivnije su obično drugog dana, ali se mogu javiti i kasnije. Iako im naziv deluje prilično zastrašujuće, ne radi se ni o kakvim toksinima,infekciji niti alergiji nego o bezazlenoj pojavi koja spontano prolazi, a čiji se uzrok ne zna.

Važno je samo razlikovati ih od gnojne infekcije kože- piodermije. Gnojanice se obično javljaju u pregibima ili oko pupka, imaju vrh ispunjen zamućenim sadržajem(gnojem), ne javljaju se prvih dana života  i ne prolaze spontano, već se naprotiv šire i zahtevaju lečenje.

Promene na koži novorođenčeta

Osip od vrućine

Roditelji se često plaše da im se dete ne prehladi, pa ga najčešće pretoplo obuku ili previše zagrevaju prostoriju gde beba boravi. Detetu oblačite odeću od prirodnih materijala, tj. pamuka, i to više tanjih slojeva, da se mogu po potrebi skidati ili oblačiti. Pamučne stvari dobro upijaju znoj i omogućavaju koži da diše. Optimalna temperatura vazduha u prostoriji u kojoj beba boravi treba da je 22 Cᵒ, osim kada je kupate. Osip od vrućine se najčešće javlja u toku letnjih meseci. Manifestuje se pojavom crvenila i crvenih tačkica na koži vrata, grudi, stomaka, leđa, u predelu kože ispod pelena i u prevojima kože.Do osipa kod bebe  dolazi kada se zatvaraju izvodni kanali znojnih žlezda usled pojačanog znojenja i dejstva toplote.

Obično je dovoljno dete raskomotiti i u  toku dana bebu više puta osvežiti kupanjem u mlakoj vodi. Ukoliko se nastale promene ne povuku za tri dana, ili ako vaše dete ima povišenu temperaturu, konsultujte pedijatra.

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…