Kupanje novorođenčeta, bebina prva kupanja

Kupanje novorodjenceta (4)

Kupanje novorođenčeta – bebina prva kupanja, za mame može da bude stresno iskustvo. Ali ne brinite, to će uskoro biti prava rutina! Evo o čemu treba voditi računa u prvim danima.

Potrudite se da zajedno sa Vašim bračnim drugom učestvujete u svim aktivnostima oko bebe. Tatino prisustvo i ukljčivanje je izuzetno značajanu u formiranju jedne zdrave porodične atmosfere.

Kupanje novorođenčeta – Gde kupati novorođenče, koliko često se kupa novorođenče?

Beba se može kupati i u kupatilu, ali roditelji najčešće žele da se beba kupa u sobi za bebu nad koritancetom. Soba u kojoj se beba kupa treba da bude provetrena pa zagrejana kako bi temperatura u prostoriji bila 26-28o C. Temperatura vode treba da bude  oko 37oC. Proverava se toplomerom za vodu ili slobodnom procenom – stavljanjem lakta u vodu. U prvim nedeljama po rođenju preporučuje se kupanje na  drugi – treći dan.

Kupanje novorodjenceta (4)

Kako se kupa beba?

Prilikom kupanja beba se drži preko ruke. Sa dva prsta obuhvatiti bebinu ruku u predelu ramena i lagano prbaciti je preko ruke. Beba je u kosom položaju  i kupanje se započinje po principu od gore na dole ili od čistog ka manje čistom delu. Prvo umivamo lice, peremo ruke, pa leđa, nogice i guza na kraju.  Završno ispiranje bebe treba da bude iz bokala. Jedan od roditelja posipa i to tako da se voda sliva od glave prema nogicama.Vodu posipati preko ruke patronažne sestre ili osobe koja kupa bebu.

Kako postupati posle kupanja novorođenčeta?

Nakon kupanja bebu postavljamo na mekan  frotir, na stranu. Kožu posušimo tapkanjem,a ne trljanjem. Posle svakog kupanja frotirom dobro protrljati poglavinu. Time se sprečava i nastanak naslaga u predelu temena. To se radi kružnim, energičnim, ali ujedno i nežnim pokretima. Kosu češljati četkom ili posebnim češljem  za bebe.

Kupanje novorodjenceta (4)

Koliko dugo traje kupanje novorođenčeta?

Kupanje novorodjenčeta  traje oko  5 minuta i vrši se  samo sa  isključivo čistom toplom vodom. Koža se suši tapkanjem mekanim  pamučnim peškirom. Tokom prve dve nedelje života novorođenčeta proizvode za čišćenje treba koristiti samo za pelensku regiju. U ovom slučaju treba birati isključivo sapune namenjene bebama od rođenja (0m+). Ovi sapuni sadrže blaga sredstva za čišćenje (koja će ukloniti samo nečistoće, bez uklanjanja fizioloških lipida i isušivanja osetljive kože beba), birane emolijense prirodnog porekla koji će premastiti kožu (maslinovo ulje, ulje slatkog badema), imaju prilagođenu pH vrednost (5,5), ne sadrže boje i mirise ili imaju diskretne, birane hipoalergene mirisne komponente.

U kasnijem periodu se preporučuje upotreba  blagih Ph neutralnih beby sapuna. Treba imati u vidu da i čista voda može negativno uticati na tanku i osetljivu kožu beba – vruća voda (neodgovarajuća temperatura vode) i dugo kupanje može dovesti do uklanjanja fizioloških lipida i isušivanja kože beba. Iz tog razloga je bitno voditi se preporukama pedijatara i patronažnih sestara i ograničiti vreme i učestalost kupanja beba.

Kupanje novorodjenceta (4)

Danima kada bebu ne kupamo šta činiti?

Svako veče pred spavanje se preporučije prebrisavanje bebe.  Prebrisavati ispod brade, iza ušiju, ispod pazuha, između nogica, na kraju se prebrisavaju genitalije i guza. Vodite  računa o smeru (od napred ka pozadi). Nakon toga nanosi se tanak sloj hidrantne ili barijerne kreme za bebe. U slučaju pojave pelenskog osipa nanosi se krema na bazi cink oksida.

Kako negovati pupčanu ranu novorođenčeta – PROČITAJTE OVDE 

Nega kada pupčana rana zaraste

Nakon zarastanja pupčane rane, bebe se već mogu kupati u kadici, kad je moguće korišćenje i drugih kozmetičkih proizvoda za bebe (ulja i losioni za kupanje, kupke i šamponi) i to dva do tri puta nedeljno ukoliko je koža zdrava .

Kupanje novorodjenceta (4)

Najbolje bi bilo koristiti ulja, losione za kupanje ili kupke čija je pH vrednost u opsegu od 5 do 5,5. Što se tiče šampona, iako imaju prilagođen sastav (blaga sredstva za čišćenje u niskim koncentracijama), imaju znatno višu pH vrednost od proizvoda za kupanje kako ne bi iritirali oči bebe, te ih treba koristiti samo za pranje kose (zbog više pH vrednosti nisu odgovarajući za čišćenje kože tela). Za kosu beba treba uzimati male količine šampona, šampon nanositi samo jednom, ne ostavljati ga dugo na kosi i dobro isprati vodom.  Sapun se i dalje može koristiti za pranje pelenske regije.

Nastavnik Visoke zdravstvene škole u Beogradu. Član Republičke stručne komisije za podršku dojenju, razvojnoj i porodičnoj nezi novorođenčeta.
Preporučujemo vam...