Moja patronažna sestra – Kupanje novorođenčeta – Trudnoća i Zdravlje

0

Prilikom prve posete Vaše patronažne sestre potrudite se da zajedno sa Vašim bračnim drugom učestvujete u svim aktivnostima oko bebe.Tatino prisustvo i ukljčivanje je izuzetno značajanu u formiranju jedne zdrave porodične atmosfere.

Beba se može kupati i u kupatilu, ali roditelji najčešće žele da se beba kupa u sobi za bebu nad koritancetom. Soba u kojoj se beba kupa treba da bude provetrena pa zagrejana kako bi temperatura u prostoriji bila 26-28o C. Temperatura vode treba da bude  oko 37oC (proverava se toplomerom za vodu ili slobodnom procenom – stavljanjem lakta u vodu).

Prilikom kupanja beba se drži preko ruke – sa dva prsta obuhvatiti bebinu ruku u predelu ramena i lagano prbaciti je preko ruke.Beba je u kosom položaju  i kupanje se započinje po principu od gore na dole ili od čistog ka manje čistom delu. Prvo umivamo lice, peremo ruke, pa leđa, nogice i guza na kraju.  Završno ispiranje bebe treba da bude iz bokala koji jedan od roditelja posipa i to tako da se voda sliva od glave prema nogicama.Vodu posipati preko ruke patronažne sestre ili osobe koja kupa bebu.

Nakon kupanja bebu postavljamo na mekan  frotir, na stranu. Kožu posušimo tapkanjem,a ne trljanjem. Posle svakog kupanja frotirom dobro protrljati poglavinu, čime se sprečava i nastanak naslaga u predelu temena.To se radi kružnim, energičnim, ali ujedno i nežnim pokretima. Kosu češljati četkom ili posebnim češljem  za bebe.

U prvim nedeljama po rođenju preporučuje se kupanje na  treći dan.

Kupanje novorodjenčeta  traje oko  5 minuta i vrši se  samo sa  isključivo čistom toplom vodom, a koža se suši tapkanjem mekanim  pamučnim peškirom. U kasnijem periodu  se preporučuje upotreba  blagih Ph neutralnih beby sapuna.

Svako veče pred spavanje se preporučije prebrisavanje bebe ispod brade, iza ušiju, ispod pazuha, između nogica, na kraju se prebrisavaju genitalije i guza i to vodeći računa o smeru (od napred ka pozadi).

Nakon toga nanosi se tanak sloj hidrantne ili barijerne kreme za bebe. U slučaju pojave pelenskog osipa nanosi se krema na bazi cink oksida.

Share.

About Author

Comments are closed.