Higijena očiju novorođenčeta, kako se pravilno sprovodi?

higijena očiju novorođenčeta

Sadržaj

Higijena očiju novorođenčeta spada u deo opšte i obavezne higijene koju sprovodimo od prvog dana. Po dolasku kući nastavlja se sa redovnom higijenom bebe, presvlačenjem, kupanjem, ali je važno napomenuti, da je  potrebno da bebu umijemo svako jutro.

Kako se sprovodi higijena očiju novorođenčeta?

Aktivnosti oko bebe prilagodjavamo prema tome koje je doba dana. Kao i kod odraslih,  posle jutarnjeg budjenja i beba treba da se umije. Za umivanje lica  bebe, koristite vodu koja nije previše hladna ali ni topla – mlaku. Posebnu pažnju posvetite predelu oko očiju.  Pravite pokrete   od spoljašnjeg dela oka ka unutrašnjem delu,  tj ka nosiću  bebe.

higijena očiju novorođenčeta
Treba očistiti bebino područje oko očiju sterilnom gazom i čistom vodom. Najbolje je prokuvanom, najmanje sobne temperature, ili prijatno toplom. Takođe će dobar izbor je fiziološki rastvor, dostupan u bilo kojoj apoteci.

Koliko su oči novorođenčeta osetljive u prvim danima

Novorođenčad imaju veoma osetljive oči u razvoju koje zahtevaju posebnu pažnju. Po rođenju bebine oči mogu ostati zatvorene i do nekoliko dana. I to u zavisnosti od težine otoka očnih kapaka. Oči se mogu otvarati, ne uvek simetrično, ali to nije razlog za zabrinutost. Velike količine sluzi se oslobađaju tokom prvih dana života kako bi oči bile vlažne. U kontaktu sa vazduhom, ovaj sekret se suši i ljušti. Kod nekih beba, suzni kanali se mogu začepiti u prvim nedeljama nakon rođenja. Osušeni iscedak u kombinaciji sa otežanim odlivom može dovesti do infekcije oka. Zbog toga je izuzetno važno održavati odgovarajuću higijenu očiju od prvih trenutaka kod kuće.

Krmelj u očima novorođenčeta

Ukoliko se pojavi blaga sekrecija, krmelj u očima, umesto mlake vode,  može se koristiti Fizološki rastvor. Natopite tupfer pamučne vate i obrišite  oko bebinih  očiju i oko , više puta u toku dana.

Higijena očiju novorođenčeta

Tečnosti za pranje, sapuni i druga sredstva za čišćenje ne bi trebalo da se koriste za higijenu područja oko očiju čak i ako ih proizvođač reklamira kao bezbedne za decu. Supstance sadržane u njima mogu nepotrebno iritirati oči. Kamilicu ili druge biljne infuzije nikako ne treba koristiti. Oni nisu sterilni proizvodi i mogu izazvati alergije ili infekcije.

Higijena očiju kada kupamo bebu

Prilikom svake toalete treba ponoviti prebrisavanje predela oko očiju i samo oko , više  puta, sve dok se kompletan sekret ne otkloni. Za svaki pokret,  koristite  novi tupfer! Kod intezivne sekrecije, do tri dana je moguće umesto Fiziološkog rastvora koristiti Rastvor  borne kiseline (Acidi borici 3%), ali tek po preporuci patronažne sestre ili pedijatra.

Ako se simptomi otklone, nastavite  još jedan dan da prebrisavate  predeo oko očiju  samo oko,  tri puta dnevno . Zatim se prelazi na uobičajenu jutarnju toaletu i redovno kupanje, u okviru koga se umiva i lice. Ako nema poboljšanja i krmeljivost  ili povećana sekrecija traje vise od tri dana,  konsultujte pedijatra.

Higijena očiju novorođenčeta

U prvim nedeljama života, kada ima puno pražnjenja sekreta, možete ispirati područje oko očiju nekoliko puta dnevno. Neophodno je da dobro operete ruke pre nego krenete da bebi čistite oči. Najbolje je oprati područje oko očiju kada se beba tek probudila. Potom u prvim danima u toku dana i uveče kod kupanja.

Koje infekcija oka može imati novorođenče?

Blage iritacije očiju ili krmeljanje kod bebe, sužen ili zapušen suzni kanal, konjuktivitis, su najčešći problemi i infekcije očiju kod novorodjenčeta i bebe.

Upale vežnjače (sluzokože oka),  koje se javljaju tokom prvog meseca života  bebe zovu se Neonatalni konjuktiviti  tj Ophtalmia neonatorum. Konjuktiva (sluzokoža) je providna, glatka i sjajna struktura koja povezuje zadnju površinu kapaka i očnu jabučicu.

Septičke infekcije očiju novorođenčeta nastaju infekcijom tokom porodjaja odnosno prolazom ploda kroz porodjani kanal od majke. Mogu biti uzrokovani bakterijama ili virusima. Najčešće su infekcije gonokokom (gonoreja), streptokokom, hlamidijom, virusom herpesa. Obavezno je uraditi bris oka.

Infekcije Očiju Novorođenčeta i Bebe PROČITAJTE OVDE

avatar
Nastavnik Visoke zdravstvene škole u Beogradu. Član Republičke stručne komisije za podršku dojenju, razvojnoj i porodičnoj nezi novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Za bebe, krevetac je neophodan deo nameštaja jer im pruža udobno i sigurno mesto za spavanje i odmor. Osim što je praktičan, pomaže bebama da razviju dobre navike spavanja, poveća...

Roditeljskih briga za novorođenče je brzbroj. Sa novorođenčetom dolaze i razne vrste novih iskustava. Sigurno postoji mnogo stvari o kojima treba da brinete kao novi roditelј. Na sreću, postoji i...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...