Prvi dan u kući sa bebom pre dolaska patronažne sestre

Prvi Dan u Kući sa Bebom

Sadržaj

Prvi dan u kući sa bebom pre dolaska patronažne sestre je velika radost i stres. Došli ste iz porodilišta sa bebom, sve je pripremljeno za bebin doček.

Prisutna je zebnja majki, da li će moći i kako će sama sa bebicom.

Prva pitanja majki kada beba stigne kući

Ukoliko ste bili u prilici da sa svojom patronažnom sestrom komunicirate i  pre porođaja nećete imati nedoumice kao što su:

  • Kada dojiti bebu, na dva ili tri sata?
  • Kada je presvlačiti, koliko često?
  • Da li sme da plače?

Prvi dan u kuci sa bebom

PRVI MESEC BEBE 10 preporuka za bolji razvoj i negu 

KOLIKO ČESTO DA DOJIM BEBU POGLEDAJTE OVDE 

PO ČEMU SE RAZLIKUJU ADAPTIRANE FORMULE POGLEDAJTE OVDE 

NAJNOVIJI PRISTUPI U ISHRANI PREVREMENO ROĐENIH BEBA

ZAŠTO BEBA PLAČE POGLEDAJTE OVDE

Prvi dan u kući sa bebom –  Kada i koliko dojiti bebu?

Beba se doji na zahtev, kada ona želi i traži dojku. Uobročavanje  bebe se ne preporučuje, što svakako ne znači da će podoji  trajati satima. Podoj traje oko 20-30 minuta. To nikako ne znači da je beba aktvna sve vreme, ona pravi kratke pauze. Princip dojenja: bebe vuče, vuče dok ne napuni usta i onda proguta. Broj podoja u toku 24h je oko 10-12 podoja. 

Beba se hrani adaptiranom formulom kada i koliko?

Principflašice: vuče-guta; vuče-guta. Znatno lakše za bebu, tako da se ne preporučuje hranjenje na flašicu ukoliko imate mleko tj. ukoliko se izmlazate , jer može da dovede do prestanka dojenja. Beba svakako bira lakšu varijentu, ali ne i zdraviju u tom  slučaju. Naravno, hranićete je adaptiranim mlekom ukoliko za to imate razloge i doneli ste takvu odluku.

Prvi dan u kući sa bebom

Kada da presvlačim pelene bebi?

Presvlačenje bebe se preporučuje svaki put kada se beba ukaki  ili neposredno pre podoja.

Ono što je značajno da znate je da beba treba da ima 6 mokrih pelena i bar jednu stolicu dnevno.

Odsustvo stolice ne znači da beba ima zatvor. Odsustvo mokrih pelena je svakako nešto što morate signalizirati svojoj patronažnoj sestri. Prva stolica novorođenčeta je lepljiva stolica crno-zelenkaste boje koja podseća na katran ili mašinsko ulje. Sastoji se od svega što je beba progutala tokom boravka u materici- plodove vode, sluzi, ćelija kože, žučnih soli. Nema poseban miris. Prelazna stolica očekuje se između 2. i 4. dana života, nešto je svetlija, maslinasto-zelenkasta, jačeg „mirisa“ tako da majka prepoznaje da bebu treba presvući.  Ona je znak da je novorođenče počelo da vari hranu i da creva normalno rade.

Prvi dan u kuci sa bebom

Zdrava stolica dojenog deteta  je žuta ili blago zelenkasta, kašaste ili kremaste konzistencije. Može biti i tečna (podseća na proliv) i da sadrži beličaste grumuljice. Nema težak, neprijatan miris zahvaljujući probiotskim bakterijama čiji rast podržava majčino mleko. Razne nijanse su normalne, često je zelenkaste boje, što može da zabrine roditelje, jer se u strahu da li beba dovoljno sisa svaka zelena boja stolice poistovećuje sa „stolicama gladi“. Na boju može da utiče i ishrana majke; ako dete nema druge simptome, nema razloga za brigu!

Kako izgleda zdrava stolica na mlečnoj formuli? Ona je gušća, raznih nijansi smeđe boje, sa primesama zelenkaste. Miris je oštriji od mirisa stolice dojenog deteta, ali manje intenzivan nego kod deteta koje jede čvrstu hranu. Majka će svakako osetiti kada je vreme za promenu pelene!

Beba plače!!! Šta da radim?

Jedan od načina komunikacije Vaše bebe sa Vama je i njen plač. Normalno je da beba plače do dva sata u toku dana ukoliko nema jasnog uzroka bebinog plača.Vrlo brzo prepoznaćete plač zbog toga što je beba gladna ili zato što želi Vašu pažnju.

U prva tri meseca beba plače oko dva sata dnevno, najviše po podne i uveče. To je zato što nervni sistem nije dovoljno razvijen i ne može da obradi veliku količinu informacija koje dolaze spolja i iz njenih unutrašnjih organa. Vremenom, kako beba raste i sazreva, počinje da razlikuje spoljne od unutrašnjih stimulansa. Vreme plakanja se sve više skraćuje.

avatar
Nastavnik Visoke zdravstvene škole u Beogradu. Član Republičke stručne komisije za podršku dojenju, razvojnoj i porodičnoj nezi novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...