Prvi dan u kući sa bebom pre dolaska patronažne sestre

Prvi dan u kući sa bebom pre dolaska patronažne sestre je velika radost i stres. Došli ste iz porodilišta sa bebom, sve je pripremljeno za bebin doček. Prisutna je zebnja maki, da li će moći i kako će sama sa bebicom.

Prva pitanja majki kada beba stigne kući

Ukoliko ste bili u prilici da sa svojom patronažnom sestrom komunicirate i  pre porođaja nećete imati nedoumice kao što su:

-Kada dojiti bebu, na dva ili tri sata?

-Kada je presvlačiti, koliko često?

– Da li sme da plače?

Prvi mesec bebe – 10 preporuka za bolji razvoj i negu 

KOLIKO ČESTO DA DOJIM BEBU POGLEDAJTE OVDE 

PO ČEMU SE RAZLIKUJU ADAPTIRANE FORMULE POGLEDAJTE OVDE 

NAJNOVIJI PRISTUPI U ISHRANI PREVREMENO ROĐENIH BEBA

ZAŠTO BEBA PLAČE POGLEDAJTE OVDE

Prvi dan sa bebom –  Kada i koliko dojiti bebu?

Beba se doji na zahtev, kada ona želi i traži dojku. Uobročavanje  bebe se ne preporučuje, što svakako ne znači da će podoji  trajati satima. Podoj traje oko 20-30 minuta. To nikako ne znači da je beba aktvna sve vreme, ona pravi kratke pauze. Princip dojenja: bebe vuče, vuče dok ne napuni usta i onda proguta. Broj podoja u toku 24h je oko 10-12 podoja. 

Prvi dan sa bebom u kuci pre dolaska patronazne sestre

Beba se hrani adaptiranom formulom kada i koliko?

Principflašice: vuče-guta; vuče-guta. Znatno lakše za bebu, tako da se ne preporučuje hranjenje na flašicu ukoliko imate mleko tj. ukoliko se izmlazate , jer može da dovede do prestanka dojenja. Beba svakako bira lakšu varijentu, ali ne i zdraviju u tom  slučaju. Naravno, hranićete je adaptiranim mlekom ukoliko za to imate razloge i doneli ste takvu odluku.

Prvi dan u kući sa bebom pre dolaska patronažne sestre

Kada da presvlačim pelene bebi?

Presvlačenje bebe se preporučuje svaki put kada se beba ukaki  ili neposredno pre podoja.

Ono što je značajno da znate je da beba treba da ima 6 mokrih pelena i bar jednu stolicu dnevno.

Odsustvo stolice ne znači da beba ima zatvor. Odsustvo mokrih pelena je svakako nešto što morate signalizirati svojoj patronažnoj sestri. Prva stolica novorođenčeta je lepljiva stolica crno-zelenkaste boje koja podseća na katran ili mašinsko ulje. Sastoji se od svega što je beba progutala tokom boravka u materici- plodove vode, sluzi, ćelija kože, žučnih soli. Nema poseban miris. Prelazna stolica očekuje se između 2. i 4. dana života, nešto je svetlija, maslinasto-zelenkasta, jačeg „mirisa“ tako da majka prepoznaje da bebu treba presvući.  Ona je znak da je novorođenče počelo da vari hranu i da creva normalno rade.

Zdrava stolica dojenog deteta  je žuta ili blago zelenkasta, kašaste ili kremaste konzistencije. Može biti i tečna (podseća na proliv) i da sadrži beličaste grumuljice. Nema težak, neprijatan miris zahvaljujući probiotskim bakterijama čiji rast podržava majčino mleko. Razne nijanse su normalne, često je zelenkaste boje, što može da zabrine roditelje, jer se u strahu da li beba dovoljno sisa svaka zelena boja stolice poistovećuje sa „stolicama gladi“. Na boju može da utiče i ishrana majke; ako dete nema druge simptome, nema razloga za brigu!

Kako izgleda zdrava stolica na mlečnoj formuli? Ona je gušća, raznih nijansi smeđe boje, sa primesama zelenkaste. Miris je oštriji od mirisa stolice dojenog deteta, ali manje intenzivan nego kod deteta koje jede čvrstu hranu. Majka će svakako osetiti kada je vreme za promenu pelene!

Beba plače!!! Šta da radim?

Jedan od načina komunikacije Vaše bebe sa Vama je i njen plač. Normalno je da beba plače do dva sata u toku dana ukoliko nema jasnog uzroka bebinog plača.Vrlo brzo prepoznaćete plač zbog toga što je beba gladna ili zato što želi Vašu pažnju.

Specijalista stukovna medicinska sestra, oblast javno zdavlje. Nastavnik Visoke zdravstvene škole u Beogradu. Član Republičke stručne komisije za podršku dojenju, razvojnoj i porodičnoj nezi novorođenčeta. Član tima za edukaciju zdravstvenih radnika (posebno patronažnih sestara) na nivou Srbije u oblasti dojenja.
Preporučujemo vam...
Petar Đokić kreativni tata
Petar Đokić kreativni tata inspiriše svesnim roditeljstvom
Petar Đokić kreativni tata je naša inspiracija! Ako pogledate instagram nalog s_petrom, videćete i zašto! On je nova generacija očeva, koji su angažovani oko svoje dece mnogo više nego što su to bile ranije generacije. Zainteresovan za psihološki razvoj deteta i spreman da uči. Očinstvo mu je zadovoljstvo a svoja…
9 saveta za uspešno uspavljivanje bebe
U prvim mesecima roditeljstva imate utisak da nikada više nećete spavati i da ćete narednih x godina bauljati svetom umorni, sa šansom da zadremate čim zastanete na duže od pet minuta.Ipak, ne mora biti tako. Donosimo vam 10 saveta za uspavljivanje bebe uz pomoć kojih će ona mirno spavati, baš…
dete od 3 godine
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni period
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni proces. Između druge i treće godine razvojni proces deteta je često za roditelja veoma zahtevan. Poželjan pristup je –  svesno roditeljstvo.Dete od 3 godine prvi put za sebe kaže JAMnogima je poznata treća godina kao vreme dečije tvrdoglavosti, neposlušnosti, stalnih ubeđivanja i…
Vaške u kosi
Vaške u kosi – Nitolic prevencija i lečenje
Vaške u kosi su jedna od najčešćih parazitskih bolesti kod ljudi  (Pediculus humanus capitis). Vaške napadaju prvenstveno decu u uzrastu od 3 godine do 11 godina. U ređim slučajevima i mlađu decu od 3 godine. Vaške mogu zapatiti i odrasli, tako da svi članovi domaćinstva mogu da pate od ove…