Prvi Dan u Kući sa Bebom

Došli ste iz porodilišta sa bebom, sve je pripremljeno za bebin doček. Prisutna je zebnja maki, da li će moći i kako će sama sa bebicom.

Ukoliko ste bili u prilici da sa svojom patronažnom sestrom komunicirate i  pre porođaja nećete imati nedoumice kao što su:

-Kada dojiti bebu, na dva ili tri sata?

-Kada je presvlačiti, koliko često?

– Da li sme da plače?

Kada i koliko dojiti bebu?

Beba se doji na zahtev, kada ona želi i traži dojku. Uobročavanje  bebe se ne preporučuje, što svakako ne znači da će podoji  trajati satima. Podoj traje oko 20-30 minuta. To nikako ne znači da je beba aktvna sve vreme, ona pravi kratke pauze. Princip dojenja: bebe vuče, vuče dok ne napuni usta i onda proguta. Broj podoja u toku 24h je oko 10-12 podoja. 

Beba se hrani adaptiranom formulom, kada i koliko?

Principflašice: vuče-guta; vuče-guta. Znatno lakše za bebu, tako da se ne preporučuje hranjenje na flašicu ukoliko imate mleko tj. ukoliko se izmlazate , jer može da dovede do prestanka dojenja. Beba svakako bira lakšu varijentu, ali ne i zdraviju u tom  slučaju. Naravno, hranićete je adaptiranim mlekom ukoliko za to imate razloge i doneli ste takvu odluku. 

VELIKO OSMOMARTOVSKO DARIVANJE 3
Ne brinite, brzo ćete se uhodati!

Kada da presvlačim pelene bebi?

Presvlačenje bebe se preporučuje svaki put kada se beba ukaki  ili neposredno pre podoja.

Ono što je značajno da znate je da beba treba da ima 6 mokrih pelena i bar jednu stolicu dnevno. Odsustvo stolice ne znači da beba ima zatvor. Odsustvo mokrih pelena je svakako nešto što morate signalizirati svojoj patronažnoj sestri.

Beba plače!!! Šta da radim?

Jedan od načina komunikacije Vaše bebe sa Vama je i njen plač. Normalno je da beba plače do dva sata u toku dana ukoliko nema jasnog uzroka bebinog plača.Vrlo brzo prepoznaćete plač zbog toga što je beba gladna ili zato što želi Vašu pažnju.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista stukovna medicinska sestra, oblast javno zdavlje. Nastavnik Visoke zdravstvene škole u Beogradu. Član Republičke stručne komisije za podršku dojenju, razvojnoj i porodičnoj nezi novorođenčeta. Član tima za edukaciju zdravstvenih radnika (posebno patronažnih sestara) na nivou Srbije u oblasti dojenja.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…