Po čemu se razlikuju adaptirane formule?

Po čemu se razlikuju adaptirane formule?

Po čemu se razlikuju adaptirane formule za bebe? Iako je majčino mleko najbolja hrana za bebu, postoje situacije kada majke iz različitih razloga nisu u mogućnosti da doje svoje bebe. Ili mame nemaju dovoljno mleka da zadovolje dnevne potrebe bebe za mlekom. Tada su tu adaptirane formule.

Po cemu se razlikuju adaptirane formule na tržištu?

Adaptirane mlečne formule su mamama i njihovim bebama značajno olakšale život i učinile ga kvalitetnijim. Svaka beba je jedinstvena – Osluškujete svoju bebicu i promenite adaptirano mleko ukoliko ima znakova, da im ona adaptirana formula, koju joj dajete ne odgovara. Konsultujte se sa pedijatrom, i izaberite onu koja je najprimerenija stanju vase bebice.

 

Po cemu se razlikuju adaptirane formule
Ukoliko ima znakova kod bebe da im adaptirana formula koju joj dajete ne odgovara, promenite je.

Adapštirane formule prema uzrastu bebe

Na tržištu postoji više vrsta adaptiranih formula, ali se one pre svega dele prema tome za koji uzrast su namenjene:

1) početne formule za odojčad (engl. infant formulae) koje su specijalno formulisane za odojčad tako da u potpunosti zadovolje nutritivne potrebe odojčadi  tokom prvih šest meseci života, odnosno do uvođenja dopunske ishrane;
2) prelazne formule za odojčad (engl. follow-on formulae) za razliku od početnih formula su tako formulisane tako da zadovolje nutritivne potrebe odojčadi starije od šest meseci kada odojčad  postepeno  prelazi na čvrstu hranu i predstavljaju glavnu tečnu namirnicu (mleko) za odojčad stariju od šest meseci.

Zakon je strogo propisao

Kako bi se obezbedilo da sastav formula bude takav da zadovolji specifične potrebe odojčadi  do šest meseci starosti (početne formule) i posle šest meseci (prelazne formule) kada se već uvodi čvrsta hrana u ishranu odojčadi, zakonskom regulativom se strogo propisuje sastav  formula za odojčad (koji se razlikuje kod početnih i prelaznih formula), kao i početne sirovine koje se mogu koristi u proizvodnji formula.

Pravilnik strogo propisuje sve sastojke i njihove količine koji se mogu naći u formulama za odojčad. Tako su po našoj regulativi tačno propisane sirovine koje se mogu koristi u proizvodnji formula, kao što su izvori proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina, minerala i druge nutritivne komponente, ali je strogo propisano i koje se pomoćne komponente mogu koristi u tehnološkom postupku proizvodnje (aditivi).

U formulama se tako mogu koristiti samo proteini kravljeg mleka, hidrolizati proteina kravljeg mleka (proteini razloženi na manje gradivne elemente kao što su peptidi i aminokiseline) i izolovani proteini iz soje (samostalno ili u kombinaciji sa kravljim proteinima). Kao izvori masti u formulama se mogu koristiti sva biljna ulja izuzev ulja susama i ulja pamuka, a kao izvori ugljenih hidrati se mogu koristiti npr. laktoza, glukoza, maltoza, saharoza, maltodekstrini, dok kod skrobova postoji zahtev da ne smeju da sadrže gluten. Takođe, propisani su i hemijski oblici vitamina i minerala i drugih supstanci koji se mogu koristi kao njihovi izvori u formulama.

Energetska vrednost adaptiranih formula

Pravilnik strogo propisuje energetsku vrednost koja se nalazi u 100 ml pripremljene formule, kao i  količinu svakog od proisutnog nutrijenta,  a ove vrednosti se razlikuju kod početnih i prelaznih formula, naravno  u skladu  sa različitim nutritivnim zahtevima odojčadi koje su samo na ishrani formulama (do navršenih šest meseci) i odojčadi kojoj se u ishranu uvode druge namirnice posle šestog meseca starosti 8prelazne formule). Ove količine su propisane kao raspon između minimalnih i maksimalnih vrednosti  koje ne smeju biti prekoračene.

Po cemu se razlikuju adaptirane formule
Pravilnik strogo propisuje energetsku vrednost koja se nalazi u 100 ml pripremljene formule.

Pa je tako, za početne formule propisano da energetska vrednost u 100 ml pripremljene formule (prema upustvu o pripremi) ne sme biti manja od 60 kcal i ne veća od 70 kcal, da sadržaj proteina izražene na 100 kcal pripremljene formule ne sme biti manji od 1,8 g i ne sme biti veći od 3 g, a na primer sadržaj gvožđa izražen na isti način ne sme biti manji od 0,3 g i veći od 1,3 g.

Oznake na AD formulama

Postoje razlike između formula za odojčad iste kategorije (početne ili prelazne) između različitih proizvođača. Naime, različiti proizvođači se mogu odlučiti za različite količine nutrijenata ali samo u okviru dozvoljenih vrednosti.

Isto tako formule se mogu razlikovati i u prisustvu ili odsustvu određenih sastojaka koja imaju posebnu nutritivnu ulogu, a čije je prisustvo u formulama dozvoljeno ali nije obavezno, kao što su frukto-oligo saharidi i galakto-oligosaharidi (prebiotska vlakna), nukleotidi, određene masne kiseline (dugolančane polinezasićene omega-3 masne kiseline kao što su dokozaheksaenska kiselina ili kraće DHA ili eikozapentaenska kiselina ili kraće EPA), fosfolipidi…

Oznaka 2

Sve formule za odojčad koje nemaju neku specijalnu medicinsku namene u odnosu na neko posebno stanje (bljuckanje, zatvor, kolike, alergije) u promet se stvaljaju stavljaju pod oznakom „početno mleko za odojčad“ (često se prepoznaje po oznaci 1 pored komercijalnog naziva) ili „prelazno mleko za odojčad“(označava se brojem 2 pored komercijanog naziva).

Oznaka 3

Takođe, na tržištu se mogu naći prelazna mleka sa oznakom 3  pored komercijalnog naziva i uglavnom su namenjena deci od 10 meseca životi. Međutim, ove formule prema zakonskoj regulativi imaju isti propisani sastav u onim dozvoljenim granicama kao i prelazne formule sa osnakom 2 (za odojčad sa navršenih 6 meseci) odnosno prema regulativi pripadaju istoj kategoriji, a to su prelazne formule.

Po cemu se razlikuju adaptirane formule
Različiti proizvođači se mogu odlučiti za različite količine nutrijenata ali samo u okviru dozvoljenih vrednosti.

Adaptirane formule za posebne medicinske namene

Pored početnih i prelaznih formula standardnog sastava, na tržištu postoje i formule koje se ubrajaju u hranu za posebne medicinske namene, odnosno namenjene za ishranu beba sa posebnim potrebama ili stanjima, kao što su prevremeno rođena odojčad ili odojčad sa malom telesnom težinom na rođenju, bebe sa predispozicijom ili utvrđenom alergijom na proteine kravljeg mleka i/ili intolerancijom na laktozu, odojčad sa učestalim vraćanjem želudačnog sadržaja (bljuckanjem), ali u u stanjima kao što su dijareja (prolivi) ili grčevi.

Adaptirane formule se čuvaju i pripremaju  na bezbedan i jednostavan način.

Važno je da još jednom ukažemo na neprocenjiv značaj dojenja za bebu i na apsolutnu nadmoćnost majčinog mleka u odnosu na formule, pa samim tim i na njegovu nezamenljivost.

Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…