Potrebe u Prvih 6 Meseci Bebe (za adaptirane formule)

potrebe za adaptiranom mlečnom formulom za bebe do šestog meseca života

Navedene su okvirne preporuke za količinu  adaptiranog mleka po obroku i broj obroka, od 0-6 meseci bebe.

Kakve su potrebe za adaptiranom formulom, bebe do 6. meseca?

Imajte na umu da su  potrebe svakog deteta individualne! Uz svako pakovanje mlečne formule priložena je merica i  uputstvo za pripremu (najčešće se jedna merica priprema sa 30 ml vode).

Uzrast odojčetaProkuvana voda/mlBroj mericaBroj obroka na dan
1.    i 2. nedelja   9036
2.    i 4. nedelja 12045
2.mesec 15055
3.    i 4. mesec 18065
5.    i 6. mesec 21077

 

potrebe za mlekom u prvih 6 meseci bebe na adaptiranoj formuli

Hranjenje na flašicu

Dokazano je da hranjenje na flašicu povećava rizik od gojaznosti kasnije u detinjstvu i u odraslom dobu. Ovo su neki od saveta kako da predupredite prekomerno hranjenje deteta:

  • Izbegavajte prekomerno hranjenje tako što ćete bebi davati obrok na zahtev, a ne prema rasporedu.
  • Izbegavajte cucle sa širokim otvorom iz kojih mleko teče u mlazu.
  • Držite flašicu u takvom položaju da cucla ne bude sve vreme ispunjena mlekom i da beba ne bude prisiljena da guta bez daha;
  • Posmatrajte bebu kako bi uočili znake sitosti i tako na vreme prekinuli obrok; ne forsirajte dete da pojede celu pripremljenu količinu!
  • Pokušajte hranjene iz šoljice; bebe su vrlo rano spremne da piju iz šolje.

Moguće alergijske reakcije na adaptiranu formulu

Ako primetite neuobičajene simptome (sitne ospe, otoci, crvenilo…) – idite odmah kod pedijatra! Kada su u pitanju adaptirane mlečne formule, pošto se sve one prave od kravljeg mleka, u njegovom osnovu, zapravo, stoji nepodnošenje njegovih proteina. U tom slučaju detetu se, umesto standardne adaptirane formule, daje specijalna formula sa hidrolizatima koji, zapravo, predstavljaju razložene („usitnjene“) proteine kravljeg mleka, koji, zbog svoje manje veličine, nemaju potencijal da izazovu alergijsku reakciju.

potrebe za mlekom u prvih 6 meseci bebe

Adaptirane mlečne formule su mamama i njihovim bebama značajno olakšale život i učinile ga kvalitetnijim. U dogovoru s pedijatrom,  izaberite onu koja je najprimerenija stanju vase bebice. Čuvaju se  i pripremaju  na bezbedan i jednostavan način.

Ukoliko ne postoje medicinske indikacije za to da ne dojite, pre odluke o prekidu laktacije razmislite još jednom. Ako imate  problem na početku laktacije, pa je to razlog,  znajte da ih mnoge mame imaju i nemojte se obeshrabriti, jer početni problemi oko dojenja, zaborave se kasnije…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Enterosgel
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…