Potrebe u prvih 6 meseci bebe, za adaptirane formule

Potrebe u prvih 6 meseci bebe, za adaptirane formule

Potrebe u prvih 6 meseci bebe, za adaptirane formule –  navedene su okvirne preporuke za količinu  adaptiranog mleka po obroku i broj obroka, od 0-6 meseci bebe.

Kakve su potrebe za adaptiranom formulom, bebe do 6. meseca?

Imajte na umu da su  potrebe svakog deteta individualne! Uz svako pakovanje mlečne formule priložena je merica i  uputstvo za pripremu (najčešće se jedna merica priprema sa 30 ml vode).

Uzrast odojčetaProkuvana voda/mlBroj mericaBroj obroka na dan
1.    i 2. nedelja   9036
2.    i 4. nedelja 12045
2.mesec 15055
3.    i 4. mesec 18065
5.    i 6. mesec 21077

 

Potrebe u prvih 6 meseci bebe, za adaptirane formule

Hranjenje na flašicu

Dokazano je da hranjenje na flašicu povećava rizik od gojaznosti kasnije u detinjstvu i u odraslom dobu. Ovo su neki od saveta kako da predupredite prekomerno hranjenje deteta:

  • Izbegavajte prekomerno hranjenje tako što ćete bebi davati obrok na zahtev, a ne prema rasporedu.
  • Izbegavajte cucle sa širokim otvorom iz kojih mleko teče u mlazu.
  • Držite flašicu u takvom položaju da cucla ne bude sve vreme ispunjena mlekom i da beba ne bude prisiljena da guta bez daha;
  • Posmatrajte bebu kako bi uočili znake sitosti i tako na vreme prekinuli obrok; ne forsirajte dete da pojede celu pripremljenu količinu!
  • Pokušajte hranjene iz šoljice; bebe su vrlo rano spremne da piju iz šolje.

Potrebe u prvih 6 meseci bebe, za adaptirane formule

Alergijske reakcije na adaptiranu formulu

Ako primetite neuobičajene simptome (sitne ospe, otoci, crvenilo…) – idite odmah kod pedijatra! Kada su u pitanju AD mlečne formule, pošto se sve one prave od kravljeg mleka, u njegovom osnovu, zapravo, stoji nepodnošenje njegovih proteina. U tom slučaju detetu se, umesto standardne adaptirane formule, daje specijalna formula sa hidrolizatima koji, zapravo, predstavljaju razložene („usitnjene“) proteine kravljeg mleka, koji, zbog svoje manje veličine, nemaju potencijal da izazovu alergijsku reakciju.

Adaptirane mlečne formule su mamama i njihovim bebama značajno olakšale život i učinile ga kvalitetnijim. U dogovoru s pedijatrom,  izaberite onu koja je najprimerenija stanju vase bebice. Čuvaju se  i pripremaju  na bezbedan i jednostavan način.

Ukoliko ne postoje medicinske indikacije za to da ne dojite, pre odluke o prekidu laktacije razmislite još jednom. Ako imate  problem na početku laktacije, pa je to razlog,  znajte da ih mnoge mame imaju i nemojte se obeshrabriti, jer početni problemi oko dojenja, zaborave se kasnije…

Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Nutritivni kvasac
Nutritivni kvasac, šta sadrži i kako se koristi?
Nutritivni kvasac je zbog svojih nutritivnih benefita i bogatstva vitamina B12 postao sve više popularan. Sve češće je zastupljen u ishrani svih populacionih grupa (trudnice, deca, mame u periodu oporavka od porođaja…). Posebno je dragocen u veganskoj i vegeterijanskoj ishrani. Koje su zdravstvene prednosti korišćenja nutritivnog kvasca a kada treba…
Dete tokom razvoda roditelja
Dete tokom razvoda roditelja – 2 Najvažnija koraka
Dete tokom razvoda roditelja prolazi značajnu promenu u životu. Roditelsjki savez je nastao nakon partnerskog saveza, kao plod partnerskog saveza ili kao ishod istog. Šta nam u stvari to govori? Sve što karakteriše partnerski savez boji i roditeljski. Opšte poznato je da kvalitetni partnerski odnosi uveliko doprinose dobrobiti dece u…