Potrebe u prvih 6 meseci bebe za adaptiranom formulom

Potrebe u prvih 6 meseci bebe za adaptiranom formulom

Sadržaj

Kakve su potrebe u prvih 6 meseci bebe za adaptiranom formulom? Navedene su okvirne preporuke za količinu  adaptiranog mleka po obroku i broj obroka, od 0-6 meseci bebe.

Kakve su potrebe za adaptiranom formulom bebe do 6. meseca?

Odojčetu hranjenom na flašicu u prvim nedeljama potrebno je približno 60-90ml po obroku. Tražiće obrok svaka tri do četiri sata, za razliku od dece na prirodnoj ishrani koja u ovom uzrastu imaju 8-12 obroka. Krajem prvog meseca popiće najmanje 120ml. Ritam hranjenja uglavnom postaje predvidiv, približno na četiri sata. Količina obroka povećavaće se približno za 30 ml svakog narednog  meseca. Sve dok ne dođe do maksimalnih 210–240 ml.  Između 2. i 4. meseca, većini odojčadi koja se hrani na flašicu ne treba noćni obrok. Ali kao i u svemu drugome i ovde postoje razlike od deteta do deteta.

Potrebe u prvih 6 meseci bebe za adaptiranom formulom

Prve nedelje i mesece života karakterišu i kratkotrajni periode vrlo intenzivnog rasta. Tada se bebine potrebe za mlekom naglo povećavaju, bilo da su dojene ili hranjene formulom. Obično krajem 2. nedelje, između 2. i 4. nedelje, oko 3. i 6. meseca. Dete u tom periodu brzo isprazni flašicu sa svojom uobičajenom količinom mleka. Nervozno je, plače i traži još, budi se noću.

 

Svako dete ima svoje potrebe

Najvažnije je da zapamtimo da je svako dete jedinstveno bez obzira na to da li je hranjeno na flašicu ili dojeno. Ne postoji uputstvo koje vam  može precizno reći koliko često da hranite dete i koju količinu mlečne formule mu treba dati. Dete će najbolje samo regulisati unos u skladu sa svojim potrebama. Ako ste zabrinuti za ishranu svog odojčeta posavetujte se sa pedijatrom; ako dobro napreduje u težini i psihomotornom razvoju, znači da ste na dobrom putu i da dobro tumačite bebine ponašanje i poruke.

Potrebe u prvih 6 meseci bebe za adaptiranom formulom

Tabela daje samo grub okvir za planiranje ishrane odojčeta mlečnom formulom. Uz svako pakovanje mlečne formule priložena je merica. Najčešće se jedna merica priprema sa 30 ml vode. I uputstvo za pripremu koga se treba pridržavati. Temperatura vode, način pripreme, higijena pribora.

Tabela  – Potrebe u prvih 6 meseci bebe za adaptiranom formulom

potrebe u prvih 6 meseci bebe

Hranjenje na flašicu

Dokazano je da hranjenje na flašicu povećava rizik od gojaznosti kasnije u detinjstvu i u odraslom dobu. Ovo su neki od saveta kako da predupredite prekomerno hranjenje deteta:

  • Izbegavajte prekomerno hranjenje tako što ćete bebi davati obrok na zahtev, a ne prema rasporedu.
  • Izbegavajte cucle sa širokim otvorom iz kojih mleko teče u mlazu.
  • Držite flašicu u takvom položaju da cucla ne bude sve vreme ispunjena mlekom. Da beba ne bude prisiljena da guta bez daha.
  • Posmatrajte bebu kako bi uočili znake sitosti. Usporano sisa, gura cuclu iz usta, pokazuje interesovanje za druge aktivnosti oko sebe. I tako možete na vreme prekinuti obrok. Ne forsirajte dete da pojede celu pripremljenu količinu!
  • Pokušajte hranjene iz šoljice; bebe su vrlo rano spremne da piju iz šolje.

Potrebe u prvih 6 meseci bebe za adaptiranom formulom

Alergijske reakcije na adaptiranu formulu

Ako primetite neuobičajene simptome (sitne ospe, otoci, crvenilo…) – idite odmah kod pedijatra! Kada su u pitanju AD mlečne formule, pošto se sve one prave od kravljeg mleka, u pitanju je alergija na proteine kravljeg mleka. U tom slučaju detetu se, umesto standardne adaptirane formule, daje specijalna formula sa hidrolizatima koji. Zapravo, predstavljaju razložene („usitnjene“) proteine kravljeg mleka, koji, zbog svoje manje veličine, nemaju potencijal da izazovu alergijsku reakciju. Dijagnozu alergije na proteine kravljeg mleka i izbor mlečne formule za ovu decu postavlja pedijatrijski gastroenterolog/alergolog.

Kada govorimo o ishrani novorođenčeta i odojčeta neophodno je da se podsetimo da je majčino mleko najbolji izbor za svako dete. Ono pruža sve što je detetu potrebno za optimalni rast i razvoj. Ipostavlja temelje dobrog zdravlja za ceo život. Ukoliko iz nekog razloga dete nije na prirodnoj ishrani, preporučuje se ishrana adaptiranom mlečnom formulom. Izbor formule zavisi od uzrasta deteta i njegovih individualnih potreba. Da li je prevremeno rođeno, male težine, da li ima probleme kao što su refluks, kolike ili zatvor. Da li u porodici postoje alergijske bolesti, o čemu treba da se posavetujete sa pedijatrom. Mlečne formule se koriste tokom cele prve godine i ne preporučuje se ishrana mlekom životinjskog porekla. Kravlje, kozje, ovčje, sve do prvog rođendana. Niti ishrana napitcima biljnog porekla (bademovo, ovseno, sojino „mleko“).

Potrebe u prvih 6 meseci bebe za adaptiranom formulom

Ukoliko ne postoje medicinske indikacije za to da ne dojite, pre odluke o uvođenju mlečne fomule i prekidu laktacije razmislite još jednom. Ako imate  problem na početku laktacije, pa je to razlog,  znajte da ih mnoge mame imaju i nemojte se obeshrabriti. Jer se početni problemi oko dojenja uspešno savladavaju uz strpljenje, upornost i stručnu pomoć i  zaborave se kasnije

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...