Prvi mesec bebe – 10 preporuka za bolji razvoj i negu

Prvi mesec bebe

Sadržaj

Prvi mesec bebe je period upoznavanja sa vašom bebom i uhodavanja u novoj, roditeljskoj ulozi. Svakoga dana sticaćete nova znanja i veštine i dodatno samopouzdanje.

Prvi mesec bebe – period intenzivnog rasta

Dinamika rasta zavisti od zrelosti novorođenčeta, njegove težine na rođenju i brojnih drugih faktora. Mame koje doje, treba da budu strpljive u prvim danima i nedeljama, ne treba očekivati da beba počne da napreduje od prvog dana po izlasku iz porodilišta.

Bilo bi dobro da dete “dogura” do porođajne težine oko10.dana. U prvim danima kod kuće neka deca stagniraju u težini, dok se mama ne snađe i tim mama-beba ne uhoda. Važno je samo da beba tom periodu ne gubi u težini i da se ne dehidrira!

Prvi mesec bebe

Na kraju prvog meseca dete bi trebalo da ima težinu bar 600gr veću nego na rođenju. Ako je beba napredovala manje (između 400 i 600gr) ne treba odmah uvoditi dohranu. Proverite  kako beba sisa, pronađite  preporuke za stimulaciju laktacije i proveriti težinu za nedelju dana. Beba treba za sedam dana da dobije bar 180 gr (25-30gr dnevno).

Rast deteta u ovom periodu je ubrzan (tokom prvih 18 meseci meri se dužina, a kasinije visina), prosečno je oko 2,5cm do 3,5cm mesečno.

Kako raste glava bebe?

Veoma je brz i rast glavice, zbog brzog rasta mozga. U prvom tromesečju glavica raste prosečno 1cm mesečno. Da se ne biste nepotrebno sekirali, važno je da znate da obim glavice na rođenju nije uvek realan – kod nekih beba je manji, zbog preklapanja kostiju lobanje pri prolasku kroz uzan porođajni kanal. Dok je, kod nekih beba veći zbog porođajnog naduva ili kefalhematoma. Dalje merenje nakon prvog meseca pokazaće realan porast obima glave vaše bebe.

Ishrana bebe u 1. mesecu života

Prvi mesec bebe

Dojenje na zahtev

Majčino mleko je najbolja hrana za novorođenče i odojče, koja mu obezbeđuje optimalni rast i razvoj i dobro zdravlje tokom celog života. Za uspešno dojenje preporučuje se da beba sisa na zahtev. To znači da mama prepoznaje signale gladi koje beba šalje i ne čeka da počne neutešno da plače, jer je tada već previše uznemirena i nervozna da bi mogla uspešno da sisa.

Da li da budim bebu da bih je nahranila?

Novorođenče ima 8-12 podoja tokom dana i noći, u nepravilnim intervalima. Ako beba tokom dana spava duže od dva sata, podstaknite je da se probudi i sisa. Učinite to tako što ćete je uzeti u naručje, promeniti pelene, pričati joj. Tokom podoja držite bebu tako da možete da je gledate dok sisa. Tokom prvog meseca beba najbolje vidi na rastojanju od 20-30cm i razaznaje vaše lice (priroda je sve uredila, samo treba da je sledimo!).

U početku dojenja možete se suočiti sa različitim izazovima (briga da li mleka ima dovoljno i da li je mleko dobrog kvaliteta, da li beba dobro sisa, ravne ili uvučene bradavice, ragade, naglo nadolaženje mleka). Potražite pomoć patronažne sestre na vreme, jer se skoro sve ove prepreke mogu uspešno savladati! Od druge nedelje života detetu je uz dojenje potreban i dodatak vitamina D (400i.j. dnevno), kao i vitamin K (0,25mg dnevno tokom prva tri meseca).

Preporuke unosa vitamina K se odnose pre svega na novorođenčad koja su na prirodnoj ishrani , kao i kod novorođenčadi posle teške i/ili kod produžene neonatalne žuticeu slučaju primene antibiotika, kao i uzimanja određenih lekova od strane majke (antibiotici; antipepileptici).

Prvi mesec bebe

AD formule

Ukoliko iz nekog razloga ne dojite vašu bebu, hranićete je mlečnom formulom. Informišite se o preporukama za hranjenje deteta iz glašice, kao i za bezbednu pripremu formule i higijenu pribora. Imajte na umu da su  potrebe svakog deteta individualne! Uz svako pakovanje mlečne formule priložena je merica i  uputstvo za pripremu (najčešće se jedna merica priprema sa 30 ml vode).

Mlečne formule sadrže mnogo više D I K vitamina negio majčino mleko. Ukoliko se dete hrani mlečnom formulom, nije mu potrebno dodavati K vitamin, a količina D vitamina zavisi od toga da li je dete isključivo na formuli ili kombinovanoj ishrani (dojenje+formula), o čemu treba da se posavetujete sa bebinim pedijatrom.

Dnevni ritam i rutine bebe u prvom mesecu

Tokom prvog meseca beba najviše vremena provodi u snu. Dnevni ritam još nije uspostavljen, kao ni ritam hranjenja. Kupanje, spavanje i igra treba da budu deo svakodnevne rutine. Svaki trenutak sa bebom koristite za komunikaciju i igru. Već od treće nedelje života bebu možete izvoditi u šetnju, bez obzira na doba godine, Prve šetnje su 15-30 minuta, a dužina se povećava zavisno od vremenskih uslova.

Prvi mesec bebe

Šta ume beba u prvom mesecu?

 • Kad leži na stomaku kratko odiže glavu od podloge.
 • Podiže obe ruke prema svojim ustima.
 • Slobodno pokreće „maše“rukama i nogama.
 • Drži vaš prst čvrsto u šaci, otvara i zatvara šaku kada je dodirnete.
 • Reaguje na poznate glasove i zvukove.
 • Kada mu nešto pričate, uspori pokrete, sluša.
 • Opušta se kada je uzmete u naručje.
 • Okreće glavu ka ruci koja joj miluje obraz.
 • Kratko posmatra predmete.
 • Oglašava se gukanjem

Prvi mesec bebe

Podsticanje razvoja bebe u prvom mesecu

 • Dojite svoju bebu ukoliko ste u mogućnosti.
 • Mazite bebu što češće, milujte je i držite u naručju.
 • Držite bebu što češće u kontaktu koža-na-kožu.
 • Gledajte bebu u oči, pričajte joj i pevajte.
 • Budite nežni i strpljivi

Od prvih dana života beba komunicira sa vama, gestom, mimikom, glasom, i na kraju plačem, ako njena potreba nije prepoznata ui zadovoljena. Ovo je vreme za upoznavanje bebe, njenog jedinstvenog temperamenta i karaktera. Posmatrajte svoju bebu i osluškujte njen plač; vremenom ćete naučiti da prepoznajete šta beba pokušava da vam „kaže”. Da li je gladna, mokra, da li joj je pretoplo ili hladno, da li je pospana, ima grčeve, ili jednostavno želi vaš dodir i zagrljaj. Reagujte na bebin plač, ne bojte se da ćete je tako razmaziti! Beba plače oko dva sata dnevno, najviše po podne i uveče.

Ako beba neutešno plače, probajte da ostanete mirni. Uzmite bebu i probajte da je utešite, ako vam ne uspeva, ostavite je i odmorite na kratko pa probajte ponovo. Bebi će svakako značiti vaše prisustvo, čak i ako ne uspete odmah da otklonite uzrok plakanja. Ukoliko ste i vi i beba jako uznemireni, prepustite je nekom od ukućana, a vi se osamite negde gde možete da se smirite i priberete. Nikada nemojte drmusati i tresti bebu u pokušaju da je umirite!

Šta je važno za bezbednost bebe u prvom mesecu života?

Od prvog dana života svoga deteta vodite računa o njegovoj/njenoj bezbednosti. Nastojte da obezbedite bezbedno okruženje za dete, da sprečite nezgode i nesreće, a da pri tome ne sputavate dete i ne ograničavate njegove aktivnosti i razvoj.

 • Upoznajte se sa preporukama za bezbedno spavanje.
 • Prostor u kome dete boravi i spava treba da bude bez duvanskog dima.
 • Pre kupanja proverite temperaturu vode.
 • Nemojte baratati vrućim tečnostima dok držite dete.
 • U prevoznim sredstvima koristite sigurnosno auto sedište, informišite se sa preporukama za postavljanje sedišta i smeštanje deteta.

Preventivni pregledi i vakcinacija

Nakon izlaska iz porodilišta brigu o mami i novorođenčetu preuzima patronažna sestra, kojoj možete da se obratite za savet i pomoć do prvog odlaska kod pedijatra. Prvi preventivni/sistematski pregled odojčeta je sa navršenih mesec dana. To je vreme i za drugu dozu vakcine protiv hepatitisa B.

Zapišite raspored rada i telefone dežurnih Pedijatrijskih ustanova, kao i Doma zdravlja, da ih imate pri ruci u slučaju neke vanredne i hitne situacije.

Šta treba da zabrine?

Od otpusta iz porodilišta patronažna sestra i pedijatar u domu zdravlja prate zdravstveno stanje deteta, njegov rast i psihomotorni razvoj. Ukoliko imate bilo kakvu dilemu ili zabrinutost oko razvoja vašeg deteta, pitajte, naročito ako:

Roditelj se ne rađa i ne postoji “fakultet za roditeljstvo”. Roditeljem postajete kada se Vaše dete rodi i zajedno sa njim/njom rastete I napredujete. Uz ljubav i strpljenje, prihvatanje deteta kao posebne, jedinstvene ličnosti Vi ste najbolji roditelj za svoje dete. Svako od nas je neponovljiva individua, jedna jedina i jedinstvena. Kao posvećen, ali često i zabrinut roditelj, važno je da znate da svako dete raste i razvija se svojim tempom. Da su svi saveti i preporuke samo okvir za razumevanje, praćenje i posticanje individualnog razvoja vašeg deteta.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...