Prvi pregled bebe po izlasku iz porodilišta

Prvi pregled bebe po izlasku iz porodilišta

Prvi pregled bebe po izlasku iz porodilišta je nakon jednog meseca. Po izlasku iz porodilišta brigu o majci i detetu preuzima patronažna služba doma zdravlja. Pre otpusta iz porodilišta pažljivo pročitajte otpusnu listu i tražite, ukoliko vam je potrebno, dodatne informacije od pedijatra oko redovnih ili, ako su preporučeni, dodatnih pregleda specijalista. Informišite se takođe da li postoji mogućnost da, u slučaju potrebe, dovedete dete na pregled u ambulantu porodilišta (jedan od kriterijuma na osnovu kojih ćete izabrati porodilište, ako za to ima mogućnosti).

Prvi pregled bebe po izlasku iz porodilišta

Prvi je,  mesec dana od rođenja bebe. Oni su prava prilika da se svi eventualni problemi na vreme uoče, da se uredno prati rast i razvoj bebe, ali i prilika da roditelji razreše svoje dileme po pitanju podizanja deteta te da dobiju sve korisne informacije na jednom mestu.

Važno je da iz porodilišta izađete sa osnovnim informacijamao dojenju i hranjenju deteta, nezi, kupanju, bezbednom spavanju, kako da postupate sa detetom, kako da ga umirite ako plače.

Patronažna sestra tokom pet obaveznih (a prema potrebama i više) poseta procenjuje kako se roditelji snalaze u brizi oko deteta, pomaže majci i nadzire dojenje, brine o nezi pupčane rane, procenjuje da li dete ima žuticu ili neki drugi zdravstveni problem koji zahteva odlazak kod lekara.

Prvi pregled bebe po izlasku iz porodilišta

Najčešći problemi koji se mogu javiti u prvim danima i nedeljama posle rođenja su teškoće oko dojenja ili sumnja majke da dete ne napreduje dobro, problemi sa pupčanom ranom ili žutica. U tim slučajevima patronažna sestra zakazuje pregled kod pedijatra u domu zdravlja ili  upućuje dete u ambulantu porodilišta.

Za procenu uspešnosti dojenja, količine mleka i napredovanja deteta mesec dana je previše dug period i postoji rizik da će se majka obeshrabriti, dati formulu na flašicu ili potpuno odustati od dojenja još pre prve kontrole kod pedijatra. Zbog toga je dragocena mogućnost ranije kontrole težine, bilo u porodilištu ili u savetovalištu doma zdravlja, naročito za decu rođenu pre vremena ili sa malom težinom, blizance ili decu koja su imala veći gubitak u težini u prvim danima, pogotovu ako je to prvo dete i roditelji nemaju iskustva.

Kako izgleda prvi pregled bebe po izlasku iz porodilišta?

Pregled počinje  merenjem detetaSestra meri  težinu, dužinu i obim glave. Nakon toga roditelji ulaze u ordinaciju pedijatra. Na osnovu podataka iz otpusne liste iz porodilišta, pedijatar stiče uvid u novorođenčetovo stanje, da li je bilo nekih problema tokom trudnoće, porođaja ili u prvim danima posle rođenja.  Upoređuje telesnu težinu na rođenju i na  otpustu iz porodilišta i sadašnju i zaključuje koliko je beba napredovala. Onda će pedijatar pregledati bebu:  glavu, fontanele, oči, uši, nos, usta (da li ima sora, da li dete ima kratak frenulum jezika), vrat (neke povrede koje nastaju na rođenju klinički se ispolje tek nakon mesec dana), pupak, kožu, stomak, kukove. Slušalicama sluša pluća i srce.  Lekar će proveriti bebine reflekse i proveriti u kom položaju leži, kako pokreće ili podiže glavicu, da li se i kako oslanja na ručice. Ukoliko je dete zdravo, dobija drugu dozu vakcine protiv hepatitisa B.

Prvi pregled bebe po izlasku iz porodilišta

Šta pedijatar pita roditelje na prvom pregledu

Kako se beba hrani:  da li sisa, da li ima problema sa dojenjem (po potrebi pregleda dojke majci). Ukoliko dete ne sisa, informiše se o razlogu, koju formulu dobija. Informiše se kako dete spava, kakav mu je ritam, da li ima grčeve.

Prvi pregled bebe po izlasku iz porodilišta

Šta pedijatar savetuje roditelje na prvom pregledu?

O profilaktičnoj primeni D vitamina (od 8.dana života), K vitamina (za bebe na prirodnoj ishrani), o načinu povijanja, zakazuje ultrazvučni pregled kukova, razgovara sa roditeljima o kalendaru vakcinacije. Procenjuje da li ima potrebe da se dete pošalje na konsultaciju kod fizijatra, najčešće zbog položajnih deformiteta stopala ili asimetričnog držanja glavice.

Roditeljima su potrebni i dragoceni i saveti kako da postiču razvoj svog deteta: kako da mu se obraćaju, da detetu pričaju, pevaju i čitaju od rođenja, da reaguju na detetov plač.

Šta roditelji pitaju pedijatra

Pitajte sve što vas zanima u vezi sa bebom, njenim zdravljem, negom, ishranom i ponašanjem. Pre nego što krenete kod lekara, sastavite spisak pitanja kako neko ne bi zaboravili.

Preporučuje se da prvom pregledu prisustvuju oba roditelja, kako bi se i tata od početka uključio u ceo proces odgajanja deteta. Prvi kontakt sa pedijatrom veoma je važan roditeljima. Roditelji, posebno oni bez iskustva, tada su više uplašeni nego što uživaju u roditeljstvu. Potvrda da se dobro brinu o detetu i pohvala zdravstvenih radnika puno im znači.

Na kraju posete zakazuje se sledeći pregled, za mesec dana, kada se nastavlja vakcinacija prema kalendaru vakcinacije. Ako dete nije dovoljno napredovalo ( 400-600 grama u odnosu na težinu na rođenju), pedijatar daje majci savete kako da poboljša laktaciju i dojenje i zakazuje kontrolu za nedelju dana.

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…