Prvi pregled bebe kod pedijatra po izlasku iz porodilišta

Prvi pregled bebe

Sadržaj

Prvi pregled bebe po izlasku iz porodilišta je nakon jednog meseca. Po izlasku iz porodilišta brigu o majci i detetu preuzima patronažna služba doma zdravlja. Pre otpusta iz porodilišta pažljivo pročitajte otpusnu listu i tražite, ukoliko vam je potrebno, dodatne informacije od pedijatra oko redovnih ili, ako su preporučeni, dodatnih pregleda specijalista. Informišite se takođe da li postoji mogućnost da, u slučaju potrebe, dovedete dete na pregled u ambulantu porodilišta (jedan od kriterijuma na osnovu kojih ćete izabrati porodilište, ako za to ima mogućnosti).

Prvi pregled bebe kod pedijatra po izlasku iz porodilišta

Prvi je,  mesec dana od rođenja bebe. Oni su prava prilika da se svi eventualni problemi na vreme uoče, da se uredno prati rast i razvoj bebe, ali i prilika da roditelji razreše svoje dileme po pitanju podizanja deteta te da dobiju sve korisne informacije na jednom mestu.

Važno je da iz porodilišta izađete sa osnovnim informacijamao dojenju i hranjenju deteta, nezi, kupanju, bezbednom spavanju, kako da postupate sa detetom, kako da ga umirite ako plače.

Patronažna sestra tokom pet obaveznih (a prema potrebama i više) poseta procenjuje kako se roditelji snalaze u brizi oko deteta, pomaže majci i nadzire dojenje, brine o nezi pupčane rane, procenjuje da li dete ima žuticu ili neki drugi zdravstveni problem koji zahteva odlazak kod lekara.

Prvi pregled bebe

Najčešći problemi koji se mogu javiti u prvim danima i nedeljama posle rođenja su teškoće oko dojenja ili sumnja majke da dete ne napreduje dobro, problemi sa pupčanom ranom ili žutica. U tim slučajevima patronažna sestra zakazuje pregled kod pedijatra u domu zdravlja ili  upućuje dete u ambulantu porodilišta.

Za procenu uspešnosti dojenja, količine mleka i napredovanja deteta mesec dana je previše dug period i postoji rizik da će se majka obeshrabriti, dati formulu na flašicu ili potpuno odustati od dojenja još pre prve kontrole kod pedijatra. Zbog toga je dragocena mogućnost ranije kontrole težine, bilo u porodilištu ili u savetovalištu doma zdravlja, naročito za decu rođenu pre vremena ili sa malom težinom, blizance ili decu koja su imala veći gubitak u težini u prvim danima, pogotovu ako je to prvo dete i roditelji nemaju iskustva.

Prvi pregled bebe

Kako izgleda prvi pregled bebe po izlasku iz porodilišta?

Pregled počinje  merenjem detetaSestra meri  težinu, dužinu i obim glave. Nakon toga roditelji ulaze u ordinaciju pedijatra. Na osnovu podataka iz otpusne liste iz porodilišta, pedijatar stiče uvid u novorođenčetovo stanje, da li je bilo nekih problema tokom trudnoće, porođaja ili u prvim danima posle rođenja.  Upoređuje telesnu težinu na rođenju i na  otpustu iz porodilišta i sadašnju i zaključuje koliko je beba napredovala. Onda će pedijatar pregledati bebu:  glavu, fontanele, oči, uši, nos, usta (da li ima sora, da li dete ima kratak frenulum jezika), vrat (neke povrede koje nastaju na rođenju klinički se ispolje tek nakon mesec dana), pupak, kožu, stomak, kukove. Slušalicama sluša pluća i srce.  Lekar će proveriti bebine reflekse i proveriti u kom položaju leži, kako pokreće ili podiže glavicu, da li se i kako oslanja na ručice. Ukoliko je dete zdravo, dobija drugu dozu vakcine protiv hepatitisa B.

Prvi pregled bebe

Šta pedijatar pita roditelje na prvom pregledu bebe

Kako se beba hrani:  da li sisa, da li ima problema sa dojenjem (po potrebi pregleda dojke majci). Ukoliko dete ne sisa, informiše se o razlogu, koju formulu dobija. Informiše se kako dete spava, kakav mu je ritam, da li ima grčeve.

Šta pedijatar savetuje roditelje na prvom pregledu?

O profilaktičnoj primeni D vitamina (od 8.dana života), K vitamina (za bebe na prirodnoj ishrani), o načinu povijanja, zakazuje ultrazvučni pregled kukova, razgovara sa roditeljima o kalendaru vakcinacije. Procenjuje da li ima potrebe da se dete pošalje na konsultaciju kod fizijatra, najčešće zbog položajnih deformiteta stopala ili asimetričnog držanja glavice.

Roditeljima su potrebni i dragoceni i saveti kako da postiču razvoj svog deteta: kako da mu se obraćaju, da detetu pričaju, pevaju i čitaju od rođenja, da reaguju na detetov plač.

Prvi pregled bebe

Šta roditelji pitaju pedijatra

Pitajte sve što vas zanima u vezi sa bebom, njenim zdravljem, negom, ishranom i ponašanjem. Pre nego što krenete kod lekara, sastavite spisak pitanja kako neko ne bi zaboravili.

Preporučuje se da prvom pregledu prisustvuju oba roditelja, kako bi se i tata od početka uključio u ceo proces odgajanja deteta. Prvi kontakt sa pedijatrom veoma je važan roditeljima. Roditelji, posebno oni bez iskustva, tada su više uplašeni nego što uživaju u roditeljstvu. Potvrda da se dobro brinu o detetu i pohvala zdravstvenih radnika puno im znači.

Na kraju posete zakazuje se sledeći pregled, za mesec dana, kada se nastavlja vakcinacija prema kalendaru vakcinacije. Ako dete nije dovoljno napredovalo ( 400-600 grama u odnosu na težinu na rođenju), pedijatar daje majci savete kako da poboljša laktaciju i dojenje i zakazuje kontrolu za nedelju dana.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...