Pregled Bebe Kada Izlađe Iz Porodilišta

0

Prvi konsultativni pregledi novorođenčadi kod pedijatra započinju kad beba napuni mesec dana.

Po izlasku iz porodilišta brigu o majci i detetu preuzima patronažna služba doma zdravlja. Pre otpusta iz porodilišta pažljivo pročitajte otpusnu listu i tražite, ukoliko vam je potrebno, dodatne informacije od pedijatra oko redovnih ili, ako su preporučeni, dodatnih pregleda specijalista. Informišite se takođe da li postoji mogućnost da, u slučaju potrebe, dovedete dete na pregled u ambulantu porodilišta (jedan od kriterijuma na osnovu kojih ćete izabrati porodilište, ako za to ima mogućnosti).

Važno je da iz porodilišta izađete sa osnovnim informacijama o dojenju i hranjenju deteta, nezi, kupanju, bezbednom spavanju, kako da postupate sa detetom, kako da ga umirite ako plače.

Patronažna sestra tokom pet obaveznih (a prema potrebama i više) poseta procenjuje kako se roditelji snalaze u brizi oko deteta, pomaže majci i nadzire dojenje, brine o nezi pupčane rane, procenjuje da li dete ima žuticu ili neki drugi zdravstveni problem koji zahteva odlazak kod lekara.

Najčešći problemi koji se mogu javiti u prvim danima i nedeljama posle rođenja su teškoće oko dojenja ili sumnja majke da dete ne napreduje dobro, problemi sa pupčanom ranom ili žutica. U tim slučajevima patronažna sestra zakazuje pregled kod pedijatra u domu zdravlja ili  upućuje dete u ambulantu porodilišta.

Za procenu uspešnosti dojenja, količine mleka i napredovanja deteta mesec dana je previše dug period i postoji rizik da će se majka obeshrabriti, dati formulu na flašicu ili potpuno odustati od dojenja još pre prve kontrole kod pedijatra. Zbog toga je dragocena mogućnost ranije kontrole težine, bilo u porodilištu ili u savetovalištu doma zdravlja, naročito za decu rođenu pre vremena ili sa malom težinom, blizance ili decu koja su imala veći gubitak u težini u prvim danima, pogotovu ako je to prvo dete i roditelji nemaju iskustva.

prvi pregled bebe po izlasku iz porodilišta (2)Kada su kontrolni  pregledi i šta se proverava tada?

Veoma su važni, a prvi je,  mesec dana od rođenja bebe. Oni su prava prilika da se svi eventualni problemi na vreme uoče, da se uredno prati rast i razvoj bebe, ali i prilika da roditelji razreše svoje dileme po pitanju podizanja deteta te da dobiju sve korisne informacije na jednom mestu.

Pregled počinje merenjem deteta.  Sestra meri  težinu, dužinu i obim glave. Nakon toga roditelji ulaze u ordinaciju pedijatra. Na osnovu podataka iz otpusne liste iz porodilišta, pedijatar stiče uvid u novorođenčetovo stanje, da li je bilo nekih problema tokom trudnoće, porođaja ili u prvim danima posle rođenja.  Upoređuje telesnu težinu na rođenju i na  otpustu iz porodilišta i sadašnju i zaključuje koliko je beba napredovala. Onda će pedijatar pregledati bebu:  glavu, fontanele, oči, uši, nos, usta (da li ima sora, da li dete ima kratak frenulum jezika), vrat (neke povrede koje nastaju na rođenju klinički se ispolje tek nakon mesec dana), pupak, kožu, stomak, kukove. Slušalicama sluša pluća i srce.  Lekar će proveriti bebine reflekse i proveriti u kom položaju leži, kako pokreće ili podiže glavicu, da li se i kako oslanja na ručice. Ukoliko je dete zdravo, dobija drugu dozu vakcine protiv hepatitisa B.

Prvi-Pregled-Bebe-Po-Izlasku-Iz-Porodilišta-Trudnoća-i-Zdravlje-3Šta pedijatar pita roditelje:

  • kako se beba hrani:  da li sisa, da li ima problema sa dojenjem (po potrebi pregleda dojke majci). Ukoliko dete ne sisa, informiše se o razlogu, koju formulu dobija. Informiše se kako dete spava, kakav mu je ritam, da li ima grčeve.

Šta pedijatar savetuje roditelje: o profilaktičnoj primeni D vitamina (od 8.dana života), K vitamina (za bebe na prirodnoj ishrani), o načinu povijanja, zakazuje ultrazvučni pregled kukova, razgovara sa roditeljima o kalendaru vakcinacije. Procenjuje da li ima potrebe da se dete pošalje na konsultaciju kod fizijatra, najčešće zbog položajnih deformiteta stopala ili asimetričnog držanja glavice.

Roditeljima su potrebni i dragoceni i saveti kako da postiču razvoj svog deteta: kako da mu se obraćaju, da detetu pričaju, pevaju i čitaju od rođenja, da reaguju na detetov plač.

Šta roditelji pitaju pedijatra

Pitajte sve što vas zanima u vezi sa bebom, njenim zdravljem, negom, ishranom i ponašanjem. Pre nego što krenete kod lekara, sastavite spisak pitanja kako neko ne bi zaboravili.

Preporučuje se da prvom pregledu prisustvuju oba roditelja, kako bi se i tata od početka uključio u ceo proces odgajanja deteta. Prvi kontakt sa pedijatrom veoma je važan roditeljima. Roditelji, posebno oni bez iskustva, tada su više uplašeni nego što uživaju u roditeljstvu. Potvrda da se dobro brinu o detetu i pohvala zdravstvenih radnika puno im znači.

Na kraju posete zakazuje se sledeći pregled, za mesec dana, kada se nastavlja vakcinacija prema kalendaru vakcinacije. Ako dete nije dovoljno napredovalo ( 400-600 grama u odnosu na težinu na rođenju), pedijatar daje majci savete kako da poboljša laktaciju i dojenje i zakazuje kontrolu za nedelju dana.

Share.

About Author

Comments are closed.