Vitamin K prima svako novorođenče po rođenju

vitamin k

Vitamin K  prima svako novorođeče po rođenju. Pripada grupi liposolubilnih vitamina. Značajan je za formiranje faktora koagulacije krvi.

Vitamin K za novorođenče

Novorođenče ga dobija odmah po rođenju još u porodilištu, ali se primenjuje i naknadno ukoliko se beba hrani majčinim mlekom. Novorođenčad uglavnom ima nizak status vitamina K, kako zbog male rezerve u jetri zbog nedovoljnog prolaska vitamina K kroz placentu, tako i zbog nedovoljno razvijene gastriointestinalne mikrobiote neophodne za sintetizu vitamina K u dovoljnoj količini. Pored unosa putem namirnica (spanač, karfiol,kupus, žumance, puter…), sintetiše se u organizmu od strane bakterija prisutnih u gastrointestinalnom traktu.

vitamin k
Sve bebe dobijaju vitamin K u porodilištu, po rođenju.

Preporuke unosa vitamina K

Zbog  svog značaja već više od 50 godina postoje preporuke Američke pedijatrijske akademije o profilatičkoj primeni vitamina K kod novorođenčadi.

Tako je u većini zemalja, uključujući i našu zemlju, usvojen postupak profilakse rane hemoragijske bolesti novoronđenčadi koja se ogleda u intramuskularnoj primeni 1 mg vitamina K, 1-2 sata nakon rođenja (odnosno 0,5 mg kod prevremeno rođene dece).

vitamin k
Bebe na ishrani majčinim mlekom nastavljaju suplementaciju vitaminom K.

U Srbiji su od strane Republičke stručne komisije za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine usvojene preporuke za produženu oralnu primenu vitamina K1 prihvaćene u cilju prevencije profilakse kasne hemoragijske bolesti. Ove preporuke podrazumevaju peroralni unos 25 µg vitamin K1 dnevno i to od 2-12. nedelje.

Preporuke se odnose pre svega na novorođenčad koja su na prirodnoj ishrani (za razliku kod humanog mleka mlečne formule obezbeđuju dnevne potrebe vitamina K od 25 mcg), kao i kod novorođenčadi posle teške i/ili kod produžene neonatalne žutice, u slučaju primene antibiotika, kao i uzimanja određenih lekova od strane majke (antibiotici; antipepileptici).

 

vitamin k
Mlečne formule sadrže vitamin K pa nie potrebna dodatna suplementacija.

Vitamin K posebno i u kombinovanim vitaminskim preparatima

Kod nas je raspoloživ oblik vitamina K namenjen produženoj peroralnoj profilaksi. Postoji kombinovani vitaminski proizvod registrovan kao dijeteski proizvod za posebnu medicinsku namenu koji ujedno obezbeđuje i dnevne potrebe za vitaminom D od 400 IJ (10 µg). Primena navedenog preparata zahteva pravovremeno upozorenje od strane nadležnog lekara o neophodnosti nastavka profilakse rahitisa samo vitaminom D posle 3. meseca života kada prestaje potreba za dodatnim unosom vitamina K.“

Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.
Preporučujemo vam...