Omega 3 masne kiseline za 0-3 godine deteta

Omega 3 masne kiseline za 0-3 godine deteta

Omega 3 masne kiseline od novorodjenčeta do 3 godine deteta, su od vitalnog značaja za razvoj i zdravlje .Omega-3 masnih kiselina su neophodne za strukturu ćelijskih membrana i razvoj nervnog sistema

Najvažnije omega 3 masne kiseline

Najvažnije omega-3 masne kiseline su alfa-linoleinska (ALA) i dugolančane omega-3 masne kiseline. Eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA).  ALA se smatra esencijalnom masnom kiselinom koju organizam ne može da sintetiše već je mora unositi hranom, dok se EPA i DHA u organizmu u malom procentu mogu dobiti transformacijom iz ALA. Namirnice bogate ALA su orasi, ulje kanole, dok je najbogatiji izvor EPA i DHA meso morskih riba.

omega 3
Sendvič sa avokadom i jajima – odličan obrok za dete u drugoj i trećoj godini. Avokado sadrži sve nutritivne vrednosti koje su potrebne osobi da preživi!

Zašto su omega 3 masne kiseline važne za razvoj dece?

Omega-3 masnih kiselina su neophodne za strukturu ćelijskih membrana i razvoj nervnog sistema (naročito DHA koja je glavna masna kiselina u sivoj masi mozga (jedna trećina od svih masnih kiselina).  Rastući broj dokaza sugerišu da omega-3 masne kiseline, a pre sve dugolančane polinezasićene masne kiselina imaju važnu ulogu u rastu i razvoju dece. Studije su pokazale da omega-3 masne kiseline, konketno dokozaheksaenska kiselina (DHA) ima važnu ulogu u kognitivnom razvoju novorođenčadi, razvoju retine oka i rastu.

Zbog toga dodaci ishrani namenjeni trudnica čijim korišćenjem se postiže unos od 200 mg DHA mogu nositi zdravstvenu izjavu koja ukazuje na vezu između unos< dokosaheksaenske kiseline (DHA) tokom trudnoće i dojenja i normalnom razvoju mozga i oka fetusa i odojčadi“.

Omega-3 masne kiseline
Varivo od povrća i fileta morske ribe su odličan izbor hrane i za trudnicu, majku koja doji ali i za decu u 2. i 3. godini. U ishrani našeg stanovništva riba je zastupljena u proseku sa 52 g nedeljno, što je daleko ispod preporučene količine. Stvarajte zdrave navike.

Omega 3 u majčinom mleku

Omega-3 masne kiseline su prirodno prisutne u majčinom mleku, međutim njihov sadržaj varira od načina ishrane majki. Ukoliko majka ne unosi dovoljno ribe, kao ni druge izvore omega-3 masnih kiselina, ni njihov sadržaj neće biti dovoljan da zadovolji potrebe odojčadi. Što se tiče sadržaja omega-3 u mlečnim formula, mlečne formule se poslednjih godina obogaćuju omega-3 masnim kiselinama.

Ishrana majke u trudnoći i atopijski dermatitis kod bebe u vezi?

Istraživanja koja su pratila unos omega-3 masnih kiselina, pre svega EPA I DHA, kod majki i učestalost atopijskog oboljenja kod novorođenčadi ukazuju da razvoj atopijske oboljenja kod odojčadi i dece može da bude pod uticajem unosa omega-3 masnih kiselina od strane majke kao i da zavisi od izmerenih serumskih nivoima ovih kiselina kod majki.  Ovi rezultati ukazuju na potencijalni značaj prenatalne suplementacije omega-3 masnim kiselinama na razvoj imunskog sistema odojčadi i dece.

Omega 3 masne kiseline
Domaća pašteta od morske ribe stvoriće dobru naviku u ishrani dece. Riblje masti se lakše vare i imaju veću biološku vrednost, nego masti životinja. Uglavnom sadrže nezasićene masne kiseline.  Posebno je važna  porodica Omega 3 masnih kiselina.

Suplementacija omega 3 masnim kiselinama

S obzirom da EPA i DHA imaju antiinflamatorni efekat, suplementacija omega-3 masnim kiselinama može imati potencijalnu ulogu u prevenciji razvoj alergijskih bolesti, uključujući atopijski dermatitis, astmu i alergiju na hranu.

Međutim, i pored značajnih broja podataka koje govore u korist suplementacije omega-3 masnim kiselinama kod male dece, rutinska suplementacija kod dece za razliku od suplementacije kod trudnica, se ne preporučuje.

Takođe, kako se omega-3 masne kiseline dobijaju iz ulja mesa riba, primena ovih suplemenata je kontraindikovana kod dece mlađe od 1 godine (zbog visokog alergogenog potencijala ribe) i kod dece koja su alergična na ribu.

Sa uvodjenjem nemlečne hrane, deca treba da imaju raznovrsnu i adekvatnu ishranu.

Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.
Preporučujemo vam...