Omega 3 Masne Kiseline Od Novorođenčeta Do 3 Godine

Omega 3 Masne Kiseline Od Novorodjenčeta Do 3 Godine

Omega 3 masne kiseline od novorodjenčeta do 3 godine deteta, su od vitalnog značaja za razvoj i zdravlje.

Najvažnije omega-3 masne kiseline su alfa-linoleinska (ALA) i dugolančane omega-3 masne kiseline: eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA).  ALA se smatra esencijalnom masnom kiselinom koju organizam ne može da sintetiše već je mora unositi hranom, dok se EPA i DHA u organizmu u malom procentu mogu dobiti transformacijom iz ALA.  Namirnice bogate ALA su orasi, ulje kanole, dok je najbogatiji izvor EPA i DHA meso morskih riba.

Zašto su omega 3 masne kiseline važne za razvoj dece?

Omega-3 masnih kiselina su neophodne za strukturu ćelijskih membrana i razvoj nervnog sistema (naročito DHA koja je glavna masna kiselina u sivoj masi mozga (jedna trećina od svih masnih kiselina).  Rastući broj dokaza sugerišu da omega-3 masne kiseline, a pre sve dugolančane polinezasićene masne kiselina imaju važnu ulogu u rastu i razvoju dece. Studije su pokazale da omega-3 masne kiseline, konketno dokozaheksaenska kiselina (DHA) ima važnu ulogu u kognitivnom razvoju novorođenčadi, razvoju retine oka i rastu.

Zbog toga dodaci ishrani namenjeni trudnica čijim korišćenjem se postiže unos od 200 mg DHA mogu nositi zdravstvenu izjavu koja ukazuje na vezu između unos< dokosaheksaenske kiseline (DHA) tokom trudnoće i dojenja i normalnom razvoju mozga i oka fetusa i odojčadi“.

Omega 3 u majčinom mleku

Omega-3 masne kiseline su prirodno prisutne u majčinom mleku, međutim njihov sadržaj varira od načina ishrane majki.

Ukoliko majka ne unosi dovoljno ribe, kao ni druge izvore omega-3 masnih kiselina, ni njihov sadržaj neće biti dovoljan da zadovolji potrebe odojčadi. Što se tiče sadržaja omega-3 u mlečnim formula, mlečne formule se poslednjih godina obogaćuju omega-3 masnim kiselinama.

Omega 3 Masne Kiseline Od Novorodjenčeta Do 3 Godine

Ishrana majke u trudnoći i atopijski dermatitis kod bebe u vezi?

Istraživanja koja su pratila unos omega-3 masnih kiselina, pre svega EPA I DHA, kod majki i učestalost atopijskog oboljenja kod novorođenčadi ukazuju da razvoj atopijske oboljenja kod odojčadi i dece može da bude pod uticajem unosa omega-3 masnih kiselina od strane majke kao i da zavisi od izmerenih serumskih nivoima ovih kiselina kod majki.  Ovi rezultati ukazuju na potencijalni značaj prenatalne suplementacije omega-3 masnim kiselinama na razvoj imunskog sistema odojčadi i dece.

Suplementacija omega 3 masnim kiselinama

S obzirom da EPA i DHA imaju antiinflamatorni efekat, suplementacija omega-3 masnim kiselinama može imati potencijalnu ulogu u prevenciji razvoj alergijskih bolesti, uključujući atopijski dermatitis, astmu i alergiju na hranu.

Međutim, i pored značajnih broja podataka koje govore u korist suplementacije omega-3 masnim kiselinama kod male dece, rutinska suplementacija kod dece za razliku od suplementacije kod trudnica, se ne preporučuje.

Takođe, kako se omega-3 masne kiseline dobijaju iz ulja mesa riba, primena ovih suplemenata je kontraindikovana kod dece mlađe od 1 godine (zbog visokog alergogenog potencijala ribe) i kod dece koja su alergična na ribu.

Sa uvodjenjem nemlečne hrane, deca treba da imaju raznovrsnu i adekvatnu ishranu.

Bromatolog Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Objavila je kao autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.
Preporučujemo vam...
uzimati lekove za alergije tokom trudnoće
Da li je bezbedno uzimati lekove za alergije tokom trudnoće?
Trudnice pitaju: Da li je bezbedno uzimati lekove za alergije tokom trudnoće? Može li se alergija prevenirati?Da li su trudnice izloženije alergijskim reakcijama?Trudnice spadaju u osetljivu grupu i svakako su izloženije riziku. U trudnoći može doći i do pojave alergije, na određenu hranu i hranu tretiranu hemijskim sredstvima. Kao što…
Bol u leđima u trudnoći
Bol u leđima u trudnoći i 7 predloga koji mogu pomoći
Bol u leđima u trudnoći je uobičajena pritužba – i nije ni čudo. Dobijate na težini, Vaš centar gravitacije se menja, a Vaši hormoni opuštaju ligamente u zglobovima Vaše karlice.Bol u leđima u trudnoćiMeđutim, često možete sprečiti ili ublažiti bol u leđima tokom trudnoće. Razmotrite ove   načine da olakšate bolove u…