Anemija kod male dece, 4 pravila kako je sprečiti

Anemija kod male dece, kako je sprečiti

Anemija kod male dece nije retkost. Na koji način se može prevenirati deficit gvožđa kod male dece? Rutinska suplementacija gvožđem kod male dece se ne preporučuje.

Anemija kod male dece – kako je sprečiti?

Deficit gvožđa prevenirati adekvatnom ishranom. Naime, prateći preporuke pedijatara o načinu i vremenu uvođenja pojedinih namirnica u ishranu odojčadi i male dece, potrebno je obratiti pažnju i na kombinovanje pojedinih namirnica, naročito namirnica koje su dobar izvor gvožđa zbog velikog broja komponenti hrane koja mogu ometati i onemogućiti iskoristljivost gvožđa iz hrane.

Posledice anemije kod dece

Nedovoljan unos gvožđa može dovesti do neodgovarajućeg razvoja deteta. Glavni problem kod deficita gvožđa u pedijatrijskoj populaciji je rizik od neadekvatnog razvoja nervnog sistema. Zatim, neadekvatnog rasta i razvoja, kao i rizik za neadekvatno funkcionisanje imunskog sistema.

Anemija kod male dece
Neka deca imaju problem sa ishranom i jedu samo određenu hranu a drugu odbijaju – problem treba rešavati.

 Prevencija deficita gvožđa kod male dece:

  1. U svakodnevnu ishranu dece uvrstiti meso  i ribu čime će se povećati unos gvožđa, pre svega hem gvožđa koji je predominantan izvor lako iskoristljivog gvožđa Fe.
  2. Uvrstiti u svakodnevnu ishranu dece i druge dobre dijetarne izvore gvožđa kao što su leguminoze, zeleno lisnato povrće, jezgrasto voće, pastu od susama (tahini), suvo grožđe, suve šljive…
  3. Izbegavati davati deci čajeve, mleko i mlečne proizvode uz obroke koje sadrže namirnice bogate gvožđem.
  4. U cilju boljeg iskorišćenja gvožđa iz namirnica koje ih sadrže, najbolje ih je kombinovati sa namirnice koje su dobar izvor vitamina C kao što salate od svežeg povrća, sokovi od ceđenog voća.

KADA JE POTREBNA SUPLEMENTACIJA GVOŽĐEM KOD DECE PROČITAJTE OVDE

Anemija kod male dece
Deca to vole! Meso uz špagete, možete iscediti i malo limunovog soka.

Gvožđe u namirnicama (mg/100g)

Džigerica kuvana svinjska,7.8 – 17*
Govedina grilovana,3.5*
Jagnjetina pečena,2.7*
Zeleno lisnato povrće,0.7 – 2.2
Riba,0.4 – 4.1*
Piletina pečena,0.8*
Orasi/lešnici,0.9 – 6.2
Čokolada crna,2.4
Jabuka sveža,0.1 – 1.3

*hem-gvožđe

Anemija kod male dece
Namirnice bogat izvor gvožđa.

Šta je važno – kombinovanje namirnica u jelovniku deteta 

Problem resorpcije gvožđe je i veliki broj komponenata iz hrane koji otežavaju resopciju gvoždja kao što su: fitinska kiselina prisutna u celom zrnu žitarica (proizvodi od integralnog brašna), leguminozama, jezgrastom voću i semenkama; oksalna kiselina prisutna u zelenom lisnatom povrću (spanać, cvekla); dijetna vlakna iz žitarica od punog zrna; kao i proteini mleka. Sva ova jedinjenja stvaraju sa gvožđem nerastvorna jedinjenja koja onemogućavaju resopciju gvožđa. Potvrđeno je da drugi minerali, poput cinka i kalcijuma mogu da se „takmiče“ za apsorpciju na nivou tankog creva.

Anemija kod male dece
Riba je neopravdano retko prisutna u jelovniku mališana. Pokušajte bar 2 puta nedeljno da je uvedete u redovan jelovnik deteta. Tako će steći korisnu i zdravu naviku.

Najbitniji faktor iz hrane koji povećava apsorpciju gvožđa je L-askorbinska kiselina, odnosno vitamin C. Smatra se da kompleksira neorgansko gvožđe i održava ga u rastvoru, a sličan efekat imaju i limunska i mlečna kiselina, kao i aminokiseline sa sumporom. Vitamin C  još i redukuje feri (Fe3+) u fero (Fe2+) oblik koji je jedini oblik gvožđa koji se može resorbovati.

Ko ima najveći rizik za razvoj anemije?

Odojčad i deca koja imaju najveći rizik za razvoj anemija uzrokovanih deficitom gvožđa su:

  • Prevremeno rođena odojčad (rođena pre 37. gestacijske nedelje);
  • Odojčad sa malom telesnom masom na rođenju;
  • Odojčad hranjena kravljim ili kozjim mleko pre navršene 1. godine života;
  • Odojčad na majčinom mleku kojoj nisu nakon 6. meseca uvedene namirnice koje su izvori gvožđa;
  • Deca od 1.-5. godina koja piju više od 700 ml kravljeg, kozijeg ili sojinog mleka dnevno;
  • Deca koja imaju određene zdravstvene probleme kao što su celijačno oboljenje, dijabetes ili neka druga oboljenja. Ova oboljenja zahtevaju restriktivnu ishranu.
Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.
Preporučujemo vam...
Kakve igre vole trogodišnjaci
Kakve igre vole trogodišnjaci i 12 predloga igara
Kakve igre vole trogodišnjaci? Koje igre su pri tome stimulativne za njihov razvoj? Šta mozete da ocekujete od vaseg trogodisnjeg deteta? Kakve igre vole trogodišnjaci? Sva deca su jedinstvena i različito se razvijaju. Ali postoje određene karakteristike koje su uobičajene i tipične za većinu dece određene starosne grupe. U ovom…