Gvoždje u Ishrani Odojčeta i Dece

Gvožđe je esencijalni mineral, pa je od vitalnog značaja u ishrani odojčeta i dece. 

Gvožđe spada u mikroelemente jer se u organizmu nalazi u maloj količini. Što se tiče fizioloških efekata gvožđa, najveći deo količine gvožđa u organizmu nalazi se u hemoglobinu, u crvenim krvnim zrncima. U okviru hemoglobina gvožđe je neophodno za transport kiseonika i samim tim za proces ćelijskog disanja. Gvožđe je neophodno za funkcionisanje velikog broja enzima koji su neophodni za snadbevanje organizma energijom i za transport elektrona. Gvožđe je takođe uključeno i u imunske funkcije organizma.  Deficit gvožđa dovodi do mikrocitarne, hipohromne anemije. Deficit gvožđa je jedan od najčešćih nutritivnih deficita širom sveta.

Gvožđe u ishrani odojčeta i dece (3)

Glavni mehanizam održavanja količine gvožđa u organizmu je regulacija njegove apsorpcije u tankom crevu, na nivou enterocita. Apsorpcija gvožđa predstavlja kompleksan i strogo regulisan proces. Regulisan je postojećim statusom gvožđa, i ukoliko je on nizak, apsorpcioni mehanizam pojačano deluje i obrnuto. Kod zdravih osoba se iz hrane apsorbuje 3-15% gvožđa.

Stepen apsorpcije gvožđazavisiće pre svega u kom se obliku gvožđe nalazi u hrani.

 

Naime, gvožđe se u hrani može naći u dva oblika:

HEM gvožđe koje se nalazi u crvenom mesu, živini, ribi i morskim plodovima; i

-ne-HEM gvožđe koje se nalazi u namirnicama biljnog porekla (mahunarke, zeleno lisnato povrće, susam).

Stepen resorpcije gvožđa iz namirnica životinjskog porekla (HEM gvožđe) je i do 5 puta veći u odnosu na gvožđe iz  namirnica biljnog porekla (ne-HEM gvožđe).

Šta otežava resorpciju gvožđa?

Problem resorpcije gvožđe je i veliki broj komponenata iz hrane koji otežavaju resopciju gvoždja kao što su: fitinska kiselina prisutna u celom zrnu žitarica (proizvodi od integralnog brašna), leguminozama, jezgrastom voću i semenkama; oksalna kiselina prisutna u zelenom lisnatom povrću (spanać, cvekla); dijetna vlakna iz žitarica od punog zrna; tanini iz kafe i čaja, kao i proteini mleka. Sva ova jedinjenja stvaraju sa gvožđem nerastvorna jedinjenja koja onemogućavaju resopciju gvožđa. Potvrđeno je da drugi minerali, poput cinka i kalcijuma mogu da se „takmiče“ za apsorpciju na nivou tankog creva.

Vitamin C povećava apsorpciju gvožđa!
Vitamin C povećava apsorpciju gvožđa!

Najbitniji faktor iz hrane koji povećava apsorpciju gvožđa je L-askorbinska kiselina, odnosno vitamin C. Smatra se da kompleksira neorgansko gvožđe i održava ga u rastvoru, a sličan efekat imaju i limunska i mlečna kiselina, kao i aminokiseline sa sumporom. Vitamin C  još i redukuje feri (Fe3+) u fero (Fe2+) oblik koji je jedini oblik gvožđa koji se može resorbovati.

 

 

Da li su mala deca rizična grupa za razvoj anemija?

Zbog intezivnog rasta i razvoja i samim tim povećanih potreba za gvožđem, mala dece spadaju u posebnu rizičnu grupu  za razvoj anemija usled deficita gvožđa.

Naime, zdrava odojčad koja su rođena u terminu imaju depoe gvožđa koje čine 25% ukupne količine gvožđa u organizmu. Kako odojčad raste i povećava se volumen krvi tako se vrši i mobilizacija gvožđa iz depoa u cirkulaciju što omogućava normalnu sintezu hemoglobina i eritropoezu sve do perioda od 4-6 meseci. Na taj način isključivo dojenje tokom prvih 4-6 meseci može zadovoljiti dnevne potrebe odojčadi za  gvožđem nasuprot niskoj koncentraciji gvožđa u mleku.

U periodu od 6-24 meseci odojčad i mala deca postaju zavisna od unosa gvožđa putem hrane i zbog intezivnog rasta, potrebe za gvožđem po kilogramu telesne mase su značajno više u odnosu na bilo koji drugi period života. Zbog toga je prevalenca deficita gvožđa (kada je vrednost serumskog feritina <10-12 µg/L) u pedijatrijskoj populaciji najviša kod dece od 1.-3. godine i u Evropi se kreće od 5-20%.

Odojčad i deca koja imaju najveći rizik za razvoj anemija uzrokovanih deficitom gvožđa su:

prevremeno rođena odojčad (pre 37. gestacijske nedelje) ili mala telesna masa na rođenju,

-odojčad hranjena kravljim ili kozjim mleko pre navršene 1. godine života,

-odojčad na majčinom mleku kojoj nisu nakon 6. meseca uvedene namirnice koje su izvori gvožđa,

-deca od 1.-5. godine koja piju više od 700 ml kravljeg, kozijeg ili sojinog mleka dnevno,

-deca koja imaju određene zdravstvene probleme kao što su celijačno oboljenje, dijabetes ili neka druga oboljenja koja zahtevaju restriktivnu ishranu.

Gvožđe u ishrani odojčeta i dece (2)

Koje su posledice nedovoljnog unosa gvožđa?

Nedovoljan unos gvožđa može dovesti do neodgovarajućeg razvoja deteta.Glavni problem kod deficita gvožđa u pedijatrijskoj populaciji je rizik od neadekvatnog razvoja nervnog sistema, neadekvatnog rasta i razvoja, kao i rizik za neadekvatno funkcionisanje imunskog sistema. Naime, većina simptoma i znakova deficita gvožđa će biti vidljiva tek kada dođe do razvoja anemije usled njegovog deficita (suva koža, učestale infekcije, slab apetit, ubrzano, kratko disanje).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Bromatolog Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Objavila je kao autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.
Preporučujemo vam...
roditeljstvo za detetov i licni razvoj
Roditeljstvo za Detetov i Lični Razvoj
Biti roditelj, roditeljevati, može se izjednačiti sa biti umetnik života. Na putu roditeljstva ima mnogo zamki i izazova. Koliko izazova toliko prilika da se razvijamo kao ličnosti, da pravimo lične promene. Time i da postajemo bolji ljudi.Roditeljstvo prilika za lični razvoj?Svako naše dete, daje nam novu šansu da napravimo novu…
vezbe za hipotonus bebe
Pogledajte Video – Vežbe za Hipotonus Bebe
Za psihomotorni razvoj deteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.Potrebno je što ranije otkriti Hipotonus kod bebe?Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje…
Šta je FertilityAid MD for women?
Fertility AID MD Woman – Preparat u Tretiranju Infertiliteta
Šta je FertilityAid MD for women?Patentirana i klinički proverena formula stvorena od strane vrhunskih eksperata za infertilitet koja je namenjena pripremi žene za začeće.Pripremate se i želite da ostvarite roditeljstvo? Preporučićemo vam najefikasniji preparat u tretiranju infertiliteta poslednjih 10 godina u USA.Pruža potporu zdravom hormonskom balansu, štiti jajnu ćeliju u…