Kada se uvode jaja u ishranu bebe? Jaja su jedna od nutritivno najkompletnijih i najbogatijih namirnica. Ona su bogat izvor proteina, vitamina D i vitamina B grupe, ali i joda, i selena.
Kada i kako se uvode jaja u ishranu bebe?
Jaje u ishranu deteta može da se uvede već od 5-6. meseca života. Prvo se počinje sa žumancetom, a posle toga se u ishranu uvodi i belance. Najpre se daje osmina, zatim četvrtina, nakon toga polovina, i na kraju uvođenja – celo žumance. Ona se do kraja prve godine daju 3-4 puta nedeljno uz povrće (u sklopu slanog obroka), u alternaciji sa mesom (jedan dan jaje + povrće, sutradan meso + povrće, i tako dalje naizmenično).

Kasnije se jaja mogu davati čak i svakodnevno (do 7 nedeljno). Uprkos tome što u sebi (naročito žumance) imaju dosta holesterola, najnovije studije su pokazale da se konzumiranjem jednog jajeta dnevno neće povećati rizik od kardio-vaskularnih oboljenja.
Šta je važno kada dajemo jaja bebi ili detetu?
Jaja, koja će deca konzumirati, treba da budu sveža i dobro termički obrađena.
Zašto su jaja značajna namirnica u ishrani beba i male dece
Jaja se smatraju praktično najboljim izvorom proteina. Njihovi proteini su biološki najvredniji i najbolje iskoristljivi u organizmu. Oni u sebi sadrže aminokiseline razgranatog lanca (leucin, izoleucin i valin), aminokiseline sa sumporom i (metionin i cistein) i sve ostale esencijalne aminokiseline (aminokiseline koje organizam ne može sam da sintetiše, već moraju da se unesu hranom u organizam). Dakle, proteini jajeta su kompletni.
Vitamini i minerali u jajetu
Kada su u pitanju vitamini, jaja su bogata biotinom, nijacinom, folnom kiselinom i cijanokobalaminom (vitamini B grupe), kao i vitaminom D, koji, prema najnovijim saznanjima, osim odavno poznate uloge u stvaranju i održavanju koštanog tkiva, utiče pozitivno i na jačanje imuniteta i prevenira razne bolesti.
U žumancetu se nalazi sav holesterol, 90% ukupnih masti, kompletna količina vitamina A, D, K i E, kao i 90% kalcijuma, cinka, fosfora, bakra i gvožđa jajeta. Belance, s druge strane, sadrži više od polovine ukupnih proteina, nijacina, vitamina B3, vitamina B2 (riboflavina), kao i minerale: magnezijum, kalijum i sumpor.

Kako da znam da li su jaja sveža?
Kada se jaje drži u ruci i zatrese, njegov sadržaj ne sme da se „mućka“. Sveže jaje potopljeno u slanu vodu tone vrhom okrenutim nadole. U razbijenom jajetu izručenom na ravan sud, žumance je jasno odvojeno od belanceta i ispupčeno. Sveže jaje ima prijatan miris.
Deci se daju tvrdo kuvana jaja (kuvaju se najmanje 8 minuta u ključaloj vodi). Pržena jaja treba da budu „dobro“ ispržena (i žumance treba da se isprži – da ne bude „drhtavo“).