Ishrana bebe od 6 meseci se menja, beba je spremna za početak nemlečne ishrane, jer je bebin organizam enzimski i imunološki zreliji, a crevna sluznica nepropustljivija. Probavni sistem je sazreo pa može lakše da vari hranu bez neugodnih pratećih simptoma (dijareja, zatvor, nadimanje).
Kako bebi uvodimo namirnice u 6. mesecu
Svaka nova namirnica se uvodi u prepodnevnim satima, tri dana za redom. Prvog dana dajemo 2 do 3 kašičice po obroku i postepeno povećavamo. Majčino mleko ili AD formula su osnovni izvor ishrane beba u prvih godinu dana. Pored kašica beba nastavlja da doji na zahtev ili nastavlja primenu formule prema ustaljenom ritmu.
Ishrana bebe od 6 meseci kako uvodimo namirnice
Sa 6 meseci krećemo sa žitaricama, voćem i povrćem koji su lakši za varenje, kuvanjem, barenjem namirnica ili spremanjem na pari. Bira se sveže sezonsko povrće i voće (neprskano ili organsko). Najoptimalniji način pripreme hrane za bebu je priprema na pari.
Nakon uvedenih par namirnica možemo da kombinujemo i pravimo kašice u kombinaciji dve, tri i više namirnica.
Kašice za bebe ne solimo i ne dodajemo šećer (preporuka je u prvih godinu dana).
Na početku ishrane pravimo kašice glatke konzistencije, i redje teksture.
Jelovnik za bebe za 6 meseci, sa receptima
U receptima je prisutna namirnica batat, koji možete zameniti krompirom ili još bolje bundevom, koja je približne nutritivne vrednosti sa batatom. Mi smo se opredelili za batat jer je bolje nutritivne vrednosti od krompira i iz sledećeg razloga: Antioksidativna sposobnost slatkog krompira – batata, potiče od velike koncentracije beta-karotena, vitamina C (neposredno je ispod ljuske, pa se batat čisti specijalnom ljuštilicom), luteina, zeoksantina, hlorogenske kiseline… Sadrži vodu, ugljene hidrate, biljna vlakna, slobodne aminokiseline, proteine, vitamin B6, mineralne materije (kalijum, kalcijum, natrijum, magnezijum, fosfor), biljne sterole koji snižavaju holesterol. Bundeva je značajan izvor antioksidanata, beta-karotena i luteina, ali i vitamina C. Male količine bundeve zadovoljavaju dnevnu potrebu za vitaminom A. Izvor je kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, mangana, gvožđa… zatim vitamina B1, B6 i sadrži značajne količine biljnih vlakana. Siromašna je proteinima (mada sadrži i slobodne amino-kiseline), mastima i natrijumom.
Ponedeljak – Batat krompir (ili bundeva) sa ekstra devičanskim maslinovim uljem
Batat krompir biramo jer je slatkog ukusa, pa ga bebe radije prihvataju, sadrži malo više dijetnih vlakana od običnog krompira, i više kalcijuma i beta karotena u odnosu na klasični krompir. Bundeva je takodje slatkastog ukusa i nutritivno dobra namirnica za početak.
Najbolji način pripreme je kuvanje na pari (oljušten i iseckan krompir skuvati na pari) i kada se prohladi dodati par kapi ekstra devičanskog maslinovog ulja. Dodati prokuvane vode i konzistenciju prilagoditi bebi (na početku je potrebno davati bebama kašice redje konzistencije).
Utorak – Proso sa bundevom i maslinovim uljem i 1/8 žumanceta
Priprema: Proso je žitarica koja ne sadrži gluten, pa je pogodna za rano uvođenje, lako svarljiva, i pogodna za kombinovanje i sa voćem i sa povrćem.
Proso potopiti u vodi najmanje dva sata pre pripreme (može i tokom cele noći). Zatim isprati i skuvati. U to dodati kuvanu ili pečenu bundevu i 1/8 kuvanog zumanceta. Kada se prohladi dodati par kapi maslinovog ulja. Ispasirati i teksturu prilagoditi bebi.
Jaja se u ishranu bebe uvode tvrdo kuvana (najmanje 8 minuta da vri) postepeno pri čemu se kreće prvo od 1/8.
*svaka namirnica se uvodi posebno po sistemu 3 dana
Sreda – Palenta sa cveklom i maslinovim uljem
Priprema: Na 100ml vode dodati 1 kašičicu palente (u zavisnosti od palente po potrebi dodati još vode), uz mešanje kuvati jos par minuta.
Cveklu posebno skuvati neoljuštenu i kada se prohladi dodati par kockica u palentu i par kapi maslinovog ulja. Izblendati i teksturu i gustinu prilagoditi bebi. Palenta ne sadrzi gluten, nutritvno je bogata i kao takva idealna kao prva hrana za bebe.
Četvrtak – Batat (ili bundeva) sa kruškom i supom od pilećeg batka
Batat (bundevu) skuvati na pari i krušku ispeći i pomešati, u to dodati dve tri kašicice vode (supe nesoljene) u kojoj se kuvalo pileće meso.
Kombinacija je optimalna jer sadrži batat (koji kod nekih beba može izazvati tvrđu stolicu i krušku koja otvara).
Petak – Kukuruzno brašno sa tikvicom i cveklom
Kukuruzno brašno se priprema na isti način kao palenta. U kombinaciji sa tikvicom i cveklom predstavlja blag i izbalansiran obrok za početak nemlečne ishrane. Bitno je gotovu kašicu dobro izblendati, prilagoditi teksturu i gustinu kašice bebi.
Subota – Kašica – Bundeva, crni luk i pileći batak
Na pari pripremiti namirnice, pileći batak skuvati posebno i dodati supu u kojoj se kuvao kašici dok ne dobijemo zeljenu gustinu kašice, kao i malo parče mesa. Crni luk se zbog svog ukusa dodaje u vrlo maloj količini, a bogat je gvožđem i dijetnim vlaknima.
Nedelja – Proso sa jabukom i kruškom
Proso potopiti u vodu (minimum 2h) i skuvati. Jabuku i krušku ispeći u rerni.
Jabuka i kruska su prve voćke koje uvodimo u ishranu bebe i na početku uvođenja je potrebno da budu u kuvanom ili pečenom obliku.
Optimalna i izbalansirana ishrana je veoma značajna za razvoj beba i male dece. Pravilnim izborom postavljamo temelj zdravog razvoja deteta, i optimalnog građenja imuniteta.