Ishrana bebe od 6 meseci – Sedmodnevni jelovnik i recepti

Ishrana bebe od 6 meseci

Sadržaj

Ishrana bebe od 6 meseci se menja, beba je spremna za početak nemlečne ishrane, jer je bebin organizam enzimski i imunološki zreliji, a crevna sluznica nepropustljivija. Probavni sistem je sazreo pa može lakše da vari hranu bez neugodnih pratećih simptoma (dijareja, zatvor, nadimanje).

Kako bebi uvodimo namirnice u 6. mesecu

Svaka nova namirnica se uvodi u prepodnevnim satima, tri dana za redom. Prvog dana dajemo 2 do 3 kašičice po obroku i postepeno povećavamo. Majčino mleko ili AD formula su osnovni izvor ishrane beba u prvih godinu dana. Pored kašica beba nastavlja da doji na zahtev ili nastavlja primenu formule prema ustaljenom ritmu.

Ishrana bebe od 6 meseci

Ishrana bebe od 6 meseci – Kako bebi uvodimo namirnice

Sa 6 meseci krećemo sa žitaricama, voćem i povrćem koji su lakši za varenje, kuvanjem, barenjem namirnica ili spremanjem na pari. Bira se sveže sezonsko povrće i voće (neprskano ili organsko). Najoptimalniji način pripreme hrane za bebu je priprema na pari.

Nakon uvedenih par namirnica možemo da kombinujemo i pravimo kašice u kombinaciji dve, tri i više namirnica.

Kašice za bebe ne solimo i ne dodajemo šećer (preporuka je u prvih godinu dana).

Na početku ishrane pravimo kašice glatke konzistencije, i redje teksture.

Ishrana bebe od 6 meseci

Jelovnik za 7 dana za bebe od 6 meseci, sa receptima

U receptima je prisutna namirnica batat, koji možete zameniti krompirom ili još bolje bundevom, koja je približne nutritivne vrednosti sa batatom. Mi smo se opredelili za batat jer je bolje nutritivne vrednosti od krompira i iz sledećeg razloga: Antioksidativna sposobnost slatkog krompira – batata, potiče od velike koncentracije beta-karotena, vitamina C (neposredno je ispod ljuske, pa se batat čisti specijalnom ljuštilicom), luteina, zeoksantina, hlorogenske kiseline… Sadrži vodu, ugljene hidrate, biljna vlakna, slobodne aminokiseline, proteine, vitamin B6, mineralne materije (kalijum, kalcijum, natrijum, magnezijum, fosfor), biljne sterole koji snižavaju holesterol. Bundeva je značajan izvor antioksidanata, beta-karotena i luteina, ali i vitamina C. Male količine bundeve zadovoljavaju dnevnu potrebu za vitaminom A. Izvor je kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, mangana, gvožđa… zatim vitamina B1, B6 i sadrži značajne količine biljnih vlakana. Siromašna je proteinima (mada sadrži i slobodne amino-kiseline), mastima i natrijumom.

Ishrana bebe od 6 meseci

PonedeljakBatat krompir (ili bundeva) sa ekstra devičanskim maslinovim uljem

Batat krompir biramo jer je slatkog ukusa, pa ga bebe radije prihvataju, sadrži malo više dijetnih vlakana od običnog krompira, i više kalcijuma i beta karotena u odnosu na klasični krompir. Bundeva je takodje slatkastog ukusa i nutritivno dobra namirnica za početak.

Najbolji način pripreme je kuvanje na pari (oljušten i iseckan krompir skuvati na pari) i kada se prohladi dodati par kapi ekstra devičanskog maslinovog ulja. Dodati prokuvane vode i konzistenciju prilagoditi bebi (na početku je potrebno davati bebama kašice redje konzistencije).

UtorakProso sa bundevom i maslinovim uljem i 1/8 žumanceta

Priprema: Proso je žitarica koja ne sadrži gluten, pa je pogodna za rano uvođenje, lako svarljiva, i pogodna za kombinovanje i sa voćem i sa povrćem.

Proso potopiti u vodi najmanje dva sata pre pripreme (može i tokom cele noći). Zatim isprati i skuvati. U to dodati kuvanu ili pečenu bundevu i 1/8 kuvanog zumanceta. Kada se prohladi dodati par kapi maslinovog ulja. Ispasirati i teksturu prilagoditi bebi.

Jaja se u ishranu bebe uvode tvrdo kuvana (najmanje 8 minuta da vri) postepeno pri čemu se kreće prvo od 1/8.

*svaka namirnica se uvodi posebno po sistemu 3 dana

Ishrana bebe od 6 meseci

SredaPalenta sa cveklom i maslinovim uljem

Priprema: Na 100ml vode dodati 1 kašičicu palente (u zavisnosti od palente po potrebi dodati još vode), uz mešanje kuvati jos par minuta.

Cveklu posebno skuvati neoljuštenu i kada se prohladi dodati par kockica u palentu i par kapi maslinovog ulja. Izblendati i teksturu i gustinu  prilagoditi bebi. Palenta ne sadrzi gluten, nutritvno je bogata i kao takva idealna kao prva hrana za bebe.

Četvrtak –  Batat (ili bundeva) sa kruškom i supom od pilećeg batka

Batat (bundevu) skuvati na pari i krušku ispeći i pomešati, u to dodati dve tri kašicice vode (supe nesoljene) u kojoj se kuvalo pileće meso.

Kombinacija je optimalna jer sadrži batat (koji kod nekih beba može izazvati tvrđu stolicu i krušku koja otvara).

PetakKukuruzno brašno sa tikvicom i cveklom

Kukuruzno brašno se priprema na isti način kao palenta. U kombinaciji sa tikvicom i cveklom predstavlja blag i izbalansiran obrok za početak nemlečne ishrane. Bitno je gotovu kašicu dobro izblendati, prilagoditi teksturu i gustinu kašice bebi.

Subota – Kašica – Bundeva, crni luk i pileći batak

Na pari pripremiti namirnice,  pileći batak skuvati posebno i dodati supu u kojoj se kuvao kašici dok ne dobijemo zeljenu gustinu kašice, kao i malo parče mesa. Crni luk se zbog svog ukusa dodaje u vrlo maloj količini, a bogat je gvožđem i dijetnim vlaknima.

Ishrana bebe od 6 meseci

NedeljaProso sa jabukom i kruškom

Proso potopiti u vodu (minimum 2h) i skuvati. Jabuku i krušku ispeći u rerni.

Jabuka i kruska su prve voćke koje uvodimo u ishranu bebe i na početku uvođenja je potrebno da budu u kuvanom ili pečenom obliku.

Optimalna i izbalansirana ishrana je veoma značajna za razvoj beba i male dece.  Pravilnim izborom postavljamo temelj zdravog razvoja deteta, i optimalnog građenja imuniteta.

avatar
Edukovana iz oblasti ishrane beba i dece kao osnov za postavljanje imuniteta i zdravog razvoja dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...