Žitarice u ishrani bebe – Kada, koje i kako se uvode u ishranu?

Žitarice u ishrani bebe

Sadržaj

Žitarice u ishrani bebe, kada uvodimo žitarice u ishranu, kako i koje žitarice?  Žitarice su često prva hrana za odojče. Kašice od žitarica su zdrave, jednostavne za pripremu i omiljene među mamama i bebama.

Žitarice u ishrani bebe

One su odličan izvor gvožđa, vitamina B, i kalorija koje su bebi potrebne za rast i razvoj.  Oko 6.meseca života vašem odojčetu će za zdrav rast i razvoj biti potrebna i druga hrana osim vašeg mleka. Majčino mleko i dalje je odojčetu osnovna hrana, sve do kraja prve godine života. Ako je vaše odojče na veštačkoj ishrani (adaptirano mleko), čvrstu hranu treba uvesti nešto ranije, već sa navršena 4 meseca.

Žitarice u ishrani bebe
Prva hrana može biti kašica od voća, povrća ili žitarica, zavisno od navika porodice i sredine.

Izbor i priprema žitarica za bebu 

Možete početi sa kašicama od pirinča i kukuruza, koje su blagog ukusa i lako svarljive a kasnije dajete bebi pšenicu, ječam i druge žitarice.

Na tržištu se mogu naći žitarice koje u sebi već sadrže adaptirano mleko i spremaju se sa vodom, kao i žitarice koje se pripremaju sa mlekom. Za pripremu kašica koristiti  mleko koje dete i inače dobija: majčino mleko za dojenu decu, mlečnu formulu za decu na veštačkoj ishrani. Žitnu kašicu možete pripremiti sa svojim mlekom, svežim ili sačuvanim prema preporukama za prikupljanje i zamrzavanje mleka. Kravlje mleko se ne preporučuje u prvoj godini života.

Posle šestog meseca bebe se mogu dati kombinovane žitarice?

Da, najbolje je izabrati kašice obogaćene gvožđem. Uvek treba tražiti žitarice na kojima piše da nemaju dodat šećer. Žitaricama ne treba da budu dodati ni veštački ukusi jer beba treba da se navikne na prave ukuse hrane.

Kada odojče prihvati nekoliko osnovnih namirnica iz različitih grupa (voće, povrće, meso, žumance) žitne kašice sa mogu kombinovati i sa drugim namirnicama. Svakako se ne preporučuje kombinacija više od tri namirnice, a to znači da u kašicu od žitarica sa mlekom možete dodati jednu vrstu voća ili povrća.

Žitarice u ishrani bebe

Famozni gluten 

Gluten je jedan od sastojaka pšenice, raži i ječma.  Neka deca (i odrasli) imaju intoleranciju na gluten, koja dovodi do bolesti poznate kao celijakija, kao i do drugih poremećaja zdravlja. Bilo je raznih pokušaja da se spreči nastanak celijakije odlaganjem uvođenja glutena, odnosno žitarica koje ga sadrže, u ishranu odojčeta. Pokazalo se, međutim, da ta strategija ne daje rezultate. Preporuka je da se žitarice sa glutenom uvode kada i sva druga hrana ( za odojče na prirodnoj ishrani posle 6. meseca, a za ono na veštačkoj posle 4.). Jedino treba izbegavati unos veće količine žitnih kašica u prvim nedeljama uvođenja nemlečne ishrane.

Kako dati žitnu kašicu bebi 

Žitarice koje se uvode kao prva hrana bebe obično lepo prihvataju i bezbedne su jer imaju mali alergijski potencijal. Kao prvi obrok se daju u početku jednom dnevno u jutarnjim časovima, zbog minimalne ali moguće pojave alergije ili netolerancije, a ako ih beba dobro prihvata, možete ih davati kao večernji obrok pred spavanje. Žitarice kao večernji obrok smanjuju učestalost noćnog budjenja koje je izazvano glađu.

Žitarice u ishrani bebe

U početku kašica treba da bude ređa, ali dovoljno gusta da ne curi iz kašičice. Prve kašice moraju biti glatke konzistencije; kako beba raste mogu biti veće gustine. Krajem prve godine dajte bebi kašicu koja sadrži sitne komadiće i različite teksture kako bi se beba polako navikavala da žvaće. Nikada nemojte davati kašicu iz bočice sa cuclom, jer tako dete nema osećaj sitosti i često unosi više hrane nego što mu je potrebno, a povećava se I rizik od karijesa.

Važno je da Vašem mališanu  od početka nudite veliki izbor zdravih i kvalitetnih namirnica; to je siguran put da ono usvoji zdrave navike u ishrani koje će ga pratiti kroz ceo život.

Žitarice u ishrani bebe

Trudite se da beba dobije raznoliku hranu

Ovo se posebno odnosi na povrće i voće i na integralne žitarice. Bebe nauče da vole onu hranu na koju ih navikavamo! Ukoliko dete na vreme ne usvoji zdrave navike u ishrani i ne prihvati različite vrste namirnica, često kasnije jede samo određenu vrstu hrane, što može imati posledice za zdravlje, kao što je rizik od gojaznosti i hroničnih bolesti (bolesti srca i krvnih sudova, povišen pritisak, šećerna bolest).

Kinoa i amarant – Recepti za bebe i decu pročitajte ovde

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...