Recepti za bebe i decu sa kinoom i amarantom – možete ih koristiti za celu porodicu. Zdrave navike u ishrani vaših mališana, možda će biti stimulans da i vi uvrstite u ishranu ove sjajne žitarice, koje su zbog nutritivnog sastava i jednostavanog načina pripreme sve zastupljenije.

Recepti za bebe i decu
Kinoa nema gluten, bogata je proteinima i sadrži svih 9 esencijalnih amino kiselina. Sadrži i dosta gvožđa, magnezijuma i antioksidante. Amarant je lako svarljiv izvor belančevina, ima bogat sadržaj kalcijuma i gvožđa.

Kako se kuva kinoa
Važno je da dobro isperete semenke, da bi se otklonili saponini sa površine, koji mogu dati gorak ukus. Najbolje je potopiti semenke nekoliko minuta, a zatim isprati u cediljki sa dosta vode. Na jednu šolju kinoe dodajte dve šolje vode (dobićete tri šolje kuvane kinoe). Kuvajte 15-20 minuta, a zatim ostavite poklopljeno još 5 minuta. Na kraju lagano promešajte viljuškom, da postane vazdušasta i rastresita. Za slane obroke možete deo vode zameniti bujonom. Na kraju začinite biljnim začinima i dodajte jednu kašiku maslinovog ulja. Ovako pripremljenu kinou možete čuvati nekoliko dana u dobro zatvorenoj posudi u frižideru ili zamrznuti. Tako ćete je imate spremnu za pripremu salata ili kao dodatak za supe i čorbe.

Povrće sa kinoom za bebe
Četvrtinu šolje kinoe nalijte sa pola šolje vode, dodajte jednu ili dve vrste sezonskog povrća seckanu šargarepu, tikvicu, brokoli, karfiol, blitvu) i kuvajte 15 minuta. Ostavite poklopljeno još 5 minuta, pa izgnječite viljuškom krupnije komade povrća. Dodajte 1 kašičicu maslinovog ulja, po potrebi još malo tečnosti (bujona od povrća ili mesa) da bi dobili željenu gustinu. Ne preporučuje se soljenje hrane za odojčad do godinu dana!
Kada kombinujete namirnice za odojče, koristite one koje je dete već probalo.

Salata sa kinoom za veliku i malu decu
Jedna šolja kuvane kinoe, jedna crvena ili zelena paprika, jedan paradajz ili nekoliko čeri paradajza, struk mladog luka, manji krastavac, šaka bebi spanaća ili rukole.
Povrće iseckajte i pomešajte sa kinoom. Možete dodati kuvane leblebije, kuvani kukuruz ili sočivo. Možete upotrebiti i drugo povrće (rendana sirova šargarepa, kuvani batat, kratko kuvani cvetovi brokolija). Začinite limunovim sokom i maslinovim uljem, minimalno posolite. Dodajte biljne začine po želji (nanu, bosiljak, peršun).
Ova salata može biti zdrava užina ili večera (sa dodatkom komadića mladog sira ili barenog pilećeg belog mesa).
Uključite decu u pripremu ovog obroka. Zavisno od uzrasta, mogu da pomognu da se opere povrće, da ručicama iskidaju listove spanaća, neka sami odaberu koje povrće čete dodati u salatu, dajte im da sami ubace seckano povrće u činiju, da dodaju preliv i promešaju. Dete ovako oseća da je deo porodice i radije će pojesti hranu u čijoj je pripremi učestvovalo. Dok zajedno pripremate obrok iskoristite vreme da razgovarate o vrstama povrća, bojama i oblicima, kako se gaji… i svemu drugome što dečija i vaša mašta zamisli.

Kako se kuva amarant
Poželjno je da se pre kuvanja amarant potopi u vodi nekoliko sati da bi se neutralisala fitinska kiselina, a zatim ispere. Na jednu šolju amaranta dodaju se tri šolje vode i kuva oko pola sata, a potom ostavi da još malo odstoji. Pri kraju kuvanja možete dodati so i začine po želji.

Kaša od amaranta za bebe
Amarant skuvajte prema uputstvu. Jabuku (jednu manju ili pola veće) iseckajte na kockice i kuvajte 10-15 minuta sa malo vode (ovu vodu možete upotrebiti za kuvanje amaranta). Za odojče do 8-9 meseci usitnite sve u blenderu ili štapnim mikserom, starijima se ne preporučuje kašasta hrana, već hrana koja je usitnjena. Umesto jabuke možete koristiti svežu zrelu krušku ili polovinu izgnječene banane.
Kada kombinujete namirnice za odojče, koristite one koje je dete već probalo.

Puding od amaranta koji deca vole
Umesto sutlijaša, skuvajte puding od amaranta ili kinoe. Ove žitarice imaju daleko veću nutritivnu vrednost nego beli pirinač.
Amarant skuvajte prema uputstvu, sa vodom ili mlekom. Ostavite poklopljeno da još malo odstoji, pa dodajte na jednu šolju pudinga jednu do dve kockice tamne čokolade ili kašičicu kakaa. Možete zasladiti sa malo meda kada se ohladi (za decu stariju od godinu dana). Probajte da ne dodajete med ili druge zaslađivače, voće će dati slatkoću i ukus pudingu.
Sipajte puding u šolje i odozgo dodajte seckano sezonsko voće.
Letnji brzi desert sa ekspandiranim amarantom
U pola šolje jogurta umešajte dve kašike ekspandiranog amaranta. Ostavite 10-ak minuta, pa dodajte dve kašike seckanog sezonskog voća. Mogu biti jagode, maline, borovnice, kajsije, breskve…