Voće u jelovniku bebe i deteta, kako se uvodi u ishranu?

Kada se u ishranu bebe uvodi voće i kojim redosledom?

U jelovniku bebe  i dece, voće je značajna namirnica koja ima važno mesto . Kada se uvodi voće u ishranu beba? Koliko voća dnevno kod dece je preporučeno?

Voće u jelovniku za bebe i decu – svaki dan!

Voće i/ili kvalitetni voćni sokovi (ceđeni od svežeg voća), treba da budu sastavni deo svakodnevne ishrane!Ono je bogato vodom, vitaminima ( naročito A i C, a neke vrste sadrže u sebi i relativno velike količine vitamina iz grupe B), mineralnim materijama, vlaknima i antioksidansima, a u sebi sadrži i relativno velike količine ugljenih hidrata (šećera). Jedna od njegovh važnih nutritivnih karakteristika je, međutim,  to da ono sadrži male količine masti (izuzetak je koštunjavo voće /orah, lešnik, badem  i sl./ i proteina, odnosno gradivnih materija.

Voće u jelovniku bebe i deteta, kako se uvodi u ishranu bebe

Kada se voće uvodi u ishranu?

Često pitanje roditelja je koji je to optimalan uzrast deteta za uvođenje voća u ishranu odojčeta, kada ga uvesti u jelovnik bebe. Kao i kada su druge nemlečne namirnice u pitanju, i u ovom slučaju je, po aktuelnim preporukama relevantnih međunarodnih udruženja pedijatara i nutricionista, to period između 5. i 7. meseca života.

Ranije preporuke koje su podrazumevale kasnije uvođenje npr. „crvenog“, kao i koštunjavog voća (ovog prvog posle navršenih godinu dana, a drugog tek posle 3. godine) nisu više „na snazi“, jer su brojne studije pokazale da bi se kasnijim uvođenjem nemlečne hrane (posle 8. meseca) zapravo povećao rizik za razvoj alergije na hranu, pa čak i neke druge bolesti, poput dijabetesa tipa 1 i glutenske enteropatije.

Voće u jelovniku bebe i deteta, kako se uvodi u ishranu bebe

Redosled uvođenja voća u ishranu i princip jedna po jedna!

Redosled uvođenja razlčitih vrsta voća u ishranu odojčeta takođe nije važan, s tim što se obično najpre počinje sa sokom od voćke koju prvi put uvodimo u jelovnik deteta, nakon nekoliko dana daje se kompot od iste (ako se od nje prave kompoti), a na kraju se ona daje u svojoj „svežoj“ formi. Preporučuje se ovakav redosled davanja različitih formi iste voćke da bi se dete postupno priviklo na njen ukus  i konzistenciju.

Beba ne prihvata neko voće

Nekada se događa da dete ne prihvati odmah rado neku vrstu voća. To je sasvim normalno, i roditelji ne treba zbog toga da tu voćku automatski isključe iz njegove ishrane, već da mu je ponovo, po potrebi i u više različitih navrata, ponude, budući da ni deca, kao ni mi, odrasli, ne uzimaju sve namirnice sa istim „apetitom“ pri prvom kontaktu s njima.

Voće u jelovniku bebe i deteta, kako se uvodi u ishranu bebe

Voćni obrok za bebe

Odojče pri prelasku na mešovitu ishranu ( uzrast od 5 – 7. meseca, u zavisnosti od toga da li sisa ili je na ishrani adaptiranim mlekom/dohrani), do navršenih 12. meseci treba da ima jedan voćni obrok (kašicu) svakog dana.

Od 2. Godine preporučeno je da deca konzumiraju  2-3 porcije voća  dnevno.

Kada su u pitanju voćni sokovi (prednost imaju sveže ceđeni), njihova preporučena dnevna količina za decu iznosi 120ml.

Neka pravila kojih se treba pridržavati

  • Voćne sokove treba konzumirati najmanje pola sata do 45 minuta, pre jela (obroka), na prazan želudac i isto toliko vremena posle obroka.
  • Voće treba da bude sastavni deo svakodnevne ishrane!
Specijalista pedijatar, gastroenterolog Dugogodišnje iskustvo u oblasti dečije gastroenterologije i poremećaja ishrane kod dece. UNICEF-ov je konsultant iz oblasti ishrane u pedijatriji. Član je Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, a u svojstvu autora i koautora objavio je više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim medicinskim časopisima.
Preporučujemo vam...
Enterosgel i detoksikacija
Enterosgel i detoksikacija
Enterosgel i detoksikacija – DA jer ovim preparatom, štiti se vaš imunološki sistem. Bezbedan za primenu kod dece, trudnica i odraslih.Zašto je oslabljen imunološki sistem dece i odraslih?Klimatske promene i globalno otopljavanje pogoduju širenju i razvoju poznatih virusnih infekcija. Zatim alergijskih manifestacija (nutritivnih i inhalatornih) i pojavi i razvoju novih,…
Šta beba u 1. godini ne treba da jede
Šta beba u 1. godini ne treba da jede
Mame pitaju, šta beba u 1. godini ne treba da jede? Jer, period uvođenja nemlečne hrane je doba tokom koga su roditelji posebno posvećeni brizi da dete dobije što kvalitetniju hranu.Šta beba u 1. godini ne treba da jede Jedan od osnovnih principa zdrave ishrane je uvođenje što više raznovrsnih namirnica.…
mama koja pravi Tihe knjige
Tamara Jeremić, kreativna mama koja pravi Tihe knjige
Naša kreativna mama koja pravi Tihe knjige, po struci je diplomirani ekonomista EKOF-a. Kreativac, i vlasnica jednog malog biznisa po imenu Kreativna Iglica.Mama koja pravi Tihe knjigeMožda će i vama biti inspiracija Tamara Jeremić? Možda i vi oslušnete svoje skrivene talente? I dopustite im da vas pokrenu i promene život.…