Voće u jelovniku bebe i deteta, kako se uvodi u ishranu?

Voće u jelovniku bebe i deteta

Sadržaj

Voće u jelovniku bebe  i dece, ima važno mesto, pa treba da bude prisutna svakodnevno. Kada se uvodi voće u ishranu beba? Koliko voća dnevno kod dece je preporučeno?

Voće u jelovniku bebe i deteta

Voće i/ili kvalitetni voćni sokovi (ceđeni od svežeg voća), treba da budu sastavni deo svakodnevne ishrane! Ono je bogato vodom, vitaminima ( naročito A i C, a neke vrste sadrže u sebi i relativno velike količine vitamina iz grupe B), mineralnim materijama, vlaknima i antioksidansima, a u sebi sadrži i relativno velike količine ugljenih hidrata (šećera). Jedna od njegovh važnih nutritivnih karakteristika je, međutim,  to da ono sadrži male količine masti (izuzetak je koštunjavo voće /orah, lešnik, badem  i sl./ i proteina, odnosno gradivnih materija.

Voće u jelovniku bebe i deteta

Kada se voće uvodi u ishranu bebe?

Često pitanje roditelja je koji je to optimalan uzrast deteta za uvođenje voća u ishranu odojčeta, kada ga uvesti u jelovnik bebe. Kao i kada su druge nemlečne namirnice u pitanju, i u ovom slučaju je, po aktuelnim preporukama relevantnih međunarodnih udruženja pedijatara i nutricionista, to period između 5. i 7. meseca života.

Ranije preporuke koje su podrazumevale kasnije uvođenje npr. „crvenog“, kao i koštunjavog voća (ovog prvog posle navršenih godinu dana, a drugog tek posle 3. godine) nisu više „na snazi“, jer su brojne studije pokazale da bi se kasnijim uvođenjem nemlečne hrane (posle 8. meseca) zapravo povećao rizik za razvoj alergije na hranu, pa čak i neke druge bolesti, poput dijabetesa tipa 1 i glutenske enteropatije.

Voće u jelovniku bebe i deteta

Redosled uvođenja voća u ishranu i princip jedna po jedna!

Redosled uvođenja razlčitih vrsta voća u ishranu odojčeta takođe nije važan, s tim što se obično najpre počinje sa sokom od voćke koju prvi put uvodimo u jelovnik deteta, nakon nekoliko dana daje se kompot od iste (ako se od nje prave kompoti), a na kraju se ona daje u svojoj „svežoj“ formi. Preporučuje se ovakav redosled davanja različitih formi iste voćke da bi se dete postupno priviklo na njen ukus  i konzistenciju.

Beba ne prihvata neko voće

Nekada se događa da dete ne prihvati odmah rado neku vrstu voća. To je sasvim normalno, i roditelji ne treba zbog toga da tu voćku automatski isključe iz njegove ishrane, već da mu je ponovo, po potrebi i u više različitih navrata, ponude, budući da ni deca, kao ni mi, odrasli, ne uzimaju sve namirnice sa istim „apetitom“ pri prvom kontaktu s njima.

Voće u jelovniku bebe i deteta

Voćni obrok za bebe

Odojče pri prelasku na mešovitu ishranu ( uzrast od 5 – 7. meseca, u zavisnosti od toga da li sisa ili je na ishrani adaptiranim mlekom/dohrani), do navršenih 12. meseci treba da ima jedan voćni obrok (kašicu) svakog dana.

Voćni obrok za decu – koliko voća deca treba dnevno da konzumiraju?

Od 2. Godine preporučeno je da deca konzumiraju  2-3 porcije voća  dnevno.

Kada su u pitanju voćni sokovi (prednost imaju sveže ceđeni), njihova preporučena dnevna količina za decu iznosi 120ml.

Neka pravila kojih se treba pridržavati

  • Voćne sokove treba konzumirati najmanje pola sata do 45 minuta, pre jela (obroka), na prazan želudac i isto toliko vremena posle obroka.
  • Voće treba da bude sastavni deo svakodnevne ishrane!
avatar
Dugogodišnje iskustvo u oblasti dečije gastroenterologije i poremećaja ishrane kod dece. UNICEF-ov je konsultant iz oblasti ishrane u pedijatriji.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...