Kada se Uvodi Voće u Ishranu Bebe i Kojim Redosledom?

0

Voće je značajna namirnica koja ima važno mesto u jelovniku bebe  i dece do 7.godine. Voće i/ili kvalitetni voćni sokovi (ceđeni od svežeg voća), treba da budu sastavni deo svakodnevne ishrane!

Ono je bogato vodom, vitaminima ( naročito A i C, a neke vrste sadrže u sebi i relativno velike količine vitamina iz grupe B), mineralnim materijama, vlaknima i antioksidansima, a u sebi sadrži i relativno velike količine ugljenih hidrata (šećera). Jedna od njegovh važnih nutritivnih karakteristika je, međutim,  to da ono sadrži male količine masti (izuzetak je koštunjavo voće /orah, lešnik, badem  i sl./ i proteina, odnosno gradivnih materija.

Kada se voće uvodi u ishranu?

Često pitanje roditelja je koji je to optimalan uzrast deteta za uvođenje voća u ishranu odojčeta. Kao i kada su druge nemlečne namirnice u pitanju, i u ovom slučaju je, po aktuelnim preporukama relevantnih međunarodnih udruženja pedijatara i nutricionista, to period između 5. i 7. meseca života.

Ranije preporuke koje su podrazumevale kasnije uvođenje npr. „crvenog“, kao i koštunjavog voća (ovog prvog posle navršenih godinu dana, a drugog tek posle 3. godine) nisu više „na snazi“, jer su brojne studije pokazale da bi se kasnijim uvođenjem nemlečne hrane (posle 8. meseca) zapravo povećao rizik za razvoj alergije na hranu, pa čak i neke druge bolesti, poput dijabetesa tipa 1 i glutenske enteropatije.

Gvožđe u ishrani odojčeta i dece (1)

Redosled uvođenja voća u ishranu i princip jedna po jedna!

Redosled uvođenja razlčitih vrsta voća u ishranu odojčeta takođe nije važan, s tim što se obično najpre počinje sa sokom od voćke koju prvi put uvodimo u jelovnik deteta, nakon nekoliko dana daje se kompot od iste (ako se od nje prave kompoti), a na kraju se ona daje u svojoj „svežoj“ formi. Preporučuje se ovakav redosled davanja različitih formi iste voćke da bi se dete postupno priviklo na njen ukus  i konzistenciju.

Nekada se događa da dete ne prihvati odmah rado neku vrstu voća. To je sasvim normalno, i roditelji ne treba zbog toga da tu voćku automatski isključe iz njegove ishrane, već da mu je ponovo, po potrebi i u više različitih navrata, ponude, budući da ni deca, kao ni mi, odrasli, ne uzimaju sve namirnice sa istim „apetitom“ pri prvom kontaktu s njima.

Voćni obrok

Odojče pri prelasku na mešovitu ishranu ( uzrast od 5 – 7. meseca, u zavisnosti od toga da li sisa ili je na ishrani adaptiranim mlekom/dohrani), do navršenih 12. meseci treba da ima jedan voćni obrok (kašicu) svakog dana.

Od 2. Godine preporučeno je da  deca konzumiraju  2-3 porcije voća  dnevno.

Kada su u pitanju voćni sokovi (prednost imaju sveže ceđeni), njihova preporučena dnevna količina za decu iznosi 120ml.

Kada se u ishranu bebe uvodi voće (2)

Neka pravila kojih se treba pridržavati

  • Voćne sokove treba konzumirati najmanje pola sata do 45 minuta, pre jela (obroka), na prazan želudac i isto toliko vremena posle obroka.
  • Voće treba da bude sastavni deo svakodnevne ishrane!
Share.

About Author

Comments are closed.