Imunitet u Prvoj Godini Deteta

Imunitet u prvoj godini deteta

Kakav je imunitet deteta u prvoj godini i šta može pomoći boljem imunitetu bebe?

Kako da imunitet bude što bolji kod deteta?

Možemo li reći da su ishrana, higijena i vakcinacija osnova zdravlja i imuniteta deteta u prvoj godini?

Imuni sistemse može reći da je jedan od najvažnijih i najsavršenijih sistema u organizmu, koji se svakodnevno bori protiv velikog broja bakterija, virusa, gljivica, parazita, alergena i malignih ćelija.

U odbrani  učestvuje kompleksna mreža tkiva, ćelija i supstanci, a imuni sistem ima najbolje dejstvo kada je u ravnoteži.  Smanjena funkcija imunog sistema dovodi do nastanka infekcija i malignih bolesti, dok preterana reakcija uzrokuje alergijske i autoimune bolesti. Nastanak imunog sistema počinje već u prvim nedeljama trudnoće, tako što se prvo stvaraju T i B limfociti, koji oko šestog meseca trudnoće počinju da stvaraju male količine antitela.

Šta je važno za imunitet bebe u prvoj godini?
U prvoj godini bebe spavaju 12 do 15 sati dnevno.

Mama i imunitet bebe

U isto vreme putem placente dolazi do prelaska IgG antitela majke, čija je funkcija da u prvim mesecima štite bebu, dok imuni sistem bebe ne završi stvaranje dovoljne količine sopstvenih antitela. Na rođenju je imuni sistem nedovoljno razvijen i ima smanjenu odbrambenu funkciju, a stvaranje sopstvenih antitela počinje između drugog i trećeg meseca života, kada i pada nivo majčinih zaštitnih antitela.

U kontaktu sa mikroorganizmima se stvara imuni sistem bebe.  Tako da je značajno razvijen sa navršenih godinu dana.  Defiinitivan razvoj se završava između 12. i 14. godine.  Tada je imuni sistem deteta isti kao i kod odraslih.

Imunitet u prvoj godini deteta, zavisi i od dojenja?

Majčino mleko, pored toga što predstavlja najbolji izvor hranljivih materija za bebu, sadrži i više od 50 supstanci i ćelija koje stvara imuni sistem. Preko majčinog mleka, beba dobija velike količine druge vrste antitela – IgA.  Takođe i različitih imunih faktora (limfociti,lizozim, laktoferin).  To predstavlja dodatnu odbranu za bebu.  Najviše majčinih antitela i imunih faktora se prenese u prvim danima nakon porođaja.  Prvo mleko (kolostrum) se iz tog razloga naziva „prva vakcina“. Antitela iz majčinog mleka, zajedno sa antitelima koje je beba dobila u toku trudnoće, štite bebu u prvim mesecima od svih bolesti koje je majka preležala tokom života.

Količina i sastav svih imunih faktora se ne mogu sintetički napraviti i preneti u mlečnu formulu.  Zato bebe koje su na prirodnoj ishrani mnogo ređe oboljevaju u odnosu na decu koja su na veštačkoj ishrani. Preporučuje se da dojenje traje najmanje godinu dana. A da majka smanji sve izvore stresa, pravilno se hrani i posveti detetu.

Od koristi za imunitet u prvoj godini može da bude vitamin D.
Od koristi za imunitet u prvoj godini može da bude vitamin D.

Vakcinacija

Jedna od najuspešnijih priča u istoriji medicine, zahvaljujući kojoj je došlo do smanjivanja ili iskorenjivanja velikog broja potencijalno opasnih bolesti. Vakcine pomažu razvoju imunog sistema tako što imitiraju infekciju. Ali ne u vidu razvoja bolesti, nego dolazi do stvaranja zaštitnih faktora.

Nakon vakcinacije mogu da se pojave manje reakcije kao što je crvenilo na mestu primene vakcine. iIi lako povišena temperatura.  Ali to su znaci da je došlo do aktivacije imunog sistema. Kada za nekoliko nedelje prođe prva faza „imitacije infekcije“, anizam je stvorio T limfocite memorije i B limfocite koji će stvarati specifična antitela.

U kontaktu sa virusom ili bakterijom protiv koga je izvršena vakcinacija, imuni sistem će odmah delovati i sprečavati razvoj infekcije. Zato je veoma važno da beba u prvoj godini dobije sve predviđene vakcine.

U prvoj godini se beba vakciniše protiv sledećih bolesti:

Tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, tetanusa, pertusisa (velikog kašlja), poliomijelitisa (dečje paralize) i meningitisa izazvanog bakterijom hemofilus influence tip B.

Vitamin D je značajan za jačanje imuniteta u prvoj godini?

Od koristi za imunitet u prvoj godini može da bude vitamin D.  Počinje da se primenjuje od 15 dana života bebe. Poznata je njegova funkcija u sazrevanju kosti i zuba, ali se poslednjih godina potvrđuje i njegova funkcija u podsticanju imuniteta. Većina ćelija imunog sistema ima receptor za vitamin D i mogu da pravilno sprovode svoju funkciju ukoliko ga ima u dovoljnoj količini u organizmu. Sa druge strane, snižen nivo ovog vitamina dovodi do razvoja infekcija, autoimunih ili malignih bolesti. Zato se većina pedijatra slaže da njegovu primenu treba produžiti do druge godine.  Sa eventualnim pauzama u letnjim mesecima. Preporučena doza vitamina D kod beba je 400 IJ, samostalno ili u kombinaciji sa vitaminom K prva tri meseca života bebe.

Na kraju osmog meseca bebe, treba uvoditi ribuu ishranu bebe, koja je dobar prirodni izvor vitamina D.  Pored toga sadrži omega 3 i 6 masne kiseline koje dodatno mogu podsticati imunitet.

Probiotici su veoma važniza imunitet bebe?

Treba naglasiti i povoljnu ulogu koju imaju probiotici u jačanju imuniteta. U momentu rođenja, prolaskom bebe kroz porođajni kanal, dolazi do naseljavanja kože, respiratornog i digestivnog sistema sa preko 420 vrsta „dobrih“ bakterija. Njihova funkcija je  podsticanje imunog sistema da se razvija na najbolji način i bori se protiv bakterija i virusa.

U slučaju da se ne desi naseljavanje dobrim bakterijama, usled toga što je porođaj bio carskim rezom ili ukoliko se beba odgaja u sterilnim uslovima, dete pokazuje sklonost razvoju alergijskih ili automunih bolesti.  To je osnova higijenske hipoteze.

Preparati probiotika za bebe

Dobre bakterije se mogu nadoknaditi u vidu preparata probiotika. Oni prave dobru ravnotežu svih mikrooroganizama koji se nalaze u organizmu. Primenom probiotika se sprečava prodor mikroorganizama kroz nos i usta ili preko creva, poboljšava se varenje i smanjuju grčevi kod beba. Poznata je i primena probiotika u toku dijareje, kao posledice virusnih ili bakterijskih infekcija ili u toku terapije antibioticima.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista pedijatrije i imunologije. Autor je i koautor više od 140 radova i napisala je i brojne članke za naučne i popularne časopise. Glavne oblasti kliničkog, ali i naučnog rada su pedijatrisjka imunologija, a posebno alergijske, autoimune i hematološke bolesti u pedijatriji.
Preporučujemo vam...
roditeljstvo za detetov i licni razvoj
Roditeljstvo za Detetov i Lični Razvoj
Biti roditelj, roditeljevati, može se izjednačiti sa biti umetnik života. Na putu roditeljstva ima mnogo zamki i izazova. Koliko izazova toliko prilika da se razvijamo kao ličnosti, da pravimo lične promene. Time i da postajemo bolji ljudi.Roditeljstvo prilika za lični razvoj?Svako naše dete, daje nam novu šansu da napravimo novu…
vezbe za hipotonus bebe
Pogledajte Video – Vežbe za Hipotonus Bebe
Za psihomotorni razvoj deteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.Potrebno je što ranije otkriti Hipotonus kod bebe?Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje…
Šta je FertilityAid MD for women?
Fertility AID MD Woman – Preparat u Tretiranju Infertiliteta
Šta je FertilityAid MD for women?Patentirana i klinički proverena formula stvorena od strane vrhunskih eksperata za infertilitet koja je namenjena pripremi žene za začeće.Pripremate se i želite da ostvarite roditeljstvo? Preporučićemo vam najefikasniji preparat u tretiranju infertiliteta poslednjih 10 godina u USA.Pruža potporu zdravom hormonskom balansu, štiti jajnu ćeliju u…