Vitamini D i E u Periodu Dojenja

0

Vitamini  D i E  su – liposolubilni vitamini ( rastvorljivi u mastima ). Kakve su potrebe za ovim vitaminima u periodu dojenja?

Deficit vitamina D se često sreće kod trudnica i žena koje doje, a naročito kod žena na restriktivnom režimu ishrane kao što je veganski način ishrane, i kod onih žena sa ograničenom izloženosti UV zracima.

Prelazak vitamin D iz majke u mleko je veoma slabo zbog čega se, u cilju prevencije rahitisa kod odojčadi, preporučuje suplementacija odojčadi vitaminom D u dozi od 10 mikrograma i to od 15. dana života pa sve do navršenih godinu dana.

potrebe za vitaminom D i E u periodu dojenja (1)

Za vitamin D najbolji izvor su:

Ulje jetre riba, punomasni mlečni proizvodi, masne ribe (losos, tuna, sardina), kao i proizvodi obogaćeni vitaminom D (mleko)…

 

 

 

U periodu laktacije potrebe za vitaminom E se povećavaju za četvrtinu, a koncentracija vitamina E u majčinom mleku se može povećati unosom vitamina E putem hrane. 

potrebe za vitaminom D i E u periodu dojenja (2)

Koje su namirnice bogate vitaminom E?

U namirnice bogate vitaminom E se ubrajaju nerafinisana biljna ulja  (ulje pšeničnih klica, suncokretovo, maslinovo), jezgrasto voće, pšenične klice, puno zrno žitarica, masnije meso…

 

Nutrijenti Preporučeni dnevni unos za odrasle žene (RDA) Potrebe u periodu laktacije
Liposolubilni vitamini
Vitamin D 5 µg 5 µg
Vitamin E 15 µg 15+4 µg

 

Riba na trpezi

Mišićno tkivo ribe sadrži i prirodne akntioksidanse, kao što je tokoferol (vitamin E). Riblja jetra, iz koje se dobija riblje ulje, sadrži značaje količine vitamina A i D i smatra se prirodnim koncentratom ovih vitamina. U mesu ribe prisutne su i značajne količine vitamina B grupe.

Riblje masti se lakše vare i imaju veću biološku vrednost, nego masti životinja. Uglavnom sadrže nezasićene masne kiseline.  Posebno je važna  porodica Omega 3 masnih kiselina, zbog smanjenja rizika od kardiovaskularnih oboljenja, uravnoteživanja hormona i jačanja mentalnih funkcija. Ove masne kiseline su od suštinske važnosti  u ishrani trudnica i dece . Zato na našem tanjiru treba češće imati haringu, skušu, tunu, sardele, tolstolobik, partrmku ili losos.

Share.

About Author

Comments are closed.