Vitamini D i E u Periodu Dojenja

Potrebe za vitaminom D i E u periodu dojenja

Vitamini  D i E  su – liposolubilni vitamini ( rastvorljivi u mastima ). Kakve su potrebe za ovim vitaminima u periodu dojenja?

Deficit vitamina D se često sreće kod trudnica i žena koje doje, a naročito kod žena na restriktivnom režimu ishrane kao što je veganski način ishrane, i kod onih žena sa ograničenom izloženosti UV zracima.

Prelazak vitamin D iz majke u mleko je veoma slabo zbog čega se, u cilju prevencije rahitisa kod odojčadi, preporučuje suplementacija odojčadi vitaminom D u dozi od 10 mikrograma i to od 15. dana života pa sve do navršenih godinu dana.

potrebe za vitaminom D i E u periodu dojenja (1)

Za vitamin D najbolji izvor su:

Ulje jetre riba, punomasni mlečni proizvodi, masne ribe (losos, tuna, sardina), kao i proizvodi obogaćeni vitaminom D (mleko)…

 

 

 

U periodu laktacije potrebe za vitaminom E se povećavaju za četvrtinu, a koncentracija vitamina E u majčinom mleku se može povećati unosom vitamina E putem hrane. 

potrebe za vitaminom D i E u periodu dojenja (2)

Koje su namirnice bogate vitaminom E?

U namirnice bogate vitaminom E se ubrajaju nerafinisana biljna ulja  (ulje pšeničnih klica, suncokretovo, maslinovo), jezgrasto voće, pšenične klice, puno zrno žitarica, masnije meso…

 

NutrijentiPreporučeni dnevni unos za odrasle žene (RDA)Potrebe u periodu laktacije
Liposolubilni vitamini
Vitamin D5 µg5 µg
Vitamin E15 µg15+4 µg

 

Riba na trpezi

Mišićno tkivo ribe sadrži i prirodne akntioksidanse, kao što je tokoferol (vitamin E). Riblja jetra, iz koje se dobija riblje ulje, sadrži značaje količine vitamina A i D i smatra se prirodnim koncentratom ovih vitamina. U mesu ribe prisutne su i značajne količine vitamina B grupe.

Riblje masti se lakše vare i imaju veću biološku vrednost, nego masti životinja. Uglavnom sadrže nezasićene masne kiseline.  Posebno je važna  porodica Omega 3 masnih kiselina, zbog smanjenja rizika od kardiovaskularnih oboljenja, uravnoteživanja hormona i jačanja mentalnih funkcija. Ove masne kiseline su od suštinske važnosti  u ishrani trudnica i dece . Zato na našem tanjiru treba češće imati haringu, skušu, tunu, sardele, tolstolobik, partrmku ili losos.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Bromatolog Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Objavila je kao autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…