Vitamini D i E u periodu dojenja su značajni vitamini. To su liposolubilni vitamini (rastvorljivi u mastima). U kojim namirnicama ih možemo naći i da li je potrebna suplementacija u ovom periodu života žene?
Kakve su potrebe za vitaminima D i E u periodu dojenja?
Deficit vitamina D se često sreće kod trudnica i žena koje doje, a naročito kod žena na restriktivnom režimu ishrane kao što je veganski način ishrane, i kod onih žena sa ograničenom izloženosti UV zracima.
Prelazak vitamin D iz majke u mleko je veoma slabo zbog čega se, u cilju prevencije rahitisa kod odojčadi, preporučuje suplementacija odojčadi vitaminom D u dozi od 10 mikrograma i to od 15. dana života pa sve do navršenih godinu dana.
Vitamin D u hrani
Ulje jetre riba, punomasni mlečni proizvodi, masne ribe (losos, tuna, sardina), kao i proizvodi obogaćeni vitaminom D (mleko)…
U periodu laktacije potrebe za vitaminom E se povećavaju za četvrtinu, a koncentracija vitamina E u majčinom mleku se može povećati unosom vitamina E putem hrane.
Vitamin E u hrani
U namirnice bogate vitaminom E se ubrajaju nerafinisana biljna ulja (ulje pšeničnih klica, suncokretovo, maslinovo), jezgrasto voće, pšenične klice, puno zrno žitarica, masnije meso…
Nutrijenti | Preporučeni dnevni unos za odrasle žene (RDA) | Potrebe u periodu laktacije |
---|---|---|
Liposolubilni vitamini | ||
Vitamin D | 5 µg | 5 µg |
Vitamin E | 15 µg | 15+4 µg |
Riba na trpezi – hrana sa vitaminima D i E
Mišićno tkivo ribe sadrži i prirodne akntioksidanse, kao što je tokoferol (vitamin E). Riblja jetra, iz koje se dobija riblje ulje, sadrži značaje količine vitamina A i D i smatra se prirodnim koncentratom ovih vitamina. U mesu ribe prisutne su i značajne količine vitamina B grupe.
Riblje masti se lakše vare i imaju veću biološku vrednost, nego masti životinja. Uglavnom sadrže nezasićene masne kiseline. Posebno je važna porodica Omega 3 masnih kiselina, zbog smanjenja rizika od kardiovaskularnih oboljenja, uravnoteživanja hormona i jačanja mentalnih funkcija. Ove masne kiseline su od suštinske važnosti u ishrani trudnica i dece . Zato na našem tanjiru treba češće imati haringu, skušu, tunu, sardele, tolstolobik, partrmku ili losos.
Zašto je losos u vrhu liste najkvalitetnijih riba? Šta sadrži losos?
Meso ribe sadrži veoma kvalitetne proteine (sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su lako usvojive), nezasićene masne kiseline, naročito esencijalne masne kiseline iz porodice omega-3, koje su neophodne za održanje krvnih sudova bez plaka i za pravilan razvoj mozga bebe, lecitin i druge fosfolipide (zato se masti ribe lako vare), vitamine rastvorljive u mastima (vitamin A, D, E, K), vitamine B grupe (B1, niacin, vitamin B12 i dr.) i mineralne materije (natrijum, kalcijum, magnezijum, hrom, cink, bakar, gvožđe, fluor, selen i dr.). Losos sadrži prirodne antioksidante (beta-karoten, Vitamin E…), a u jetri se nalaze značajne količine vitamina A.