Omega 3 za trudnice, mame i tate

omega 3 za trudnice

Omega 3 masne kiseline preporučene su za zdravlje cele porodice. SYNERGY OMEGA 3  je 100% prirodan dodatak ishrani. Šta treba znati o Omega 3 masnim kiselinama?

Šta sadrži SYNERGY OMEGA 3

SYNERGY OMEGA 3 sadrži koncentrovano riblje ulje (Bakalara) bogatim omega 3 masnim kiselinama i vitamin E.

 

omega 3 za trudnice
Posebno su važne u periodu trudnoće

Zašto su važne omega 3 masne kiseline za trudnice, mame i tate?

(n-3 LCPUFA): EPA, DHA i DPA igraju važnu ulogu u rastu i razvoju mozga, regulaciji krvnog pritiska, funkciji bubrega, koagulaciji krvi, imunološkim i zapaljenjskim reakcijama…

DHA je potrebna za sve ćelije. Kada uđe u organizam ona se ugrađuje u membrane ćelija mozga, očiju i srca te omogućava njihov rast, razvoj i neometan metabolizam. Povišene količine DHA u tkivu srca dokaz je da je DHA masna kiselina esencijalna za njegov rad. DHA pomaže i pri kontroli holesterola i triglicerida u krvi i visokog krvnog pritiska.

Možemo navesti neke od osnovnih funkcija omega 3:

-Kontrolišu metabolizam masti.

-Doprinose održavanju odgovarajućeg nivoa holesterola i triglicerida u organizmu i  održavanju integriteta ćelijske membrane.

-Održavaju dobro kardiovaskularno zdravlje (zdravog srčanog mišića, koronarne cirkulacije i održavanje normalnog krvnog pritiska).

-Obezbedjuju dobre moždane funkcije kao i u održavanje normalnog vida. Trudnicama i dojiljama posebno značajne jer unošenje DHA tokom trudnoće i laktacije doprinosi normalnom razvoju mozga fetusa i odojčeta.

-Olakašavaju hidrataciju kože

-Pomoć u održavanju normalne telesne težine, kao i  pomoć u održavanju pozitivnog raspoloženja.

Vitamin E

Kao moćni antioksidans, sprečava oksidaciju nezasićenih masnih kiselina i neutrališe slobodne radikale. U periodu laktacije potrebe za vitaminom E se povećavaju za četvrtinu.

omega 3 za trudnice

Synergy Omega 3 sadrži:

  • Prirodno riblje ulje 1000mg
  • Eikosapentaensku kiselina (EPA) 180mg
  • Dokosaheksaensku kiselina (DHA)120mg
  • Vitamin E (Dl-Alfa Tokoferol) 1 mg

Šta trudnice treba da znaju?

Dovoljnim unosom DHA tokom trudnoće hrani se  mozak bebe pre rođenja. Koncentracija DHA u krvi pupčanika novorođenčeta zavisi od majčinih zaliha i unosa tokom trudnoće, posebno u poslednjem tromesečju. Studije su dokazale da postoji veza između koncentracije u krvi pupčanika i neurološkog statusa novorođenčeta.

Važna je ravnoteža?

Ravnoteža omega-3 i omega-6masnih kiselina od izrazite je važnosti za funkciju kardiovaskularnog sistema, funkciju zglobova, ravnotežu insulina, metabolizam kože, pa čak i ekspresiju gena. Dugotrajan manjak omega-3 masnih kiselina u ishrani može prouzrokovati kardiovaskularne bolesti i pogoduje nastanku različitih hroničnih zapaljenjskih bolesti.

omega 3 za trudnice

Najbolji izvori omega 3 masnih kiselina u hrani:

Riba (naročito masna riba iz hladnih voda), riblje ulje, alge, mleko. Organizam može sintetisati DHA u maloj količini iz druge omega-3 masne kiseline, alfa-linolenske (ALA)  koja je esencijalna masna kiselina. To znači da se u organizam mora uneti hranom, a nalazi u semenu lana, orasima, uljanoj repici.

Koje su namirnice bogate vitaminom E?

Nerafinisana biljna ulja (ulje pšeničnih klica, suncokretovo, maslinovo), jezgrasto voće, pšenične klice, puno zrno žitarica, masnije meso…

Za unos Omega 3 masnih kiselina, treba se konsultovati sa svojim lekarom.

PROMO ČLANAK

Svoje poslovanje OMNI MEDIKAL zаsnivа nа visokom kvаlitetu proizvodа koje zastupa i distribuira kao i stručnom i posvećenom odnosu prema klijentima.
Preporučujemo vam...
Kakve igre vole trogodišnjaci
Kakve igre vole trogodišnjaci i 12 predloga igara
Kakve igre vole trogodišnjaci? Koje igre su pri tome stimulativne za njihov razvoj? Šta mozete da ocekujete od vaseg trogodisnjeg deteta? Kakve igre vole trogodišnjaci? Sva deca su jedinstvena i različito se razvijaju. Ali postoje određene karakteristike koje su uobičajene i tipične za većinu dece određene starosne grupe. U ovom…