Omega 3 za trudnice, mame i tate

omega 3 za trudnice

Sadržaj

Omega 3 masne kiseline preporučene su za zdravlje cele porodice. SYNERGY OMEGA 3  je 100% prirodan dodatak ishrani. Šta treba znati o Omega 3 masnim kiselinama?

Šta sadrži SYNERGY OMEGA 3

SYNERGY OMEGA 3 sadrži koncentrovano riblje ulje (Bakalara) bogatim omega 3 masnim kiselinama i vitamin E.

 

omega 3 za trudnice
Posebno su važne u periodu trudnoće

Zašto su važne omega 3 masne kiseline za trudnice, mame i tate?

(n-3 LCPUFA): EPA, DHA i DPA igraju važnu ulogu u rastu i razvoju mozga, regulaciji krvnog pritiska, funkciji bubrega, koagulaciji krvi, imunološkim i zapaljenjskim reakcijama…

DHA je potrebna za sve ćelije. Kada uđe u organizam ona se ugrađuje u membrane ćelija mozga, očiju i srca te omogućava njihov rast, razvoj i neometan metabolizam. Povišene količine DHA u tkivu srca dokaz je da je DHA masna kiselina esencijalna za njegov rad. DHA pomaže i pri kontroli holesterola i triglicerida u krvi i visokog krvnog pritiska.

Možemo navesti neke od osnovnih funkcija omega 3:

-Kontrolišu metabolizam masti.

-Doprinose održavanju odgovarajućeg nivoa holesterola i triglicerida u organizmu i  održavanju integriteta ćelijske membrane.

-Održavaju dobro kardiovaskularno zdravlje (zdravog srčanog mišića, koronarne cirkulacije i održavanje normalnog krvnog pritiska).

-Obezbedjuju dobre moždane funkcije kao i u održavanje normalnog vida. Trudnicama i dojiljama posebno značajne jer unošenje DHA tokom trudnoće i laktacije doprinosi normalnom razvoju mozga fetusa i odojčeta.

-Olakašavaju hidrataciju kože

-Pomoć u održavanju normalne telesne težine, kao i  pomoć u održavanju pozitivnog raspoloženja.

Vitamin E

Kao moćni antioksidans, sprečava oksidaciju nezasićenih masnih kiselina i neutrališe slobodne radikale. U periodu laktacije potrebe za vitaminom E se povećavaju za četvrtinu.

omega 3 za trudnice

Synergy Omega 3 sadrži:

  • Prirodno riblje ulje 1000mg
  • Eikosapentaensku kiselina (EPA) 180mg
  • Dokosaheksaensku kiselina (DHA)120mg
  • Vitamin E (Dl-Alfa Tokoferol) 1 mg

Šta trudnice treba da znaju?

Dovoljnim unosom DHA tokom trudnoće hrani se  mozak bebe pre rođenja. Koncentracija DHA u krvi pupčanika novorođenčeta zavisi od majčinih zaliha i unosa tokom trudnoće, posebno u poslednjem tromesečju. Studije su dokazale da postoji veza između koncentracije u krvi pupčanika i neurološkog statusa novorođenčeta.

Važna je ravnoteža?

Ravnoteža omega-3 i omega-6masnih kiselina od izrazite je važnosti za funkciju kardiovaskularnog sistema, funkciju zglobova, ravnotežu insulina, metabolizam kože, pa čak i ekspresiju gena. Dugotrajan manjak omega-3 masnih kiselina u ishrani može prouzrokovati kardiovaskularne bolesti i pogoduje nastanku različitih hroničnih zapaljenjskih bolesti.

omega 3 za trudnice

Najbolji izvori omega 3 masnih kiselina u hrani:

Riba (naročito masna riba iz hladnih voda), riblje ulje, alge, mleko. Organizam može sintetisati DHA u maloj količini iz druge omega-3 masne kiseline, alfa-linolenske (ALA)  koja je esencijalna masna kiselina. To znači da se u organizam mora uneti hranom, a nalazi u semenu lana, orasima, uljanoj repici.

Koje su namirnice bogate vitaminom E?

Nerafinisana biljna ulja (ulje pšeničnih klica, suncokretovo, maslinovo), jezgrasto voće, pšenične klice, puno zrno žitarica, masnije meso…

Za unos Omega 3 masnih kiselina, treba se konsultovati sa svojim lekarom.

PROMO ČLANAK

avatar
Svoje poslovanje OMNI MEDIKAL zаsnivа nа visokom kvаlitetu proizvodа koje zastupa i distribuira kao i stručnom i posvećenom odnosu prema klijentima.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Multivitamini za decu su svakako dobri, ali saznaćete i zašto su nedovoljni. Šta je još potrebno za jačanje imuniteta dece. Ovo je Vaš vodič za jačanje imuniteta za decu i...

 Vitamin D u zimskom periodu je najpotrebniji. Potreban je uvek i svima, bebama, deci, trudnicama, dojiljama mamama i tatama… U zimskoj sezoni postoji veći rizik od nedostatka vitamina D. A...

Često kupujemo preparat za imunitet deteta, u želji da ga osnažimo. Kako razlikovati preparate i koje kriterijume imati kada kupujemo preparat za imunitet? Kada kupujemo preparat za imunitet deteta? Kupujemo...

Zbog intezivnog rasta i razvoja male dece postoji povećana potreba za gvožđem. Kada se primenjuje suplementacija gvožđem kod male dece? U periodu od 6-24 meseca odojčad i mala deca postaju...