Trudnice, Mame, Tate i Omega 3

Omega 3 masne kiseline za tudnice, mame i tate

Omega 3 masne kiseline preporučene su za zdravlje cele porodice. SYNERGY OMEGA 3 je 100% prirodan dodatak ishrani. Šta treba znati o Omega 3 masnim kiselinama?

SYNERGY OMEGA 3 sadrži koncentrovano riblje ulje (Bakalara) bogatim omega 3 masnim kiselinama i vitamin E.

Omega 3 masne kiseline za trudnice, mame i tate
Posebno važne u periodu trudnoće i dojenja.

Trudnice, Mame, Tate i Omega 3 – Zašto su važne omega 3 masne kiseline?

(n-3 LCPUFA): EPA, DHA i DPA igraju važnu ulogu u rastu i razvoju mozga, regulaciji krvnog pritiska, funkciji bubrega, koagulaciji krvi, imunološkim i zapaljenjskim reakcijama…

DHA je potrebna za sve ćelije. Kada uđe u organizam ona se ugrađuje u membrane ćelija mozga, očiju i srca te omogućava njihov rast, razvoj i neometan metabolizam. Povišene količine DHA u tkivu srca dokaz je da je DHA masna kiselina esencijalna za njegov rad. DHA pomaže i pri kontroli holesterola i triglicerida u krvi i visokog krvnog pritiska.

Možemo navesti neke od osnovnih funkcija omega 3:

-Kontrolišu metabolizam masti.

-Doprinose održavanju odgovarajućeg nivoa holesterola i triglicerida u organizmu i  održavanju integriteta ćelijske membrane.

-Održavaju dobro kardiovaskularno zdravlje (zdravog srčanog mišića, koronarne cirkulacije i održavanje normalnog krvnog pritiska).

-Obezbedjuju dobre moždane funkcije kao i u održavanje normalnog vida. Trudnicama i dojiljama posebno značajne jer unošenje DHA tokom trudnoće i laktacije doprinosi normalnom razvoju mozga fetusa i odojčeta.

-Olakašavaju hidrataciju kože

-Pomoć u održavanju normalne telesne težine, kao i  pomoć u održavanju pozitivnog raspoloženja.

Vitamin E

Kao moćni antioksidans, sprečava oksidaciju nezasićenih masnih kiselina i neutrališe slobodne radikale.U periodu laktacije potrebe za vitaminom E se povećavaju za četvrtinu.

Omega 3 i vitamin E
SYNERGY OMEGA 3

Synergy Omega 3 sadrži:

  • Prirodno riblje ulje 1000mg
  • Eikosapentaensku kiselina (EPA) 180mg
  • Dokosaheksaensku kiselina (DHA)120mg
  • Vitamin E (Dl-Alfa Tokoferol) 1 mg

Štatrudnice treba da znaju?

Dovoljnim unosom DHA tokom trudnoće hrani se  mozak bebe pre rođenja. Koncentracija DHA u krvi pupčanika novorođenčeta zavisi od majčinih zaliha i unosa tokom trudnoće, posebno u poslednjem tromesečju. Studije su dokazale da postoji veza između koncentracije u krvi pupčanika i neurološkog statusa novorođenčeta.

Važna je ravnoteža?

Ravnoteža omega-3 i omega-6masnih kiselina od izrazite je važnosti za funkciju kardiovaskularnog sistema, funkciju zglobova, ravnotežu insulina, metabolizam kože, pa čak i ekspresiju gena. Dugotrajan manjak omega-3 masnih kiselina u ishrani može prouzrokovati kardiovaskularne bolesti i pogoduje nastanku različitih hroničnih zapaljenjskih bolesti.

Omega 3 masne kiseline u hrani

Najbolji izvori omega 3 masnih kiselina u hrani:

Riba (naročito masna riba iz hladnih voda), riblje ulje, alge, mleko. Organizam može sintetisati DHA u maloj količini iz druge omega-3 masne kiseline, alfa-linolenske (ALA)  koja je esencijalna masna kiselina. To znači da se u organizam mora uneti hranom, a nalazi u semenu lana, orasima, uljanoj repici.

Koje su namirnice bogate vitaminom E?

Nerafinisana biljna ulja (ulje pšeničnih klica, suncokretovo, maslinovo), jezgrasto voće, pšenične klice, puno zrno žitarica, masnije meso…

Za unos Omega 3 masnih kiselina, treba se konsultovati sa svojim lekarom.

PROMO ČLANAK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…