Trudnice, Mame, Tate i Omega 3

Omega 3 masne kiseline za tudnice, mame i tate

Omega 3 masne kiseline preporučene su za zdravlje cele porodice. SYNERGY OMEGA 3 je 100% prirodan dodatak ishrani. Šta treba znati o Omega 3 masnim kiselinama?

SYNERGY OMEGA 3 sadrži koncentrovano riblje ulje (Bakalara) bogatim omega 3 masnim kiselinama i vitamin E.

Omega 3 masne kiseline za trudnice, mame i tate
Posebno važne u periodu trudnoće i dojenja.

Trudnice, Mame, Tate i Omega 3 – Zašto su važne omega 3 masne kiseline?

(n-3 LCPUFA): EPA, DHA i DPA igraju važnu ulogu u rastu i razvoju mozga, regulaciji krvnog pritiska, funkciji bubrega, koagulaciji krvi, imunološkim i zapaljenjskim reakcijama…

DHA je potrebna za sve ćelije. Kada uđe u organizam ona se ugrađuje u membrane ćelija mozga, očiju i srca te omogućava njihov rast, razvoj i neometan metabolizam. Povišene količine DHA u tkivu srca dokaz je da je DHA masna kiselina esencijalna za njegov rad. DHA pomaže i pri kontroli holesterola i triglicerida u krvi i visokog krvnog pritiska.

Možemo navesti neke od osnovnih funkcija omega 3:

-Kontrolišu metabolizam masti.

-Doprinose održavanju odgovarajućeg nivoa holesterola i triglicerida u organizmu i  održavanju integriteta ćelijske membrane.

-Održavaju dobro kardiovaskularno zdravlje (zdravog srčanog mišića, koronarne cirkulacije i održavanje normalnog krvnog pritiska).

-Obezbedjuju dobre moždane funkcije kao i u održavanje normalnog vida. Trudnicama i dojiljama posebno značajne jer unošenje DHA tokom trudnoće i laktacije doprinosi normalnom razvoju mozga fetusa i odojčeta.

-Olakašavaju hidrataciju kože

-Pomoć u održavanju normalne telesne težine, kao i  pomoć u održavanju pozitivnog raspoloženja.

Vitamin E

Kao moćni antioksidans, sprečava oksidaciju nezasićenih masnih kiselina i neutrališe slobodne radikale.U periodu laktacije potrebe za vitaminom E se povećavaju za četvrtinu.

Omega 3 i vitamin E
SYNERGY OMEGA 3

Synergy Omega 3 sadrži:

  • Prirodno riblje ulje 1000mg
  • Eikosapentaensku kiselina (EPA) 180mg
  • Dokosaheksaensku kiselina (DHA)120mg
  • Vitamin E (Dl-Alfa Tokoferol) 1 mg

Štatrudnice treba da znaju?

Dovoljnim unosom DHA tokom trudnoće hrani se  mozak bebe pre rođenja. Koncentracija DHA u krvi pupčanika novorođenčeta zavisi od majčinih zaliha i unosa tokom trudnoće, posebno u poslednjem tromesečju. Studije su dokazale da postoji veza između koncentracije u krvi pupčanika i neurološkog statusa novorođenčeta.

Važna je ravnoteža?

Ravnoteža omega-3 i omega-6masnih kiselina od izrazite je važnosti za funkciju kardiovaskularnog sistema, funkciju zglobova, ravnotežu insulina, metabolizam kože, pa čak i ekspresiju gena. Dugotrajan manjak omega-3 masnih kiselina u ishrani može prouzrokovati kardiovaskularne bolesti i pogoduje nastanku različitih hroničnih zapaljenjskih bolesti.

Omega 3 masne kiseline u hrani

Najbolji izvori omega 3 masnih kiselina u hrani:

Riba (naročito masna riba iz hladnih voda), riblje ulje, alge, mleko. Organizam može sintetisati DHA u maloj količini iz druge omega-3 masne kiseline, alfa-linolenske (ALA)  koja je esencijalna masna kiselina. To znači da se u organizam mora uneti hranom, a nalazi u semenu lana, orasima, uljanoj repici.

Koje su namirnice bogate vitaminom E?

Nerafinisana biljna ulja (ulje pšeničnih klica, suncokretovo, maslinovo), jezgrasto voće, pšenične klice, puno zrno žitarica, masnije meso…

Za unos Omega 3 masnih kiselina, treba se konsultovati sa svojim lekarom.

PROMO ČLANAK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Preporučujemo vam...
Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Pelenski ojed bebe je čest problem sa kojim se majke susreću. Koža bebe je osetljiva i nežna, a imunski sistem nezreo, tako da se svaka lezija kože mora ozbiljno shvatiti. Za potpuno funkcionalno i strukturno sazrevanje kože potrebne su i dve do tri godine.Šta je to pelenski ojed?Pelenski ojed (osip…
Olakšajte prirodni porođaj – Dianatal akušerski gel za lakši porođaj
Trudnice o izboru načina porođaja razmišljaju većinom u drugoj polovini trudnoće, najčešće u trećem trimestru. Predstavićemo vam podršku na porođaju. Informišite se o svim mogućnostima koje mogu olakšati i obezboliti porođaj, skratiti trajanje porođaja, obilazite porodilišta, ukoliko ima tih mogućnosti, gledajte uslove, raspitajte se… Ukoliko ste se opredelili za vaginalni…