Šta treba znati kada kupujemo preparat za imunitet deteta?

preparat za imunitet deteta

Sadržaj

Često kupujemo preparat za imunitet deteta, u želji da ga osnažimo. Kako razlikovati preparate i koje kriterijume imati kada kupujemo preparat za imunitet?

Kada kupujemo preparat za imunitet deteta?

Kupujemo preventivno u borbi protiv virusa i bakterija. Najčešće sezonski u jesen i zimu, kada su učestale  respiratorne infekcije. Po savetu lekara kada je dete slabo, nedovoljno uhranjeno ili često bolesno. Takođe kada dete kreće i dok je u vrtiću ili predškolskoj ustanovi. Redovno, za vreme i posle neke od bolesti deteta.

U prvih pet godina dete preboli šest do devet infekcija godišnje. Češće boluju deca koja idu u jaslice ili obdanište. I deca kojoj iz kolektiva viruse donose starija braća i sestre. Neka deca bolesna su svakog meseca.

preparat za imunitet deteta
Imuni sistem je jedan od najvažnijih sistema u organizmu. Svakodnevno se bori protiv velikog broja bakterija, virusa, gljivica, parazita, alergena…

Šta podržava imunitet dece

Da bismo održali jak imunološki sistem deteta, pre svega se moramo pobrinuti za zdrav način života. Važni su pravilna ishrana, fizička aktivnost na svežem vazduhu i dovoljno odmora.

Da li su vitamini i minerali dovoljni za jačanje imuniteta u sezoni pojačanih infekcija respiratornog sistema?

Vitamini i minerali učestvuju u mnogim procesima organizma. Među njima je i briga za pravilan rad imunskog sistema. Potrebna je svakodnevna dobro balansirana ishrana kako bi se obezbedi svi potrebni nutrijenti. To često nije obezbeđeno detetu iz mnogih razloga. Zato se koriste multivitaminski preparati.

Kada se odlučite za uzimanje multivitamina i drugih dodataka ishrani za vaše dete, izuzetno je važno razgovarati sa stručnom osobom. Sa farmaceutom u apoteci ili lekarom. Ta osoba će vam dati najbolji savet na osnovu detetovih potreba i sprečiti vas da eventualno prekoračite dozvoljene vrednosti nutrijenata.

preparat za imunitet deteta
Važan je izbor preparata za imunitet deteta. Naučna istraživanja su pokazala da beta-glukani treniraju i aktiviraju imunske ćelije. To na primer znači da se infekcija disajnog sistema može ranije zaustaviti ili biti značajno blaža nego da nije korišćen taj preparat.

Kako pokrenuti potencijal detetovog imuniteta?

Iako se na prvi pogled multivitamini mogu činiti jednostavnom i brzom pomoći za zdrav život, oni obično ne donose čudesno rešenje. Oni zaista sadrže važne hranljive supstance za ćelije imunskog sistema. Ali znatno više možemo učiniti kombinacijom koja podstiče rad detetovog imunskog sistema. Kako? Baš kao što se treniraju mišići da budu izdržljiviji, možemo uvežbati imunski sistem da brže i jače reaguje kod napada virusa i tako se spreči bolest.

preparat za imunitet deteta
Vitamin C je značajan za pravilno stvaranje vezivnog tkiva, pomaže u zarastanju rana. Za rast kostiju, u crevima učestvuje u usvajanju gvožđa, neophodnog za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Uzimanje C vitamina u dovoljnoj količini je važno za imunološki sistem, a onda i za druge brojne funkcije u organizmu.

Šta kažu naučna ispitivanja, šta je još neophodno uz minerale i vitamine?

Naučna ispitivanja su dokazala da pojedini  bioaktivni polisaharidi (npr. pleuran izolovan iz gljive bukovače), koji se nalazi u nekim preparatima za imunitet treniraju i aktiviraju imunske ćelije. Tako pripremljene ćelije kod infekcije mogu reagovati brže i efikasnije. To može značajno doprineti da do infekcije disajnog sistema ne dođe. Ili da se ranije zaustavi, ili da bude blaža nego da nije korišćen taj preparat. Uz dodatak vitamina C i D, kao i cinka obezbeđuje se da mnoge aktivne ćelije imaju dovoljno hranljivih supstanci za svoj rad.

preparat za imunitet deteta
Cink je esencijalni mikronutrijent. Neophodan je svakodnevni unos potrebne količine cinka, obzirom da organizam ne pravi rezerve ovog minerala.

Urađene su i kliničke studije u grupi osoba koje su uzimale  bioaktivne polisaharide kao deo sastava multivitaminskog preparata. 71% više osoba je bilo zdravo (bez infekcija respiratornog sistema) u poređenju sa grupom koja je uzimala samo vitamin C.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....