Šta izbegavati u ishrani dece i 7 važnih pravila

izbegavati u ishrani dece

Sadržaj

Šta treba izbegavati u ishrani dece? Znamo da je balansirana ishrana od vitalnog značaja za rast i razvoj dece. Važno je da znate šta jedete i čime hranite svoju porodicu – posebno decu!

Šta treba izbegavati u ishrani dece?

Sa hranom koju jedemo u organizam unosimo i štetne meterije, bilo da su u pitanju sveže namirnice ili prerađena hrana.

izbegavati u ishrani dece

Aditivi u hrani za decu

Aditivi su dodaci hrani koji pomažu da nešto ostane u zgusnutom, praškastom ili čvrstom stanju. Oni pojačavaju miris, ukus, kremasto ili neko drugo svojstvo. U industrijsku hranu iz dana u dan stavlja sve više supstanci koje imaju različite “unapređivačke” uloge. One su jeftin i profitabilan dodatak proizvodima gde se štedi na sirovinama. Pojedini aditivi mogu u potpunosti da zamene prirodne sastojke.

Vremenom je utvrđeno da aditivi nisu pogodni po ljudski organizam. Ove supstance mogu da izazovu   alergije, mučninu, nadutost a u najgorem slučaju bolesti. Mnogi aditivi u prerađenoj hrani mogu izazvati alergije, a neki od njih čak i astmu. Posebno su osetljiva deca.

izbegavati u ishrani dece

To je razlog zbog čega se deci do tri godine ne preporučuje kupovna hrana. Njjihov sistem za detoksikaciju u jetri još nije dovoljno razvijen.

U dečijoj hrani i mlečnim formulama zabranjene su veštačke boje, zaslađivači, većina aroma, hemijski konzervansi, sintetski antioksidanasi, emulgatori i stabilizatori. Dozvoljeni su samo oni aditivi koji su tačno hemijski i fizički poznati i nisu štetni po zdravlje.

Štetni aditivi u hrani PROČITAJTE OVDE

izbegavati u ishrani dece

Važno je da znate šta jedete i čime hranite svoju porodicu – posebno decu!

Nađite vreme i čitajte deklaracije! Samo ćete tako moći da budete sigurni da vi i vaši ukućani hranom ne unosite supstance koje vam mogu naškoditi.

  • Imajte na umu da u svoj prerađenoj hrani, slatkišima, grickalicama i bilo kojem upakovanom proizvodu koji ima duži rok trajanja postoji neki aditiv.
  • Upamtite one najopasnije aditive i šta mogu da prouzrokuju i jednostavno nemojte uzimati hranu koja ih sadrži. Okačite na vrata frižidera spisak tih “najgorih”.
  • Razgovarajte sa decom o ovoj temi da bi izbegli rasprave u prodavnici zašto ne želite da im kupite neku hranu koji traže.
  • Štetni efekti aditiva na zdravlje najčešće se ne ispoljavaju odmah, već nakon dugotrajnog svakodnevnog konzumiranja hrane i pića koje ih sadrže. Oni zavise od količine koju unosimo.
  • Često baš hrana koju deca vole i rado jedu sadrže supstance koje su štetne po zdravlje deteta. Nemojte je zabraniti nego ograničiti. Kao što su slatkiši, koji osim viška šećera i masnoća, sadrže i veštačke boje i arome.
  • Industrijski prerađeni mesni proizvodi koje deca rado jedu, takođe sadrže brojne štetne dodatke. Ovo je hrana koja se ne preporučuje u ishrani male dece.

izbegavati u ishrani dece

Pesticidi

Uz pomoć pesticida omogućen je veći prinos, niža cena proizvoda, kao i efikasniji rod voća i povrća. Loša strana je što oni u hrani dugoročno negativno deluju na zdravlje ljudi, ako je njihova primena u zaštiti bilja prekomerna i nepravilna. Ti negativni efekti se uglavnom ne ispoljavaju odmah, već nakon više godina upotrebe.

Koje voće i povrće sadrže najviše pesticida?

Prema podacima Američke radne grupe za zaštitu životne sredine za 2021.godinu na prvom mestu na listi voća i povrća koje sadrže najviše pesticida su jagode. Odmah nakon jagoda na listi se nalazi spanać, kelj, zelje, nektarine, jabuke i grožđe. Među najzagađenijim voćem i povrćem nalaze se još i paradajz, krompir, crvena slatka paprika, višnje, kruške, breskve, itd.

izbegavati u ishrani dece

Jagode se smatraju odličnom hranom samo ako se gaje organski zato što na sebi imaju mnogo neravnih površina sa kojih je veoma teško uklanjati ostatke pesticide. Tako i nakon pranja ostaju tragovi, a jagode mogu imati čak i 20 vrsta različitih pesticida. Jabuke su voće koje se možda čak i najviše konzumira kod nas, a prska se pesticidima u svakoj fazi razvoja.

Lista namirnica sa najvećim sadržajem pesticida za 2022. Enviromental Working Group/podržano od Američke Akademije za Pedijatriju  PROČITAJTE OVDE

izbegavati u ishrani dece
Ako ste u prilici dajte prednost organskim proizvodima i zdravim načinima pripreme hrane.

Kako očistiti namirnice i smanjiti količinu pesticida?

Stručnjaci navode da postoji nekoliko različitih načina kako najpravilnije očistiti namirnice i smanjiti količinu pesticida na njima. Voće i povrće svakako treba dobro oprati pod mlazom vode. Može biti od koristi da se prethodno potope u vodu sa dodatkom sirćeta, soli ili bikarbone sode na 10-15 minuta. Podeljena su mišljenja da li su ovi postupci zaista efikasni. Većina pesticide nalazi se na ljusci, pa je razumno da voće treba oljuštiti, iako znamo da se u ljusci nalaze mnogi korisni sastojci.

Organski gajena hrana ne sadrži pesticide, ukoliko se zaista poštuju sva pravila organskog uzgoja. Nažalost, ova hrana je mnogo skuplja i nije uvek i svuda dostupna. Jedno od rešenja može biti i da, ako imate uslove, sami galite bar neke vrste voća i povrća i začinskog bilja.

izbegavati u ishrani dece
Pročitajte na deklaraciji da li sadrži bisfenole.

Ftalati i bisfenoli – posude za čuvanje hrane

Plastika je sveprisutna u našem životu. Oko 40% je ona za jednokratnu upotrebu. Poseban problem je korišćenje plastičnih posuda za čuvanje hrane, kao i zagrevanje odnosno podgrevanje hrane u njima. Blizu 60 aditiva se dodaje plastici prilikom njene proizvodnje. Oni joj daju savitljivost, otpornost na temperaturu, čvrstinu, boju.  Čestice bisfenola iz plastičnih flaša ili konzervi mogu preko hrane i pića da dospeju u ljudsko telo. Istraživanja su pokazala da topla voda može da oslobodi čestice bisfenola iz plastičnih posuda. Te čestice mogu da dospeju u hranu i iz konzervi presvučenih plastičnim slojem.

Bisfenoli mogu da izazovu hormonske poremećaje. Kod odojčadi, bisfenol  može da izazove poremećaj u razvoju, pa je Evropska unija 2011. zabranla flašice za bebe koje ga sadrže. Prilikom zagrevanja, plastika oslobađa i ftalate, koji remete prirodne endokrine procese u organizmu.

  • Plastične flaše za vodu nemojte koristiti više puta.
  • Nemojtre podgrevati hranu u plastičnim posudama.
  • Birajte flašice za hranjenje beba i pribor za jelo i čuvanje hrane koji ne sadrže bisfenole.
avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Deca se raduju letovanju sa roditeljima, ali šta deca pamte tokom letovanja? Čemu se najviše raduju, šta ostaje kao nezaboravna uspomena? Leto nam i zvanično stiže za koji dan, počinje...

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo. Šta deca ne...

Dete priča svojim jezikom, da li da se zabrinemo? Koliko detetov govor treba da bude razumljiv prema uzrastu? Kako podržati dete? Ponekad dete govori ali toliko „drugačije“ da stičemo utisak...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...