Mogu li se praviti zdraviji izbori u ishrani dece uz pomoć deklaracije na namirnicama? Šra je Nutri-Score? Na etiketama namirnica možemo naći niz informacija.
Zdraviji izbori u ishrani dece
Svaka industrijski prerađena hrana mora da ima etiketu. Izuzetak su sveže voće i povrće, sveži pekarski proizvodi, orašasto voće, mahunarke, sveže meso i riba.

Sa etikete na namirnicama saznajemo:
- Nutritivne informacije. One ukuljučuju podatke o sadržaju kalorija, masti, ugljenih hidrata, proteina, vlakana i natrijumom.
- Koje aditive sadrži.
- Ukoliko proizvod ima sastojke koji su čest uzrok alergije, to mora biti naznačenio na etiketi.
- Ko je proizvođač.
- Rok upotrebe. Upotrebljivo do … za kvarljive namirnice, kao što je meso, riba ili mlečni proizvodi. To znači da se ne smeju prodavati posle navedenog datuma. Najbolje upotrebiti do … odnosi se na datum kada je proizvod i dalje bezbedan za jelo, ali ne više najboljeg kvaliteta.

Nutritivne informacije i šta je Nutri-Score
Poređenje nutritivnih informacija različitih proizvoda pomaže u zdravijem izboru. Najbolji izbor su one namirnice koja ima najmanje zasićenih masti, soli i šećera, a najviše vlakana.
Pogledajte deklaraciju sa sastavom, koja se nalazi na poleđini pakovanja! Nutritivne izjave na pakovanju ili u reklami za određeni proizvod mogu da dovedu kupce u zabludu. Ako kupujete voćni jogurt, može vas zavarati privlačna slika voća na pakovanju. Proverite koliko zaista voća sadrži, a koliko ima šećera, veštačkih boja i aroma.
Nutri-Score je inovativni sistem nutritivnog obeležavanja. On na jednostavan način prikazuje nutritivnu vrednost proizvoda kroz pet boja i pet slova. Nutri-Score sistem uzima u obzir nutrijente koje su poželjni u izbalansiranoj ishrani, kao što su vlakna, proteini, voće i povrće. Sa druge strane su nutrijenti koje bi trebalo ograničiti, kao što su kalorije, zasićene masne kiseline, šećer i so. Namirnice sa A skorom su najbolje, to je uglavnom sveže voće i povrće. Industrijsku hranu obeleženi sa D ili E izbegavajte koliko god možete!

Alergogene namirnice
Devet namirnica su krivci za 90% svih alergija na hranu. To su kikiriki, orašasti plodovi, kravlje mleko, riba, školjke, jaja, soja, susam i pšenica. Ako proizvod sadrži neku od ovih namirnica, to obavezno mora biti naznačeno na etiketi, čak i ako su prisutne u minimalnoj količini.
Aditivi u hrani za decu
Aditivi (tzv. E dodaci ishrani) su supstance koje nemaju hranljivu vrednost. Dodaju se hrani u malim količinama u cilju produženja roka trajanja, poboljšanja ukusa, mirisa, izgleda i konzistencije.
E-brojevi su deo sistema aditiva kako za hranu tako i za pića, koja su dozvoljena od Evropske unije (EU). Proizvođač može da navede E brojeve za dodatke ili njihova imena umesto toga.

Sa hranom i pićem unosimo preko 300 pozitivnih odnosno odobrenih aditiva. Među njima se i dalje nalaze oni koji potencijalno mogu da naškode organizmu. Nisu svi aditivi štetni po zdravlje ljudi. Na primer, pri proizvodnji hleba i peciva koristi se aditiv pod brojem E300. To je zapravo vitamin C vitamin koji produžava trajnost namirnice.
Posebnu pažnju treba obratiti na potencijalno ili dokazano štetne aditive. Oni se u tabelama obično obeležavaju crveno i u mnogim zemljama su zabranjeni. Zabrinjavajući su i podaci o mogućoj povezanosti nekih dodataka sa hiperaktivnim sindromom kod dece. E102, E104, E211 se nalaze u slatkišima, bezalkoholnim pićima i drugoj hrani.
Za svakodnevnu praktičnu primenu važno je znati da i one dodatke koji nisu označeni kao štetni treba unositi što manje.