Etikete namirnica i zdraviji izbori u ishrani dece

zdraviji izbori u ishrani dece

Mogu li se praviti zdraviji izbori u ishrani dece uz pomoć deklaracije na namirnicama? Šra je Nutri-Score?

Zdraviji izbori u ishrani dece

Svaka industrijski prerađena hrana mora da ima etiketu. Izuzetak su sveže voće i povrće, sveži pekarski proizvodi, orašasto voće, mahunarke, sveže meso i riba.

zdraviji izbori u ishrani dece
Pažljivo čitajte deklaracije na proizvodima i to sa obe strane.

Sa etikete na namirnicama saznajemo:

  • Nutritivne informacije. One ukuljučuju podatke o sadržaju kalorija, masti, ugljenih hidrata, proteina, vlakana i natrijumom.
  • Koje aditive sadrži.
  • Ukoliko proizvod ima sastojke koji su čest uzrok alergije, to mora biti naznačenio na etiketi.
  • Ko je proizvođač.
  • Rok upotrebe.  Upotrebljivo do … za kvarljive namirnice, kao što je meso, riba ili mlečni proizvodi. To znači da se ne smeju prodavati posle navedenog datuma. Najbolje upotrebiti do … odnosi se na datum kada je proizvod i dalje bezbedan za jelo, ali ne više najboljeg kvaliteta.
zdraviji izbori u ishrani dece
Ako ste u situaciji da možete priuštiti organsku hranu za dete, to je najbolji izbor.

Nutritivne informacije i šta je Nutri-Score                        

Poređenje nutritivnih informacija različitih proizvoda pomaže u zdravijem izboru. Najbolji izbor su one namirnice koja ima najmanje zasićenih masti, soli i šećera, a najviše vlakana.

zdraviji izbori u ishrani dece

Pogledajte deklaraciju sa sastavom, koja se nalazi na poleđini pakovanja!  Nutritivne izjave na pakovanju ili u reklami za određeni proizvod mogu da dovedu kupce u zabludu. Ako kupujete voćni jogurt, može vas zavarati privlačna slika voća na pakovanju. Proverite koliko zaista voća sadrži, a koliko ima šećera, veštačkih boja i aroma.

Nutri-Score je inovativni sistem nutritivnog obeležavanja. On na jednostavan način prikazuje nutritivnu vrednost proizvoda kroz pet boja i pet slova. Nutri-Score sistem uzima u obzir nutrijente koje su poželjni u izbalansiranoj ishrani, kao što su vlakna, proteini, voće i povrće. Sa druge strane su nutrijenti koje bi trebalo ograničiti, kao što su kalorije, zasićene masne kiseline, šećer i so. Namirnice sa A skorom su najbolje, to je uglavnom sveže voće i povrće. Industrijsku hranu obeleženi sa D ili E izbegavajte koliko god možete!

zdraviji izbori u ishrani dece
Što manje dodataka, to je bolji izbor.

Alergogene namirnice

Devet namirnica su krivci za 90% svih alergija na hranu. To su kikiriki, orašasti plodovi, kravlje mleko, riba, školjke, jaja, soja, susam i pšenica. Ako proizvod sadrži neku od ovih namirnica, to obavezno mora biti naznačeno na etiketi, čak i ako su prisutne u minimalnoj količini.

Aditivi u hrani za decu

Aditivi (tzv. E dodaci ishrani) su supstance koje nemaju hranljivu vrednost. Dodaju se hrani u malim količinama u cilju produženja roka trajanja, poboljšanja ukusa, mirisa, izgleda i konzistencije.

E-brojevi su deo sistema aditiva kako za hranu tako i za pića, koja su dozvoljena od Evropske unije (EU).  Proizvođač može da navede E brojeve za dodatke ili njihova imena umesto toga.

zdraviji izbori u ishrani dece
Informišite se o E brojevima, kojima se označavaju aditivi. Naročito u hrani koja nije preporučena da se redovno koristi u ishrani dece.

Sa hranom i pićem unosimo preko 300 pozitivnih odnosno odobrenih aditiva. Među njima se i dalje nalaze oni koji potencijalno mogu da naškode organizmu. Nisu svi aditivi štetni po zdravlje ljudi. Na primer, pri proizvodnji hleba i peciva koristi se aditiv pod brojem E300. To je zapravo vitamin C vitamin koji  produžava trajnost namirnice.

Posebnu pažnju treba obratiti na potencijalno ili dokazano štetne aditive. Oni se u tabelama obično obeležavaju crveno i u mnogim zemljama su zabranjeni.  Zabrinjavajući su i podaci o mogućoj povezanosti nekih dodataka sa hiperaktivnim sindromom kod dece. E102, E104, E211 se nalaze u slatkišima, bezalkoholnim pićima i drugoj  hrani.

Za svakodnevnu praktičnu primenu važno je znati da i one dodatke koji nisu označeni kao štetni treba unositi što manje.

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…