Etikete namirnica i zdraviji izbori u ishrani dece

zdraviji izbori u ishrani dece

Sadržaj

Mogu li se praviti zdraviji izbori u ishrani dece uz pomoć deklaracije na namirnicama? Šra je Nutri-Score? Na etiketama namirnica možemo naći niz informacija.

Zdraviji izbori u ishrani dece

Svaka industrijski prerađena hrana mora da ima etiketu. Izuzetak su sveže voće i povrće, sveži pekarski proizvodi, orašasto voće, mahunarke, sveže meso i riba.

zdraviji izbori u ishrani dece
Pažljivo čitajte deklaracije na proizvodima i to sa obe strane.

Sa etikete na namirnicama saznajemo:

  • Nutritivne informacije. One ukuljučuju podatke o sadržaju kalorija, masti, ugljenih hidrata, proteina, vlakana i natrijumom.
  • Koje aditive sadrži.
  • Ukoliko proizvod ima sastojke koji su čest uzrok alergije, to mora biti naznačenio na etiketi.
  • Ko je proizvođač.
  • Rok upotrebe.  Upotrebljivo do … za kvarljive namirnice, kao što je meso, riba ili mlečni proizvodi. To znači da se ne smeju prodavati posle navedenog datuma. Najbolje upotrebiti do … odnosi se na datum kada je proizvod i dalje bezbedan za jelo, ali ne više najboljeg kvaliteta.
zdraviji izbori u ishrani dece
Ako ste u situaciji da možete priuštiti organsku hranu za dete, to je najbolji izbor.

Nutritivne informacije i šta je Nutri-Score                        

Poređenje nutritivnih informacija različitih proizvoda pomaže u zdravijem izboru. Najbolji izbor su one namirnice koja ima najmanje zasićenih masti, soli i šećera, a najviše vlakana.

zdraviji izbori u ishrani dece

Pogledajte deklaraciju sa sastavom, koja se nalazi na poleđini pakovanja!  Nutritivne izjave na pakovanju ili u reklami za određeni proizvod mogu da dovedu kupce u zabludu. Ako kupujete voćni jogurt, može vas zavarati privlačna slika voća na pakovanju. Proverite koliko zaista voća sadrži, a koliko ima šećera, veštačkih boja i aroma.

Nutri-Score je inovativni sistem nutritivnog obeležavanja. On na jednostavan način prikazuje nutritivnu vrednost proizvoda kroz pet boja i pet slova. Nutri-Score sistem uzima u obzir nutrijente koje su poželjni u izbalansiranoj ishrani, kao što su vlakna, proteini, voće i povrće. Sa druge strane su nutrijenti koje bi trebalo ograničiti, kao što su kalorije, zasićene masne kiseline, šećer i so. Namirnice sa A skorom su najbolje, to je uglavnom sveže voće i povrće. Industrijsku hranu obeleženi sa D ili E izbegavajte koliko god možete!

zdraviji izbori u ishrani dece
Što manje dodataka, to je bolji izbor.

Alergogene namirnice

Devet namirnica su krivci za 90% svih alergija na hranu. To su kikiriki, orašasti plodovi, kravlje mleko, riba, školjke, jaja, soja, susam i pšenica. Ako proizvod sadrži neku od ovih namirnica, to obavezno mora biti naznačeno na etiketi, čak i ako su prisutne u minimalnoj količini.

Aditivi u hrani za decu

Aditivi (tzv. E dodaci ishrani) su supstance koje nemaju hranljivu vrednost. Dodaju se hrani u malim količinama u cilju produženja roka trajanja, poboljšanja ukusa, mirisa, izgleda i konzistencije.

E-brojevi su deo sistema aditiva kako za hranu tako i za pića, koja su dozvoljena od Evropske unije (EU).  Proizvođač može da navede E brojeve za dodatke ili njihova imena umesto toga.

zdraviji izbori u ishrani dece
Informišite se o E brojevima, kojima se označavaju aditivi. Naročito u hrani koja nije preporučena da se redovno koristi u ishrani dece.

Sa hranom i pićem unosimo preko 300 pozitivnih odnosno odobrenih aditiva. Među njima se i dalje nalaze oni koji potencijalno mogu da naškode organizmu. Nisu svi aditivi štetni po zdravlje ljudi. Na primer, pri proizvodnji hleba i peciva koristi se aditiv pod brojem E300. To je zapravo vitamin C vitamin koji  produžava trajnost namirnice.

Posebnu pažnju treba obratiti na potencijalno ili dokazano štetne aditive. Oni se u tabelama obično obeležavaju crveno i u mnogim zemljama su zabranjeni.  Zabrinjavajući su i podaci o mogućoj povezanosti nekih dodataka sa hiperaktivnim sindromom kod dece. E102, E104, E211 se nalaze u slatkišima, bezalkoholnim pićima i drugoj  hrani.

Za svakodnevnu praktičnu primenu važno je znati da i one dodatke koji nisu označeni kao štetni treba unositi što manje.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Vežbe hodanja u trudnoći za svaki trimestar – 3 nivoa fitnesa

Preporučujemo vam...

Koje su to – top 5 igara za decu, za koje smatram iz ugla psihologa, da bi i danas trebalo da se igraju? Evo i zašto su sjajne za psihomotorni...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...

Deca se raduju letovanju sa roditeljima, ali šta deca pamte tokom letovanja? Čemu se najviše raduju, šta ostaje kao nezaboravna uspomena? Leto nam i zvanično stiže za koji dan, počinje...